Intervju med Adam Driver: "Jag tittar inte på Girls. Jag såg pilotavsnittet och fick panik"

14 juli, 2014

Tv-serien Girls blev genombrottet för Adam Driver. Själv har han inte sett ett enda avsnitt. Nu lutar det åt Star wars för Hollywoods mest egensinniga hunk. Adam Driver berättar om livet före Hollywood, varför han valde att bli marinkårssoldat.

av JONATHAN DEAN/TIMES/THE INTERVIEW PEOPLE foto ALL OVER PRESS

– Ett par månader innan vi skulle ut i fält bröt jag bröst-benet. Hela förbandet drog i väg utom jag – det sög. Det går inte att beskriva hur nära man kommer människor som man bokstavligt talat skulle gå i döden för, och plötsligt är de borta. Känslan av tillhörighet är försvunnen, man vet inte var man hör hemma.

Adam Driver berättar om livet före Hollywood, varför han valde att bli marinkårssoldat.

– Jag tog värvning efter 11 september, men när jag väl var på plats spelade det ingen roll. Vem bryr sig om varför? Allt handlade om de här killarna och att göra det vi var utbildade för. Så det kändes som ett enormt nederlag att inte vara med.

Adam Driver är inte som de flesta skådespelare. Hösten 2001 bodde han i Indiana och hade nyligen fått avslag på sin ansökan till Juilliard, den berömda scenskolan i New York. Han skulle fylla 18, ”sålde dammsugare och käkade på McDonald’s, ungefär så”. Sedan kraschade flygplanen och han tog värvning, på grund av ”stark patriotism och en sorts hämndlystnad”. Det hann bli två år i kåren innan han blev entledigad och sökte till Juilliard igen. Den här gången kom han in och – fyra år och några teateruppsättningar senare – fick han en av huvudrollerna i Lena Dunhams succéserie Girls.

Vi träffas på The village idiot, en pub i Los Angeles som möjligen valdes för att just den här meningen skulle bli lite roligare att läsa. Han är en halvtimme sen och berättar ursäktande en om en trasig taxi-app och att han tvingades lifta ”på flaket till en kompis lastbil”. Han är lång och gänglig i en billig vit t-shirt och slitna jeans, håret lite rufsigt och det är som om soffan han sitter i skulle vara brännhet: han ser ut att hela tiden fundera på att lämna stället, hur trevligt han än verkar ha.


Adam i Frances Ha 2013.

Adam Driver är den nya tidens hjälte och till och med modell för klädkedjan Gap, men där ungefär går gränsen för hur mainstream han kan bli. Han är underhållande som sällskap, med lite torr humor och långa, vindlande meningar. Han drar ut på början av orden, spinnande, och hamnar ofta i monologer. Många meningar avslutas med ett lågmält ”tror jag …”, som om han är osäker. Adam är naturlig och pratsam. Svär gör han också. Han säger att han skulle ha ”spelat teater inne på herr-toan om det gick att försörja sig på det”. Han proppar i sig en köttbullssmörgås dränkt i dressing.

Tredje säsongen Girls är slut, men fans till den här osannolike hunken kan nu se honom på bio i Tracks, där han hjälper Mia Wasikowska genom den australiska öknen. Officiellt medverkar han i ytterligare sex kommande filmer. Det kan också bli tal om en sjunde, nämligen Star wars.

Till provfilmningen för den då nya serien Girls sökte de en ”stilig snickare”.

– Jag har för mig att det fanns med något annat adjektiv också, skrattar han.

”Lång”, ”knasig” eller ”konstig”? Jag frågar om det finns likheter mellan honom och Girls-Adam.

– Vi tar saker på allvar ungefär på samma sätt, nästan överdrivet, säger han.


Adam i Tracks.

Precis som sin namne bor han i Brooklyn men till skillnad från rollkaraktären är han gift (med skådespelerskan Joanne Tucker).

