ELLE listar höstens hetaste trender 2021

Höstens trender 2021

Blommor i maten, banbrytande poesi, kreativ inredning och sjal i håret. ELLE ger dig höstens trender inom mode, populärkultur och livsstil.
03 september, 2021
TV: Se 5 back to work outfits att inspireras av i höst
1:9

Efter reklamen: TV: Se 5 back to work outfits att inspireras av i höst

(1:9)

1. Huvudsaken

Versaces höstkollektion 2021.

Versace.

Carlo Scarpato

Även om sjalens relevans i modet har kommit och gått, så ser det utifrån höstens visningar ut som att den är tillbaka och sitter stadigt runt huvudet. Versace, Dior och Max Mara lät scarfen vara huvudaccessoaren den här säsongen!

2. Testa vinsafari i Sverige

Vejby vingård.

Vejby vingård är en av alla grymma svenska vinproducenter.

Christina Uhlin

Svenskt vin, kan det vara något? Jo, faktiskt! Vår inhemska vinproduktion är hetare än någonsin och svenska viner vinner priser utomlands, så varför inte besöka en eller flera producenter nu när det snart är dags för skörd? En guide till de allra bästa hittar du på ELLE.se, förstås. Har du inte vägarna förbi Skåne eller Gotland där de flesta vingårdarna finns, så kan du alltid provsmaka någon av de svenska stoltheterna som finns i Systembolagets sortiment.

3. Nya tidens beautylyx

Hållbar beauty hos Hermès.

Hermès lägger fokus på hållbarhet.

Jean-Marie Binet

Modehuset Hermès senaste ”object of desire”, rouget Rose Hermès, följer en ny hållbar, lyxig linje. Inom skönhetskategorin har lyx tidigare betytt blytunga etuier och förpackningar som likt en lök behövt skalas av, lager efter lager, men detta börjar (äntligen) bli passé. Modehuset Dior har sett till att deras läppstift Rouge Dior numera är refill och även Hermès går i bräschen för ett tydligare hållbarhetstänk. Agnès de Villers, chef för Hermès Perfume and beauty, har varit med och tagit fram rouget Rose Hermès. Här är det tydligt att vår tids skönhetslyx följer en alltmer hållbar linje:

– Den nya tidens beautylyx är den som kan leva ett helt liv, precis som en Kelly-väska lever i decennier och kan ärvas i generationer, säger Agnès de Villers. För i dag är alla val viktiga, i alla fall för oss, när vi utvecklar nya skönhetsprodukter. Det är viktigt att de rymmer mer än ett förskönande innehåll och är vackra att se på – för oss är det också självklart att skapa en produkt som följer en tydligt hållbarhetslinje och kan hålla en livstid om man så vill.

– Till varje förpackning finns refill av rouget, och tar man bara väl hand om dosan kan den leva livet ut. Vi väljer även bort onödiga extramaterial som gör förpackningarna tunga – i stället är rouget fjäderlätt att bära och även lättare att återvinna, om man nu, mot förmodan, inte sparar det en livstid. Och med Hermès historia med just färgen rosa blev det också självklart att det fick bli åtta olika toner av rosa i dess skiftande skepnader, säger Agnès de Villers.

4. Phoebe Philos återkomst

Phoebe Philo gör comeback.

Phoebe Philo gör comeback.

TT

Som vi väntat! Mitt i semestern blev det klart att den brittiska designern Phoebe Philo gör comeback i eget namn. Franska holdingbolaget LVMH går in som minoritetsägare i det nya lyxvarumärket som förväntas lanseras i början av nästa år, vilket ger Phoebe Philo frihet att fullt ut utveckla sin vision. ”Jag ser väldigt mycket fram emot att återfå kontakten med min publik och människor överallt. Att vara oberoende, att styra och experimentera på mina egna villkor, är enormt viktigt för mig”, säger hon till Business of Fashion.

5. Låt maten blomma!

Blommor i maten hos Aimee Twigger.

Både gott och dekorativt med blommor i maten.

