Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Inget land i världen uppnår FN:s mål om jämställdhet

05 jun, 2019 
AvEmma Castman
En ny rapport visar att inget land i världen kommer att uppnå FN:s mål om jämställdhet till 2030. Bäst på att skapa rättvisa är Danmark – men trots det har de inte alls kommit så långt som de borde ha gjort.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

För fyra år sedan beslutade FN:s medlemsländer om 17 olika utvecklingsmål till år 2030. Målen avser bland annat områden som utbildning, klimat och jämställdhet – och poängen med satsningarna är att skapa en mer hållbar och rättvis värld att leva i.

För att uppnå jämställdhetsmålen krävs det till exempel att våld mot kvinnor och diskriminering upphör samt att det sätts stopp för barnäktenskap och könsstympning. Men som det ser ut nu kommer inget land i världen att uppnå målen före år 2030.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Rapporten är en väckarklocka, säger Melinda Gates, vars stiftelse är en av medfinansiärerna till rapporten, i en kommentar till resultatet.

Sverige är det tredje mest jämställda landet

Sammanlagt har 129 länder listats i den nya rapporten, och det går tydligt att se ett samband mellan jämställdhet och rikedom. Norra Europa har gjort störst framsteg i jämställdhetsarbetet, medan fattiga eller krigsdrabbade länder har hamnat på efterkälken.

Annons

På en skala från 1 till 100 är den globala genomsnittliga poängen 65,7. Danmark toppar listan följt av Finland, Sverige, Norge och Nederländerna. I botten återfinns Niger, Jemen, Kongo, Kongo-Kinshasa och Tchad. Mellan bottenplaceringen och topplaceringen skiljer det hela 55,9 poäng.

– Jag kan inte se att något av länderna tar tag i de åtgärder som behövs för att komma tillrätta med ojämlikheten. Även länder som ligger bäst till har långt kvar, säger Alison Holder, chef för analysföretaget Equal Measures 2030 som har tagit fram rapporten, till The Guardian.

Jämställdhetsindex, toppen och botten

Sammanlagt har 129 länder rankats i fråga om jämställdhet. 100 är maxpoäng.

1. Danmark 89,3

2. Finland 88,8

3. Sverige 88,0

4. Norge 87,7

5. Nederländerna 86,8

125. Niger 44,9

126. Jemen 44,7

127. Kongo 44,0

128. Kongo-Kinshasa 38,2

129. Tchad 33,4

Foto: Erik Mcgregor/TT

Läs mer:

Är vi klara med jämställdheten i Sverige? Gör Aller medias quiz och se!

Jämställdhetsminister Åsa Regnér: ”Jag vet att jag inte blir tagen på lika stort allvar som män”

Karlie Kloss: ”Alla moderna kvinnor som bryr sig om jämställdhet är feminister”

Annons