Intervju: Mary-Kate och Ashley Olsen

09 aug, 2013 
AvLisa Arnell
Annons

De gick från barnstjärnor och bohoikoner till hyllade designer. Olsentvillingarnas märke är känt för att vara hyperexklusivt – nu är de Sverigeaktuella med en budgetkollektion. I torsdags släpptes kollektionen för Bik Bok. ELLEs Erika Vallin träffade Mary-Kate och Ashley i våras, här är intervjun från ELLE nr 7/2013.

av ERIKA VALLIN foto CHRISTIAN WITKIN/TRUNK ARCHICE/BULLS

De var USA:s yngsta miljonärer, innan de ens börjat mellanstadiet – det vill säga i kategorin miljonärer som själva tjänat ihop sina pengar. I dag omsätter deras företag över en miljard kronor. Tvillingsystrarna Ashley och Mary-Kate Olsen är kändisbarnen som gick från att vara dubbla Hanna Montanas till att kramas om av modevärldens strängaste armar. Deras lyxlinje The row hyllas av både kritiker och kändisar; diskreta och välskräddade kollektioner i neutrala färgskalor med lång livstid. Elizabeth & James är det coola lilla­syskonet (i dubbel bemärkelse, linjen är döpt efter deras syskon) och Olsenboye är gatustiligt och lekfullt för lågpriskedjan JC Penney.

Annons

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Olsenboye är det norska originalnamnet som tvillingarnas anmöd-rar bar när de lämnade det norska hemlandet men som de filade ner till Olsen när de nådde fram till USA. Nu återvänder systrarna Olsen till Norge i ett samarbete med norska kedjan Bik bok – i två kollektioner som är hämtade från deras egna garderober.

– Vårt norska arv gör absolut arbetet mer speciellt, säger Mary-Kate Olsen. Vi längtar efter att få åka dit.

Berätta om samarbetet!

– Vi utgick från vår egen stil, säger Mary-Kate. Plagg vi har i våra garderober och hur vi bär dem. Sedan tillförde vi våra favoritmaterial och detaljer som chiffong, spets, läder och fårskinn. Det är material som egentligen är lite dyrare än vad som är typiskt Bik bok och de gav oss möjlighet att skapa riktigt coola produkter. De gav oss stor kreativ frihet.

Den första kollektionen består av vardagsplagg i enkla färger som svart och vitt. Den andra kollektionen är lite festligare och mer semesterbetonad med färgstarkare och mönstrade klänningar och kjolar. Barndomsstaden Los Angeles har blandat sig in i designernas egen stil.

Annons

– Jag älskar de rutiga chiffongskjortorna, säger Ashley Olsen. De är en perfekt mix av skirt och grunge.

– De grå jeansen är mina favoriter, säger Mary-Kate. Passformen är fantastisk och tvätten är perfekt sliten.

Hur ser ert kreativa arbete ut när ni designar en kollektion?

– Vi delar inte upp något utan delar lika på allt ansvar och jobbar hela tiden som ett team, säger Mary Kate.

– Vi jobbar tillsammans från skiss till leverans, säger Ashley. Det stannar inte vid ett plagg eller en accessoar. Vi är involverade i marknadsföring, pr och varumärkesstrategier. Det är det enda sättet vi kan behålla kontrollen i hela processen. Det enda sättet vi kan jobba på.

När blev ni medvetna om mode och design?

– Ashley och jag har jobbat sedan vi var nio månader och vissa veckor har det betytt provningar av 25–30 outfits i veckan, säger Mary-Kate. Vi har alltid varit små till växten och kläderna har alltid behövt anpassas till vår längd och storlek. Vi lärde oss tidigt hur ett plagg fungerar, om storlekar, proportioner och slutlig passform.

Annons

Vilka är era första modeminnen?

– Mina spandexshorts med fransar, säger Mary-Kate. Jag bar dem varje dag på inspelningen av Huset fullt.

– När jag var liten gick jag runt i två nummer för stora storlekar för att jag så gärna ville ha designerskor, säger Ashley.

Ni har en outtömlig energi?

­– Vi är uppfostrade med en väldigt stark arbetsmoral, säger Mary-Kate. Men det är klart att det finns dagar när man känner sig trött och utmattad. Samtidigt bryr man sig så mycket, att man ser till att hitta energi, någonstans.

Vad gör ni när ni inte jobbar?

– Det brukar gå ganska lång tid mellan de dagarna, säger Ashley. Men när de kommer brukar jag oftast gå på ett yoga- eller pilatespass, umgås med mina kompisar eller passa på att resa.

Skulle ni vilja pröva att designa något annat än mode?

– I New York pluggade jag arkitektur, säger Ashley. Jag skulle älska att designa möbler någon gång, om det så bara var till mitt eget hem.

Annons

Den 23 maj 1995 sändes det sista avsnittet av Huset fullt, den klämkäcka tv-serien där tvillingarna Olsen delade på rollen som den beskäftiga Michelle Tanner. Sedan följde filmer och tv-serier där tvillingarna spelade mot varandra i neonfärgade äventyr som Mary-Kate och Ashley in action, Tvillingarnas äventyr på Bahamas och Två ska man vara. Den sista filmen hade premiär 2004. Tvillingarna var i övre tonåren och Ashley satt i soffan hos Oprah och pratade om att pussas på film. Samtliga titlar producerades av systrarnas eget mediebolag Dual star entertainment – som även tillverkat merchandise som tidningar, kläder, dockor och tv-spel baserat på Olsens – och lade grunden till deras förmögenhet. Mary-Kate dök senare upp i indiefilmer som The wackness och Factory girl och i tv-serien Weeds.

Ni har sagt att det definitivt är slut på skådespeleriet, men skulle ni kunna tänka er att ställa er bakom kameran?

Annons

­– Just nu har vi inga planer på att återvända till filmbranschen, säger Ashley. Men folk frågar jämt om hur man får tag på våra gamla filmer, så vi funderar på ett sätt att ge ut dem igen. Det vore ett fint sätt att knyta ihop allting och möta en ny generation.

Mary-Kate, du berättade i tidningen Interview att New York gör dig till en mer kreativ person, hur fungerar det egentligen?

– New York är en mikroversion av världen. Här kan man alltid träffa människor från världens alla hörn och från alla slags bakgrunder. Man är konstant omgiven av inspiration.

Vad är den största skillnaden mellan NY och LA?

­– Vädret, säger Ashley.

Var befinner ni er allra helst?

– Min säng, säger Ashley.

– Hemma! fyller Mary-Kate i.

Stilsäkra spegeltvillingar – den ena är höger- och den andra väns­terhänt – som gör allt ihop. De började jobba som bebisar och var ett affärskoncept innan lekis.

– Vi har alltid varit ett varumärke, sa Ashley i en tidigare intervju med ELLE.

Annons

Där berättade systrarna även att deras idol är Tom Ford, för att ”hans karriär är makalös och att han lyckats göra allt utan kompromisser, från mode till film”.

Det låter misstänkt likt systrarna Olsen själva.

Ur kollektionen för Bik bok.

Annons