Isabella Löwengrip om hennes #metoo övergrepp

Isabella Löwengrip om hennes #metoo övergrepp

Hashtagen #metoo har spridits i snabbare takt än vad vi hade önskat. För varje person som använder den representerar ännu ett offer för sexuella trakasserier eller övergrepp. Så här skriver Isabella Löwengrip och Stina Wollter under #metoo.
19 oktober, 2017

Efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat sina följare att dela orden ”Me too” om de någonsin blivit utsatta för sexuella trakasserier eller övergrepp har #metoo synts överallt. Det tycks vara så att nära nog alla kvinnor någon gång blivit utsatta, vilket också många av kvinnorna som delar texten påpekar.

Isabella Löwengrip öppnar upp sig

”Det är dystert att det inte är förvåning man känner när man ser antalet bilder från kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp och ofredanden utan att man känner igenkänning, skriver Isabella ”Blondinbella” Löwengrip på sin blogg.

Under hashtagen #metoo delar hon en berättelse om när hon själv blev utsatt för sexuellt våld.

”16 år, ute på en nattklubb i Rimini och jag blir fasthållen, får en mans fingrar uppkörda i mig och det känns som en evighet. Det gör ont och jag får rivmärken som svider i dagar”, skriver hon.

Därefter skriver hon om vad som hände när hon berättade för andra om vad hon blivit utsatt för – men inte fick de reaktioner hon förväntat sig.

”Människor sa ‘Det är väl inte så farligt?’ ‘Det är sådant som händer när man är ute’, ‘Du hittar på det för PR-skäl'”.

Stina Wollter är en annan offentlig person som delat med sig om förfärliga, personliga erfarenheter under #metoo.

”Me too. Så klart. Jag var 12 när pojkarna i min klass våldsamt tvingade in mig, mot min vilja, till toaletterna på skolan, där de tog av mig kläderna”, skriver hon.

Stina Wollter beskriver flera tillfällen i livet då pojkar och män har tafsat på, och till och med våldtagit henne.

”Jag våldtogs när jag var 17. Han var min pojkvän i tre år och han kom tillbaka och våldtog mig efter att jag hade gjort slut”.

Stina Wollter och Isabella Löwengrip är naturligtvis bara två av ofantligt många kvinnor som utsatts och delat med sig av sina berättelser. Men att offren berättar räcker så klart inte för att lösa problemet.

”De som tjänar på tingens ordning (könsmaktsordningen) medverkar till att detta fortgår. Du som läser som tillhör den gruppen; Reflektera över om du över huvud taget gör något för att förändra något. När ska konsekvenserna få bli konkreta åtgärder? När ska uppvaknandet komma?”, frågar Stina Wollter.

Läs mer:

Kenzas starka berättelser om fyra gånger hon blivit sexuellt ofredad

Genusforskaren: ”Med #metoo går det inte längre att ignorera övergreppen”

Hon startade kampanjen #metoo – nu öppnar hundratusentals upp om övergrepp