Hon startade kampanjen #metoo – nu öppnar alla upp

Hon startade kampanjen #metoo – nu öppnar alla upp

Skådespelaren Alyssa Milano startade hashtagen #metoo för att synliggöra omfattningen av sexuella trakasserier och övergrepp. Nu har hundratusentals kvinnor gjort sina röster hörda.
17 oktober, 2017

Efter att Hollywoodmiljardären Harvey Weinstein för ungefär en vecka sedan avslöjades med att systematisk förgripa sig på och trakassera kvinnor i filmbranschen har skådespelaren Alyssa Milano startat en kampanj i sociala medier.

Update: Hashtaggen MeToo startades av Alyssa Milano men rörelsen MeToo har funnits sedan länge. Den startades för över tio år sedan av Tarana Burke.

Läs mer om Tarana, rörelsen och hur den startade här.

Under hashtagen #metoo uppmanar hon alla som varit med om sexuella trakasserier eller övergrepp att gå samman för att synliggöra vidden av problemet.

”Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade eller överfallna skrev ‘Jag också’ i sin statusrad, kanske folk skulle få en uppfattning av vidden av problemet”, skrev hon.

Se ett par inlägg med hashtagen #metoo

Det tog inte lång tid innan #metoo fått hundratusentals delningar i olika sociala medier, från allt från världsstjärnor som Lady Gaga – till i princip vem som helst i din närhet.

”Jag också, och jag fick skulden för det.”

”Män, säg inte att du har en mamma, syster, dotter… säg att du har en pappa, bror, son som kan bättre.”

”Jag blev sexuellt trakasserad av chefen på min modellagentur”

”Att ha blivit våldtagen en gång gjorde det enklare att bli våldtagen igen”

https://twitter.com/evanrachelwood/status/919773308261867522

Alyssa Milano har tidigare talat ut om Harvey Weinstein och hans sexuella trakasserier och övergrepp.

”Även om jag är äcklad och förbannad över dessa upprörande anklagelser om Weinsteins sexuella övergrepp och maktmissbruk så är jag glad – till och med extatisk – över att det har öppnat en dialog om de fortsatta sexuella övergreppen, objektifieringen och nedvärderingen av kvinnor”, sa hon.

Läs mer:

Genusforskaren: ”Med #metoo går det inte längre att ignorera övergreppen”

Lista: Här är kvinnorna som talat ut om Harvey Weinsteins övergrepp

#metoo – ett år och 19 miljoner tweets senare