Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Icona Pop om skivbolagschefen som tjatade om att få ligga

23 okt, 2017 
AvSofia Börjesson
Icona Pop berättar om den sexism som finns i musikbranschen.
Så mycket bättre-aktuella Caroline Hjelt och Aino Jawo i Icona Pop berättar om sexismen i musikbranschen: "Att han använde sin maktposition på det där sättet, när han visste hur gärna vi ville att han skulle släppa våran platta, det är så äckligt."
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Caroline Hjelt och Aino Jawo träffades på en fest i februari 2009, och fyra veckor senare hade de skrivit låtarna till sin första spelning som duon Icona Pop – resten är historia. 2013 sprängde hitlåten I love it miljonvallen i USA och sålde med andra ord platina, något som bara Avicii och Swedish House Maffia lyckats med tidigare.

Nu är Icona Pop aktuella som deltagare i årets upplaga av Så mycket bättre, men trots kometkarriären har vägen inte varit spikrak. Precis som många andra kvinnliga artister vittnar de om en ganska vidrig musikbransch där de redan tidigt fick erfara att män tror att de kan ta för sig av unga kvinnor som vill nå ut med sin musik.

Icona Pops erfarenhet av män som har gått för långt

– Alltså, det finns så många exempel på grisiga skivbolagsmän som har sagt äckliga saker och som har tafsat, berättar Aino.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Ja. Det var till exempel en skivbolagschef, en riktigt big-shot som vi absolut inte jobbar med i dag, som var på besök här i Sverige och vi skulle gå ut och visa honom Stockholm. Det var precis i början av vår karriär. Han var väldigt tafsig och jag markerade och sa att det inte var okej. Sedan skulle vi gå vidare till nästa ställe och då sa han: ”bara om jag får ligga med dig”, berättar Caroline och fortsätter:

Annons

– Han bara tog för sig, och han var i en position där jag kan tänka mig att många tjejer hade varit rädda för att göra honom arg. En man med så mycket makt över vad man gör liksom. Men som tur är så jobbar vi med människor som inte accepterar sådant och som sa att vi inte samarbetar med människor som säger sådana saker.

Vad hände när du avvisade honom?

– Han kunde inte ta ett nej, utan fortsatte att tjata. Men till slut kände han sig väl avvisad och svansade vidare efter någon annan. Vi avbröt kvällen och gick hem.

Vad hände sedan?

– Alltså, han fick sparken. Jag vet inte vad han gör i dag, vi har ingen kontakt med honom. Det här var ju väldigt tidigt i vår karriär, men hade det hänt nu så hade vi förmodligen outat honom och gjort värsta grejen av det, säger Aino.

– Ja, och det var ju också det som var grejen; att det var så tidigt i vår karriär och vi ville så himla gärna bli signade. Och att han använde sin maktposition på det där sättet, när han visste hur gärna vi ville att han ska släppa våran platta, det är så äckligt, säger Caroline.

Läs mer:

Kravlistan till männen efter #metoo: ”Sluta våldta oss för fan”

Icona Pop tolkar Uno Svenningsson – och vi älskar det

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons