Elsa Billgrens ärliga ord om sorg, lycka och somrarna på Gotland

Sommar med Elsa Billgren

Bloggprofilen Elsa Billgrens nya bok är som sommar på burk: smarriga recept, sagolik inspiration och makalösa tips. Men också en djupt personlig berättelse om sorg, lycka och förväntningar.
06 april, 2021
1:14

Efter reklamen: Kika in i Elsa Billgrens drömmiga hus på Gotland

(1:14)

Slå på ljud

Hur tar vi klivet in i sommaren på bästa vis? Hur släpper vi vardagen utan att stressa upp oss med skyhöga mål och förhoppningar att skapa minnen som slår det drömmigaste instakontot? Elsa Billgren har stegat in i årstiden gråtmild och sliten, drömt om lycka, jagat Slycka, brutit ihop totalt, njutit kolossalt och funderat över livet. Nu berättar hon om en del av det i en ny bok: Elsas husdröm.

– Jag vill ge läsarna en vän i sommarlivet, en guidande hand när man är bar i hud och sinne, mottaglig och skör. För det är man ofta när man förlorar ramen som arbetsveckorna ger. Dessutom kanske många jämför sig med andra på Instagram, har svårt att njuta av middagarna och allt annat roligt, säger Elsa Billgren.

– Jag vill ge läsarna en vän i sommarlivet, en guidande hand när man är bar i hud och sinne, mottaglig och skör.

Boken har undertiteln En sommar, en sorg och tusen loppisar. Vi får i den ta del av allt som Elsa står för: vintagelycka, yviga buketter, rum i harmoni, enkla, lyxiga måltider och förtroliga berättelser. Det handlar om ett hus men också mycket mer.

– Utgångspunkten är somrarna på Gotland som bildar ett tydligt ramverk. Ramen gör det lättare att reflektera kring den livmoderhalscancer jag hade, när jag precis hade fått en liten bebis. Det är en resa jag gjort, en berättelse jag äger och ville göra något av, berättar Elsa.

Hon använder sommaren som metafor för livet och målar med ord fram fantastiska, solkyssta bilder av mjuka ängar, saltlockigt hår och stunder med närvaro. Men här finns också brutalt nakna skildringar av hur trasig hon kände sig efter canceroperationen, inte fysiskt, men inombords. Och hur sliten hon kan känna sig i det hårda, avslöjande juniljuset när den där selfien ska tas framför spegeln. Innan sommaren hunnit landa i henne, eller hon i sommaren.

– Jag går igång så mycket på känsla och vill upptäcka nytt hela tiden. Det är mitt knark.

– Jag går igång så mycket på känsla och vill upptäcka nytt hela tiden. Det är mitt knark. Jag har höga förväntningar inför sommaren och vill så gärna att det ska vara underbart hela tiden, men det är det ju inte alltid. Därför är det också något av en guidebok till hur man ska kunna få så härligt som möjligt och verkligen njuta av och ta till sig sommaren. Att Gotland bildar ram åt berättelsen, recepten, loppistipsen och allt annat har sin naturliga förklaring i att det är här Elsa spenderar sina somrar.

– Jag har bloggat i 12 år och sedan fyra somrar har vi ett hus på Gotland. Jag har märkt att jag skriver naknare när jag är där, mina texter och poster blir ärligare och jag reflekterar mer. Förhållandet till följarna och läsarna blir också öppnare och det här ville jag summera i bokform.

Vi får också veta precis hur det gick till när Elsa blev med det underbara gotlandshuset, vilket inte var någon solskenshistoria från start. Huset som skulle bli hennes och Pontus hade en hel del på minuslistan och när de lite oväntat vinner budgivningen känner Elsa ingenting. Och det blir värre. När Elsa väl möter huset, som Pontus tittat på ensam på visningen, bryter hon ihop totalt. Sorg, förväntan, ilska. Sorgen över hennes bortopererade livmoder, ilska över att hon inte kan vila, att hon trodde att huset skulle göra henne lycklig och en massa annat kommer över henne i en explosion innan det är dags att gå och lägga sig i de tidigare ägarnas gamla säng, med döda flugor strödda över golvet. Därifrån kan allt bara bli bättre, och det blir det.