Han är helt ovetande när det kommer till seriens genomslagskraft och när jag pressar honom angående något som Lena Dunham sa – att oavsett hur framgångsrika de blivit, väntar tjejerna från Girls ”fortfarande på roller som de kan intressera sig för” – så ser han oförstående ut. Dunham menade att Adam kan spela allt från ”förförare och skurkar till töntar”, medan tjejerna, på grund av branschens inställning, får köra på i gamla hjulspår. Jag frågar om det kan bero på deras roller, för hans har utan tvekan haft en mer gynnsam utveckling.

– Ingen aning. För jag har aldrig sett den.

Ursäkta? Serien har gett honom en Emmynominering, men han har aldrig sett Girls?

– Nej.

Han tycker inte att det är konstigt.

– Jag såg pilotavsnittet och fick panik: ”Wow, jösses, ser jag verkligen ut så där?” All denna mänskliga osäkerhet. Jag slutade titta. Jag har haft tur som fått jobba med människor som jag litar på, jag lägger mig helt i deras händer.

Veckan efter intervjun mejlar jag Lena Dunham och frågar varför de gav just honom rollen. ”Adam har en förmåga att lyssna och ge respons som är rätt unik. Han är stark, känslig och ljuvligt knasig. Det fanns ingen annan”, svarade hon.

– Jag är väl lite annorlunda.  Jag är nog inte särskilt sentimental, svarar han och rycker på axlarna. Det är kanske det jag har.

I Tracks spelar han Rick Smolan, en fotograf från National geographic som plåtar, och ibland räddar, en tjej som går över 200 mil genom öknen. Det är en sann berättelse, filmad i ett slags drömlikt dis, och Adam talar om Robyn Davidson med avund, om hennes frihet att göra som hon vill.

– Det som var så fantastiskt med hennes öken-vandring var att hon inte hade någon specifik anledning, och det gjorde folk vansinniga. Men vad är det för fel med att vilja något som bara är vackert? Man måste rättfärdiga allt. Jag tycker det är så ointressant.

Rick Smolan är Adams största filmroll hittills. Han har haft mindre roller i större filmer – Lincoln och Inside Llewyn Davis – men dem fick han före Girls, så Tracks är hans första efter rollen som Adam. Han skämtar om att folk kommer att tröttna på honom, men jag undrar om inte rollen som Rick Smolan var lätt att tacka ja till. En resa till Australien och dessutom – vilket framgår av eftertexterna – är han identiskt lik verklighetens Smolan.

– Aha, så han är med där? frågar han.

Han har alltså inte sett den heller?

– Jag har inte sett något som jag är med i, svarar han och skakar på huvudet. Jo, jag har faktiskt sett Llewyn Davis, för musikens skull. Rejält misstag. Jag fick frossbrytningar.

Den här minst sagt egensinnige skådisen är i skrivande stund en pressrelease bort från att utses till superskurk i JJ Abrams Star wars VII. När jag frågar Adam vad han ska göra härnäst skrattar han:

– Jag ska till Montana.

Och när jag säger att öknen i Tracks påminner om sandplaneten i Star wars skrattar han igen, högt, och tar en stor tugga av mackan för att slippa kommentera. Jag önskar honom lycka till, vad som än står på agendan, och exklusivt för er, kära läsare, yttrar han: ”Yeah.”

Han måste ringa efter en taxi igen, för han ”ska vara någonstans klockan fem”. Klockan är kvart i. Som av en händelse ligger regissören Abrams kontor 20 minuters bilfärd söderut från The village -idiot. Men jag vet ju att han inte kan prata om det. I stället avslutar jag med att fråga hur marinkåren kan tänkas påverka en filmkarriär.

– På väldigt många sätt, säger han. Det jag tog med mig från det militära är helt enkelt hur underbart det är att få andas och ha alla sinnen i behåll. Och att sen få göra något som jag älskar? Det vill man inte sumpa.

Adam – en ny sorts stjärna

Namn: Adam Driver.
Ålder: 31 år i november.
Yrke: Skådespelare och före detta marinkårssoldat.
Bor: I Brooklyn Heights, New York.
Familj: Gift med skådespelerskan Joanne Tucker sedan 22 juni 2013.
Känd från: Tv-serien Girls och filmerna Frances Ha, Inside Llewlyn Davis, Lincoln och den senaste Tracks.
Kännetecken: Lång (191 cm), fåordig, energisk.