Aimee Twigger

Trenden att dekorera mat och bakverk med ätbara blommor har fullkomligt exploderat och fyller våra flöden med färgsprakande blomster. Ett exempel är brittiska fotografen och stylisten Aimee Twigger, @twiggstudios, som skapar de mest fantastiska, fantasirika maträtterna och bakverken, alltid rikligt prydda med blommor i olika former. Hennes blomdekorerade smörgåstårta har exempelvis fått över 13 000 följare att trycka på like.

Hur kom det sig att du gjorde en svensk smörgåstårta?

– Jag upptäckte smörgåstårtan i en gammal tidning och tyckte att den såg fantastiskt ut. En maträtt i tårtform kändes kul och jag kom fram till att den var perfekt att servera vid en liten trädgårdsfest när vi firade slutet på vår ”lockdown” i Storbritannien.

6. Mot nya höjder

Pradas höga platåboots.

I höst är det dags att komma upp en bit från markytan igen.

Prada

Stå stadigt i ett par maxade boots med extra platå i höst. Miuccia Prada och Raf Simons färgglada och mönsterrika variant för Prada står redan högt i topp när det är dags att uppdatera skogarderoben till nya höjder!

7. Kreativ designvecka

Bolon är ett av de medverkande designföretagen på Stockholm Creative Edition.

Bolon är ett av de medverkande designföretagen på Stockholm Creative Edition.

Bolon

Stockholm får en ny designvecka! 23–29 september är det dags för den första upplagan av Stockholm Creative Edition, en sprillans ny designvecka med fokus på svensk design. Veckan som erbjuder öppna showrooms, studior och utställningar på olika platser i Stockholm arrangeras av designbyrån Atmosfär by Attar och bland möbel- och designföretagen som deltar märks Bolon, Massproductions och Lammhults, och många fler. Läs mer på stockholmcreativeedition.com.

8. Rökning tillåten

Låt rykande timjan ge smak till din cocktail.

Låt rykande timjan ge smak till din cocktail.

Jeroen Van Der Spek

Knappt hade vi lärt oss tända rökelse, gärna från egna smudge-sticks (torkade örtknippen), Palo Santo-trä eller doftpinnar för att rena energierna i hemmet förrän nästa rykande heta trend kom: Att smaksätta cocktails med rök. Du ”klär” helt enkelt glasets insida med röksmak genom att ställa det över en kvist rosmarin eller annan ört som du tänt eld på, för att sedan vända på glaset igen och fylla det med din favoritcocktail. Rök här, tack!

9. Hela dig själv med rätt hållning

Lär dig räta på ryggen rätt.

Räta på ryggen – på rätt sätt!

Dan Kullberg

Över ett år med hemmajobb har satt sina spår hos de flesta av oss – ihopkrupna i soffan, inklämda vid köksbordet eller (jo, erkänn nu!) halvliggandes i sängen. Nu är det hög tid att se över vår hållning – som rätt korrigerad kan ge bättre andning, sömn, blodflöde, matsmältning och energi. Senaste trenden från Kalifornien (förstås!) är The gokhale method, framtagen av Esther Gokhale som är akupunktör, yogainstruktör och författare till 8 steps to a pain-free back och har som mission att frälsa trötta ostbågekroppar med sina bästa tips.

10. Gucciaga

Gucci + Balenciaga = sant.

Gucci + Balenciaga = sant.

Cosimo Sereni

Ingen hade kunnat ana att de två modehusen Gucci och Balenciaga skulle samarbeta, men 2021 kan allt hända. Och så snart temperaturen sjunker börjar deras första produkter tillsammans att trilla in – som den här väskan i Balenciagas signaturmodell Hourglass, men med Guccis grafiska mönster. Blir det en hit? Det återstår att se!

11. Powerpoesi

Amanda Gorman släpper sin diktsamling på svenska.

Amanda Gorman släpper sin diktsamling på svenska.

Kelia Anne

Amanda Gormans starka uppläsning av dikten The hill we climb under Joe Bidens presidentinstallation bekräftade poesins kraft, som fått uppsving på senare år med hjälp av stora diktkonton på sociala medier. Höstens bokutgivning bjuder på många spännande namn att addera till poesibokhyllan! Förutom att Amanda Gormans Dikter (Polaris) släpps i svensk översättning 25 november är vi nyfikna på Elnaz Baghlanians Prologer (Albert Bonniers Förlag, 27/8), Mariam Naraghis Dikter (Norstedts, i butik nu) och Margaret Atwoods Innerligt (Norstedts, 5/8).