Sorg, förväntan, ilska. Sorgen över hennes bortopererade livmoder.

Hon fyller dagarna med meningsfulla aktiviteter, njuter av det lilla i det stora. Ser benen få färg, låter håret vara rufsigt, åker på loppisrundor, gör fint i huset, bakar kakor, börjar springa och äter middagar med släkt och vänner. Ibland gör hon såklart allt detta på en dag men så verkar hon också ha några gnuttor mer energi än en vanlig dödlig.

– Samhället säger att vi ska sakta ner med det adderar bara press för mig. Jag tror mer att det handlar om att vi ska vara snällare mot oss själva. Inte jämföra oss så mycket med varandra, förenkla och släppa lite på kontrollen.

Och hör och häpna, själv har hon börjat delegera bordsdukningen till gästerna. Det är svårt att tro att en bloggdrottning vill missa ett tillfälle att skapa en ultradrömmig, bildskön dukning men numera öppnar Elsa sina skåp och tycker det är roligt att se vad hennes vänner gör av grejerna.

– Sådana tips känns kul att bjuda på: Hur man gör för att inte göra för mycket. För mig handlar det om att jag vill njuta och ha roligt utan att det tar för mycket kraft. Nu njuter jag av att släppa kontrollen och låta gästerna vara delaktiga.

– Att få vakna i vårt soliga sovrum, tassa upp och öppna fönstret medan min son och man snusar vidare är underbart.

Kalas i all ära, favoritmåltiden är frukost och som morgonmänniska smyger hon gärna ut i köket och dukar upp.

– Att få vakna i vårt soliga sovrum, tassa upp och öppna fönstret medan min son och man snusar vidare är underbart. Då älskar jag att vara i min egen stund och gör frukost i lugn och ro, i ren njutning. Efter ett antal sådana mornar är Elsa ett fullblodsproffs på sommarnjutning.

– I slutet på augusti, när jag äntligen har lite färg på näsan, är jag så mjuk och snäll. Som om jag varit på en gråtfest, eller haft en lång terapisession med mig själv. Då är jag så “i mitt liv”, förklarar Elsa.

Elsa Billgren
Ålder: 35 år
Bor: Lägenhet i Stockholm och hus på Gotland
Familj: Maken Pontus och sonen Lynn, snart 5 år
Gör: Bloggare på elle.se, poddare, och författare
Aktuell: Nya boken Elsas husdröm – en sommar, en sorg och tusen loppisar (Bookmark förlag).

Elsa Billgrens tips till sommardukningen:

1. Tänk i nivåer

Höga ljus och låga blomsterarrangemang ger vackert ljus i ansiktet och fri sikt över bordet.

2. Lager på lager

Dubbla dukar och tallrikar skapar mjukhet och elegans i en övrigt enkel dukning.

3. Ta vara på naturen

Vad finns utanför dörren? Vad är vackert runtomkring er? Knipsa av knoppar, plocka strån, ta vara på knippen med örter från trädgårdslandet. Dekorera med trädgård och natur.

3. Udda är inte fel

I sommardukningen behöver det inte se ut som på restaurang. Det härliga ligger i känslan av frihet. Traditioner och minnen i porslin är viktigare än att det ska vara nytt, rätt och helt. En nagg på en tallrik har aldrig förstört en trevlig sommarmiddag.

4. Har du inga ljusstakar?

Inga problem. Sätt stearinljus i gamla vinflaskor och låt stearinet bli en del av bordsdekorationen.

5. RUSTIK SERVERING

Testa att lägga upp såser, sallader och smårätter i djupa mattallrikar istället för skålar. Servera tilltugg på skärbrädor och låt den grillade fisken ligga kvar i det svärtade smörpappret i ugnsformen. Enkelhet och spontanitet är det härliga på sommaren.

Av: Sofia Genitz Foto: Mira Wickman