Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Introvert? Då är du nog bättre på detta i relationer

27 mar, 2018 
AvMalin Ny
Om du är introvert tycker du säkert hellre om att umgås med en god vän istället för att umgås i större sociala sammanhang. Men visste du att du också har en egenskap som är väldigt bra att ha i sociala situationer? Det hävdar i alla fall forskarna bakom en ny studie från Yale University.
Annons
8 typer av vänner du behöver i ditt livBrand logo
8 typer av vänner du behöver i ditt liv
Har du en partner in crime men saknar din egna hejarklacksledare? Här är de åtta viktigaste vännerna som borde finnas med i allas kompiskrets.

Utåtriktade och pratglada som ofta älskar att socialisera sig. Det är lätt att tro att extroverta personer har alla fördelar när det kommer till det sociala spelet jämfört med introverta personer. Och det är egentligen inte så konstigt. Introverta tycker inte sällan att det tar mycket energi att mingla och umgås med många personer samtidigt, medan extroverta personer ofta tycker precis tvärtom.

Introverta har en stor fördel i sociala situationer

Men när det kommer till sociala situationer så tycks introverta personer ligga snäppet före. Enligt en ny studie från Yale University, publicerad i Social Psychology, har dock introverta en stor fördel när det kommer till sociala situationer – och det handlar framförallt om att introverta är bättre på att läsa av andra människor än vad extroverta personer är.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

I studien intervjuades 1 000 personer om hur människor tenderar att uppföra sig, tänka och känna i olika sociala situationer, och forskarna tog även reda på testpersonernas personlighetsdrag. Resultatet visade på att de personer som var bäst på att läsa av andra människor dels var mer intelligenta men att de också ofta var introverta. Personer som sade sig känna sig ensamma och att de hade sämre självförtroende fick också bra resultat.

Annons

Forskaren: ”Otippad, social styrka hos introverta”

– Resultatet skulle kunna bero på att melankoliska, introverta personer oftast spenderar mer tid på att observera mänskligt beteende jämfört med de som är upptagna med att interagera med andra. Hur som helst visar det att på en otippad, social styrka hos introverta, säger Anton Gollwitzer, en av forskarna bakom studien.

Värt att tänka på nästa gång du hamnar i en social situation!

Foto: HBO

Läs mer:

Annons