Ihop med exet igen? Inte förrän du har prickat av de här 10 punkterna

Ihop med exet igen? Inte förrän du har prickat av de här 10 punkterna

Går du och trånar efter ett ex? Det är du långt ifrån ensam om. Men om ni funderar på att göra ett försök till finns det mycket ni bör tänka igenom först. Vi har underlättat för er och samlat en lista på tio steg som kan ta er till ett lyckat förhållande.
18 december, 2018

Vissa ex vill man bara radera ur telefonen och helst också ur minnet. Sedan finns det där exet som får ha kvar hjärtan bredvid namnet i telefonen. Det där exet som du fortfarande tänker mycket på och som du ibland undrar varför du gjorde slut med.

Är det kanske dags att bli ihop igen…?

Nja, kanske och kanske inte. Den amerikanska psykologen och familjeterapeuten David Klow säger att vi människor längtar efter både samhörighet och nya äventyr. Att bli tillsammans (igen) med ett ex gör att vi kan få lite av båda. Vi känner samhörigheten direkt och det är ju nya äventyr även om det är med samma person. Därför dras vi lätt till våra ex. Och sedan är det ju hela grejen med att man måste lära känna en ny person om man ska bli tillsammans med en ny – och det orkar vi ärligt talat inte.

Innan du bestämmer dig för att ge exet och dig själv en chans till, pricka av de här tio punkterna en efter en. Det kommer att göra att ni undviker de stora fällorna som kan göra att ni blir varandras ex – en gång till.

Sakta ner!

Ja, det är jättespännande och härligt att du och exet vill bli tillsammans igen, men rör er långsamt framåt. Ni behöver inte outa att ni är i ett förhållande på sociala medier direkt, utan lugna ner er. Börja om och hoppa inte in i förhållandet där det tog slut – för där tog det ju nämligen slut.

Fundera på vad du vill

Alltså vad du vill på riktigt. Det är inte alltid man får en andra chans, men det är det du har fått nu. Slösa inte bort den chansen, utan var öppen och tydlig med vad du vill med förhållandet och vad du behöver för att du ska bli lycklig. Du vet ju vad det var som inte funkade förra gången, var det kanske något som du tyckte fattades? Berätta det nu. Annars kan du lika gärna köpa en spade och börja gräva gropen som ni kommer att ramla ner i inom kort.

Se det som ett nytt förhållande

Ja, ni har varit tillsammans förut och känner varandra, men man förändras. Man är inte alltid samma person när man är singel som när man är i ett förhållande och nu kan ni ta chansen att lära känna varandra igen. Börja om, dejta och ta det därifrån.

Prata om tiden isär

Nej, ni behöver inte gå in på detaljer, men berätta om ni har dejtat någon ett tag eller hur ni har tyckt att det var att vara singel. Det finns inget att skämmas för, ni var ju inte ihop då. Det blir jättekonstigt om tiden isär är ett tomt hål som ni aldrig nämner. Var öppna mot varandra.

Fundera på varför ni vill bli tillsammans igen

Är det för att din förra dejt var ett as som drev dig till vansinne? Eller är det för att du ser att det verkligen finns något fint och kärleksfullt att bygga på tillsammans med ditt ex? Är det framför allt det förstnämnda? Tänk ett varv till. Är det istället det andra? Kör!

Lyssna på magkänslan

Fanns det stora problem som du ignorerade förra gången? Då är det superviktigt att du den här gången absolut inte gör om det. Om du har en dålig magkänsla om en fråga är det en varningssignal som du inte ska blunda för. Skillnader i stil och smak kan man leva med, men det är när det är skillnader i grundläggande värderingar som magkänslan brukar protestera. Reagera direkt och ta upp problemet.

Dra upp gammalt groll

Va!? Ja, det här kan ju låta som en genväg till katastrof, men faktum är att det är viktigt att man tar upp och reder ut de problem ni hade förra gången. Om ni pratar om varför ni bråkade om det så får du veta om det här fortfarande är ett problem. Och ni kan prata om det under kontrollerade former och inte i affekt.

Ha ett förtroendesnack

Många förhållanden tar slut för att en eller båda har svikit den andra. Det här kan man inte bara sopa under mattan. Förtroendet för varandra kan vara skadat och det är läge att laga det nu. Se också till att ni båda är överens om hur allvarligt ert förhållande är i varje steg. Här kan ni också ta det jobbiga snacket om vad otrohet innebär för båda två.

Tro inte att alla ska jubla

Bara för att ni två är lyckligast på jorden för att ni har hittat tillbaka till varandra, ta inte för givet att alla reagerar likadant. Din familj och din bästa vän minns hur ledsen du var när det tog slut förra gången. Och du kanske till och med har snackat skit om ditt ex någon gång under tiden isär – ibland är man ju sur liksom. Lyssna på deras farhågor och vifta inte bort det som larv. De är oroliga och bekymrade och vill vara säker på att du gör rätt. Svara på deras frågor och visa att du uppskattar att de bryr sig.

Vet vad du ger dig in på

Även om ni går igenom den härliga ”lära känna varandra igen”-fasen så står det en vardag och lurar bakom hörnet. Många par som blir tillsammans igen ramlar också tillbaka i gamla hjulspår. Ja, människor kan förändras men om du hatade att hen bara låg i soffan hela söndagarna och streamade serier – ja, då är risken stor att du kommer att få hata det igen.

Foto: Shutterstock

Via Women’s Health

 

Läs mer:

Därför stannar vi i dåliga relationer

Experten: 3 saker alla långvariga relationer har gemensamt