12. Årets doldis i Så mycket bättre

Moonica Mac är med i Så mycket bättre.

Moonica Mac är med i Så mycket bättre.

TT

Snart är det dags för ett av höstens mysigaste program: Så mycket bättre. Medverkar gör bland annat singer-songwritern Moonica Mac, som kallats för årets doldis. Den uppmärksamma har noterat hennes ljuva stämma på Benjamin Ingrossos sommarsläpp Det stora röda huset. Vi förutspår mer Moonica Mac på topplistorna.

13. Blomsterkonst

Inspireras av ELLEs Elin Lannsjös vackra arrangemang med blomsterfakir.

Inspireras av ELLEs Elin Lannsjös vackra arrangemang med blomsterfakir.

Elin Lannsjö

Nu kan alla skapa magiska blomsterarrangemang! En blomsterfakir eller kenzan är en rund form med piggar som du placerar i en vattenfylld vas, skål eller fat. Gör ett rakt snitt på stjälkarna och fäst i piggarna för ett levande, konstnärligt resultat. Variera höjden och tätheten för en enkel skulptur. Bonus: Att helt fokusera på blomsterarrangemanget blir en form av mindfulness.

14. Debuterar med Dumpad

Therése Lindgren gör tv-serie på Discovery.

Therése Lindgren gör tv-serie på Discovery.

Discovery+/Linus Hallsénius

Therése Lindgren, en av Sveriges största influencers, gör tv-serie ihop med Discovery. Titeln är Dumpad och Therése har själv varit med och skrivit manus. Handlingen kretsar kring psykisk ohälsa bland unga människor och baseras på hennes egna erfarenheter. På rollistan finns bland andra artisten Daniela Rathana som gör skådisdebut (läs ELLEs intervju med henne här!). Premiär mot slutet av 2021.

15. TOGA ARCHIVES x H&M

Ny samarbetskollektion av Toga för H&M.

H&Ms samarbetskollektion med Toga släpps 2 september.

H&M

I höst lanseras H&Ms första kollektion tillsammans med Tokyo-baserade lyxmärket Toga – som främst fått erkännande för sina experimentella tolkningar av klassiska plagg, som definieras av sin starka individualism och sensualism. Kollektionen kommer att innehålla spännande uppdateringar av Togas favoriter. Förbered dig på en rad personliga, androgyna och tidlösa plagg när kollektionen landar i butikerna och online den 2 september!

16. Cluttercore

Designsviten på Belmond La Residencia, Mallorca, inredd av Matthew Williamson.

Designsviten på Belmond La Residencia, Mallorca, inredd av Matthew Williamson.

Tom Mannion

Välkommen till det kreativa kaoset! Efter normcore och cottagecore kommer nu en hashtag för den välstylade, personligt utvalda röran, med massor av mönster, färger och former i en mångfacetterad mix: #cluttercore. Här får allt som heter minimalism ge plats åt motsatsen. Småmönstrade tapeter! Knasig konst! Små prydnadsfiguriner och väl valda, personliga detaljer! Så länge du älskar det är det rätt.

17. Dramatisk deg

Bianca Kronlöf och Helena af Sandeberg i Deg på Svt.

Bianca Kronlöf och Helena af Sandeberg i Deg på Svt.

SVT/Ulrika Malm

47 miljoner kronor, ett bageri som tvättar pengar och två kvinnor mitt i smeten. I SVT:s nya dramaserie Deg spelar Helena af Sandeberg och Bianca Kronlöf huvudrollerna Malou och Liana. Den ena är en Lidingökvinna vars fasad börjar rämna och den andra en ensamstående mamma vars ex åkt fast för ett rån. Gissa hur stort bytet blev? 47 miljoner. Åtta avsnitt med premiär 30 augusti.

TV: Här är höstens inredningstrender 2021 - enligt kedjorna
1:52

Efter reklamen: TV: Här är höstens inredningstrender 2021 - enligt kedjorna

(1:52)