13 små sätt att må bättre när du känner dig nere

13 små sätt att må bättre när du känner dig nere

Vi har alla haft dagar då livet är kass och allt känns omöjligt. Då är det lätt att hamna i ett beteende som leder till fler deppiga dagar. Här är 13 små saker du kan göra för att bryta en negativ trend.
13 januari, 2016

”Everything is awful and I’m not okay” är titeln på ett blogginlägg som spridit sig över nätet och hjälpt hundratusentals.

Och handen på hjärtat: Vem har inte känt så någon gång?

I inlägget ger författaren exempel på enkla frågor vi kan ställa oss själva de gånger vi känner att livet känns alldeles för stort och svårt. Och de är så bra!

Om du känner dig nere – här är första hjälpen:

1. Har jag druckit vatten i dag?

Vi mår mycket sämre av att vara uttorkade, och att hälla upp ett stort glas vatten och dricka det kan göra en enorm skillnad. Inte läsk, kaffe eller alkohol – utan vatten.

2. Har jag duschat i dag?

Livet känns annorlunda när du är nyduschad. Tvätta håret, blunda och massera hårbotten med fingertopparna. Du får duscha hur länge du vill.

3. Vad har jag på mig?

Även om du tänkt vara hemma hela dagen, pröva sätta på dig vardagskläder som inte är mjukisar. Känslan blir en helt annan.

4. Har jag bäddat sängen?

Få saker ser så röriga ut som en obäddad säng, och få saker ser så ordnade ut som en bäddad. Dessutom blir det lättare att låta bli att krypa ner i den igen.

5. Har jag rört mig i dag?

När allt känns kass är det lätt att vilja lyssna på musik om hur kass allt är. Pröva att sätta på något med tempo, och hoppa, jogga eller fuldansa till ”Walking on sunshine”, ”Electric” med Leila K – eller vad som helst från den här playlisten med gamla hits från skoldiscona på mellanstadiet.

6. Har jag ätit de senaste tre timmarna?

Det är vanligt att antingen inte bli hungrig, eller inte bry sig om att man är hungrig. Att käka något litet, som inte är skräpmat, kan göra mer än du tror. Nötter, frukt – någonting som ger kroppen bränsle.

7. Har jag pratat med någon i dag?

Det behöver inte vara om hur du mår, utan om vad som helst. Att ringa någon du inte pratat med på länge, bara för att höra hur det är med den personen kan vara tillräckligt.

8. Har jag kramat någon eller något?

Husdjur och familjemedlemmar brukar vara helt ok med att bjuda på en kram, och även de flesta vänner om man frågar. Det är lätt att fnysa åt den här punkten, men faktum är att det finns en hel rad hälsofördelar med en lång kram.

9. Har jag varit någonstans i dag?

Om inte – byt miljö. Gå till affären, ett kafé eller hem till en vän.

10. Vad har jag gjort i dag?

Gör en lista över saker du faktiskt har gjort. Duschat? Check! Bäddad sängen? Check! Ätit? Check! Bra jobbat!

11. Har jag skrattat i dag?

Om inte: kolla på något Youtube-klipp som alltid får dig att skratta.

12. Har jag någon vardagsrutin?

Om inte, tänk ut en liten, lätt vana som du gör en grej av att inte bryta. Att alltid ta trapporna i stället för hissen, till exempel.

13. Har jag väntat en vecka?

Det ÄR helt ok att må dåligt och du behöver inte lösa allt på en dag. Ge dig själv den tid du behöver för att komma underfund med dina känslor. Ibland kan det vara svårt att se livet i ett större perspektiv, och med tiden kanske du ser saker och ting ur ett annat ljus.

Läs mer: Så ändrar du dina vanor för en mer hälsosam vardag