Hollywoods kvinnor klär sig i svart på Golden Globe

Svartklädd kvinna på röda mattan

Metoo-rörelsen lever vidare 2018 genom en tyst protest på Golden Globe-galan i januari. Skådespelerskorna kommer att klä sig i svart i solidaritet med sina utsatta kollegor.
15 december, 2017

Under höstens viktigaste hashtag, #metoo, har Hollywoods kvinnor berättat om otaliga sexuella trakasserier och övergrepp som de har fått utstå i sitt arbete. Det började med anklagelserna mot filmproducenten Harvey Weinstein och har sedan spridit sig vidare till Louis C.K., Kevin Spacey och många, många fler.

Gemensam manifestation på Golden Globe 2018

Hashtaggen har levt sedan i oktober och än är den inte död. Enligt US Weekly kommer skådespelerskorna nu att göra en gemensam manifestation genom att bära svarta kläder på Golden Globe 2018, i solidaritet med sina utsatta kollegor och medsystrar.

Det hela började med en liten grupp skådespelerskor som ville göra något för att uppmärksamma metoo under filmgalan men har nu vuxit till en allt större manifestation.

Tyst protest på Golden Globe – kvinnliga skådespelare kör svartklätt

”Den här rörelsen sprids fort och i stort sett alla nominerade och övriga inbjudna kvinnor deltar. Alla stylister som redan har haft klädprovningar håller nu på att byta ut kläderna till sina klienter”, säger en källa till US Weekly.

Det är ännu inte känt vilka som står bakom den tysta protesten, men bland de nominerade i Golden Globe finns bland annat Meryl Streep, Jessica Chastain, Helen Mirren, Emma Stone, Nicole Kidman och Reese Witherspoon.

Golden Globe Awards 2018 kommer att äga rum den 7 januari och programleds av Seth Meyers.

Läs mer:

Här visar kronprinsessan sitt stöd för #metoo och #tystnadtagning

Dagny Carlsson, 105, om #metoo: ”Värre nu än på min tid”

”Tillsammans är vi ett krig” – Läs Sandra Beijers uppmärksammade krönika om #metoo

Grotescos Emma Molin om #metoo: ”Jag tycker inte att vi har pratat klart”