Historisk seger för kvinnor i mellanårsvalet i USA

Alexandria Ocasio-Cortez

Fler kvinnor än någonsin ställde upp i mellanårsvalet i USA, och för första gången röstades muslimska kvinnor och kvinnor från ursprungsbefolkningen in i representanthuset. Så här gick mellanårsvalet i USA!
07 november, 2018

Mycket kändes omöjligt för kvinnorna i USA när Hillary Clinton slog huvudet i glastaket vid presidentvalet 2016. Men två år av Trump-styre verkar ändå ha gett vissa positiva effekter för kvinnliga politiker i landet. Fler kvinnor än någonsin ställde nämligen upp i mellanårsvalet, och nu tar fler än 100 kvinnor plats i kongressen.

Men inte nog med det, valet som avgjordes i natt har skrivit historia på många plan. Bland annat har två muslimska kvinnor tagit plats i representanthuset, liksom två kvinnor från ursprungsbefolkningen – något som aldrig hänt förut.

Alexandria Ocasio-Cortez som är en av kvinnorna som skrev historia i valet 2018.

29-åriga Alexandria Ocasio-Cortez blir den yngsta kvinnan någonsin att väljas in i representanthuset. Foto: IBL

Jared Polis blir också den förste öppet homosexuella guvernören i USA, och Alexandria Ocasio-Cortez, 29, blir den yngsta sittande kongressledamoten och den yngsta kvinnan någonsin att väljas in i representanthuset.

Så gick mellanårsvalet

Demokraterna vann majoritet i representanthuset för första gången på åtta år, vilket betyder att president Donald Trump kommer att få svårare att få igenom sin politik framöver. Det innebär även att Demokraterna kan inleda de 64 utredningar kring Trump-administrationen som de tidigare nekats av den republikanska majoriteten. En av frågorna har varit att offentliggöra Donald Trumps deklaration.

Muren mot Mexiko och skattesänkningarna för företag och förmögna kommer sannolikt att stoppas eller förhalas med den nya demokratiska majoriteten, och sjukvårdsreformen Obamacare som Trump har varit emot kan komma att gynnas av den nya majoriteten.

Däremot behåller Republikanerna sin majoritet i senaten. Det gör det osannolikt att Demokraterna kommer att dra Trump inför riksrätt, då det krävs minst två tredjedelars majoritet i senaten för att en fällande dom.

Att den sittande presidenten möter motstånd vid mellanårsvalet är dock inget ovanligt. Även Barack Obama förlorade majoriteten i representanthuset till Republikanerna vid mellanårsvalet 2010.

Läs mer:

Trump kan bli av med sin stjärna på Walk of Fame

Så skulle Disneykaraktärerna ha röstat i riksdagsvalet 2018

Så hade valet 2018 gått – om unga kvinnor fick bestämma

Här är bilden på Trump som får Twitter att explodera av kreativitet