Hon fick drömjobbet som modeassistent på ELLE i New York

Att assistera vid stora plåtningar, träffa supermodeller, hjälpa till att hitta inspirationsbilder och kommunicera med PR-byråer i modemeckat New York är en dröm för många. För Emmelie Gustafsson blev det verklighet.
31 oktober, 2016

– Människorna är tuffa och villiga att gå över lik för att komma dit dem vill. Jag fick bygga upp skinn på näsan väldigt fort och sanningen är att modebranschen i New York är precis så som man tror och förväntar sig. Djävulen bär Prada är en bra liknelse.

Att jobba med mode är en dröm för många. För Emmelie, 28, var det ett givet val ända sedan barnsben och efter ett besök i New York under 2008 fick hon upp ögonen för staden på riktigt. Det var här hon skulle uppfylla sina drömmar.

LÄS OCKSÅ: HÄR ÄR DE TRENDIGASTE STÄLLENA I NEW YORK ENLIGT EMMELIE

Efter ett år på ELLEs kontor i New York har hon varit med om det mesta. Under New York Fashion Week blev hon bjuden på modeoraklet Rachel Zoes intima presentation i sviten på Soho Grand Hotel, hon har stylat modellen Georgia Fowler, hjälpt Joe Zee med hans spalt A to Zee och mycket mer. Men även om det låter som en dröm är det väldigt mycket hårt arbete bakom glamouren och inte sällan måste man stanna kvar och jobba långa arbetsdagar. Det gäller att göra sitt jobb, visa framfötterna och hålla huvudet högt.

– Det är mycket hårdare och snabbare tempo i New York än vad det är i Sverige. Ibland fick jag jobba fram till midnatt för vi förberedde inför en fotografering som vi skulle plåta morgonen efter.

Berätta om hur det hela började, varför blev det just New York?

– Innan jag flyttade över dit på heltid i augusti 2012 reste jag till New York cirka 3-4 gånger per år. Jag bara älskade hur staden fick mig att känna mig så levande. Människorna, pulsen, gatorna, allt.

Emmelie berättar hur hon satt i hennes flickrum i Täby och såg The City (realityshow där Whitney Port flyttar till New York för att jobba med Diane von Fürstenberg, reds.anm.) medan hon funderade över hur hon själv skulle komma dit.

– ELLE US var alltid mitt mål, även om det skulle ta mig några år att komma dit. Det konstigaste av allt är hur övertygad jag själv var i det tillfället att jag skulle jobba där en dag. Men det var viljan som blev så stark att ingenting annat spelade någon roll, och jag var villig att ge upp allt och göra vad som helst för att komma dit. Och då blev det så.

Efter att ha sökt igenom internet på olika typer av visum, jobbannonser och stipendium för att kunna ta sig in i landet mailade hon ELLE i New York och frågade om jobbmöjligheter. Hon trodde inte att hon skulle få något svar men kort därefter mailade de tillbaka att hon behövde ha College Credits, motsvarande högskolepoäng, för att få möjlighet att jobba där. Där och då förstod hon att college var hennes väg in och snart hade hon fått en plats på en skola i Downtown. Därefter var det dags att förbereda sig inför sitt möte på Amerikanska Ambassaden i Stockholm för att få visum.

Boende löste hon på plats i New York. Den amerikanska versionen av Blocket heter Craigslist och är även den mest använda sajten för att hitta boende.

– Tips är att be om att få komma och titta på lägenheten, och ge aldrig ut eller skicka pengar till någon utan att ha få kommit dit innan. Det finns även en relativt ny sida på Facebook som heter ”Bo i New York”, där postas också flera rum och lägenheter som hyrs ut av Skandinaver som redan är bosatta där vilket kan kännas tryggare.

Hur såg en arbetsdag ut på ELLE US?

– Jag fick hjälpa dåvarande Creative Director Joe Zee, som jag följt sedan The City, med hans stora plåtningar. Hitta inspirationsbilder till kommande fotograferingar, kommunicera med PR-byråer och modehus om plagg vi ville ha med på plåtningar, se till att alla kläderna i ”garderoben” var organiserade, leta fram information till Joes spalt A to Zee och mycket mer.

Trots att tjänsten stundtals innebar mycket jobb tycker hon att det är värt det.

– Varje morgon blev man glad av att åka upp till 24e våningen och se ”ELLE” skrivet på glasdörren. Där klev man in i det öppna kontorslandskapet och fick se en 360 graders utsikt över Midtown Manhattan och Central Park.

Var du inte rädd för något?

– Självklart var jag rädd, väldigt ofta. Det fanns ingen trygghet i familj och vänner som i Sverige så jag kände mig ofta ensam och var rädd för att inte komma dit jag ville karriärsmässigt.

Hon säger att om något skulle bli kaos kunde hon alltid flytta hem till Sverige. Och även om hon hade dålig självkänsla vissa dagar och precis som oss andra då och då kände sig otillräcklig var det bara att köra på och låtsas som ingenting.

– Det kommer dagar när allt går vägen och man känner sig grymmast i världen. Man måste bara fortsätta pusha sig själv framåt.

Emmelies 8 tips till dig som vill göra samma sak:

Spara pengar! Du behöver ofta mer än du tror.

Vad beredd på hårt arbete och håll huvudet högt.

Hör av dig till det företag du vill jobba på. Fortsätt tills du får svar!

Ta reda på allt det finns att veta om just företaget eller tjänsten, det är alltid bra att vara påläst.

Allt händer fort i New York, var på plats och redo för en intervju.

Gör vad du känner är viktigt för dig, inte vad som ser bra ut på utsidan.

Lägg inte så hög press på dig själv, njut av livet där du är nu.

Våga! Gör inte en så stor sak av det, då finns risken att du ser det som ouppnåeligt. Och det är det inte!

Besök Emmelies Instagram och se bilder från hennes tid i New York här >

Foto privata