Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Instagram Stories – varför skulle du komma och sabba allt?

19 aug, 2016 
AvJoel Linde
Instagram ville först köpa Snapchat, men när de fick nobben kopierade de i stället appen med Instagram Stories. Och det har skapat stora problem för oss användare. ELLEs Joel Linde förklarar varför.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Harmonin mellan Facebook, Instagram och Snapchat var perfekt. Varje app hade sin nisch och sög åt sig sin beskärda del av min tid. Sen kom Instagram och skapade kaos genom att introducera Stories.

Men vi backar bandet lite och börjar med Facebook, anno cirka 2007.

Vid denna tidpunkt blev vi ”vänner” med alla eftersom vi fortfarande förundrades över hur teknikens magiska kraft kunde föra oss samman med gamla lågstadievänner vi inte sett (eller haft en tanke på) sedan ni käkade bark tillsammans för 19 år sedan. Tre år senare insåg du att du faktiskt fortfarande inte brydde dig om dem, men då var det för sent. Där satt du med 800 ”vänner” och påtvingades pixliga bilder av människor du aldrig träffat.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Då kom Instagram.

Där kunde vi få en nystart. Detoxa. Vi fick återigen chansen att välja vilka personer som skulle få blotta sina liv för oss, och Facebook lämnades åt föräldrar och publicister.

I Instagram-bubblan skapade Hefe, Amaro och X-Pro II, i kombination med den kompakta bildstorleken som dolde alla eventuella skavanker, ett perfekt sken av krispig renhet. Snyggt, enkelt och lätthanterligt.

Annons

Och så har vi då Snapchat där vi har möjlighet att leka hund och strunta fullständigt i vad andra tycker om det – det försvann ju ändå direkt.

Alla hade sin funktion, fram till dess att Instagram skulle förstöra allt.

Instagram Stories innebar en stormflod av oredigerat icke-innehåll från perifera personer du inte ens visste att du följde. Förut ruvade de i skuggorna för att en gång i kvartalet uppdatera med en bild från *infoga valfri nyöppnad restaurang*, vilket gjorde att du relativt hastigt kunde bläddra igenom allt av värde och gå vidare med ditt liv.

På Instagram fanns också en outtalad regel: En post om dagen, max två. Den regeln skiter Stories fullkomligt i. De till och med uppmanar oss att kväva våra vänner med sånt som ingen någonsin skulle vilja se till den grad att det liksom skapar dålig stämning. ”You don't have to worry about overposting" skriver de i presentationen av Stories.

Annons

Jag delar inte den åsikten.

Den sedan länge etablerade sociala medier-pausen – ni vet den folk tar så fort det blir tyst i en konversation i mer än ett andetag – börjar nu expandera till oroväckande proportioner. Instagram Stories – hur mycket jag än gillar funktionen i teorin – blev droppen som fick telefonen att överhettas.

Dessutom understryker introduktionen av Stories den smått perversa kamp om oss användare som gör att jag känner en tilltagande lust att dra till skogs.

För vet ni vad, alla appar (som jag inte vågar erkänna att jag älskar)!? Om ni ska bråka om oss så där tänker jag inte använda någon av er, okej!?

Fast å andra sidan, jag vill ju inte riskera att missa något roligt…

LÄS OCKSÅ:

9 anledningar till varför jag aldrig kommer spela Pokémon GO

Kakan Hermansson: ”Smink är dödskul”

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons