Historisk milstolpe – Sveriges första jämställda bransch

Första jämställda branschen

Fastighetsbranschens börsbolag är först med att uppnå jämställdhet i Sverige. Det visar stiftelsen Allbrights årliga genomgång av kvinnor på ledande poster på börsen.
07 oktober, 2019

Återigen har Allbright, som arbetar för ett mer jämställt näringsliv, tagit tempen på den svenska företagsamheten – och det ser lovande ut när det kommer till könsfördelning.

”Sedan fjolårets rapport har den gröna listan över jämställda bolag vuxit dramatiskt. Nästintill vart femte bolag präglas i dag av en jämn könsfördelning. En framgångsfaktor har varit en kvinna som vd. Vd-kvinnorna tenderar att utklassa vd-männen när det kommer till ett ledarskap som prioriterar att rekrytera jämställt. För arbetssökande på jakt efter ett modernt ledarskap finns nu en betydande bas med bolag att välja bland”, skriver Amanda Lundeteg, vd för Allbright, i en kommentar till rapporten.

Därtill har ett glastak krossats – fastighetsbranschen kan nämligen titulera sig som Sveriges första jämställda bransch.

Därför är fastighetsbranschen mest jämställd

I de största fastighetsbolagen utgör kvinnor 49 procent av ledningsgrupperna. Siffror som gör att branschen betraktas som jämställd enligt Allbright. Därtill visar rapporten att en fjärdedel av bolagen har kvinnliga vd:ar, och att det är 37 procent kvinnor i styrelserna. Alla börsnoterade fastighetsbolag har även minst en kvinna i ledningsgruppen.

– Fastighetsbranschen har arbetat oerhört målmedvetet och strukturerat med det här. Sen har branschen också skrikit efter kompetens, det har varit kompetensbrist, och då finns det inte utrymme för manliga kotterier och diskriminering, säger Amanda Lundeteg till Nyhetsmorgon.

Industribranschen överraskar – eventuellt

Allbright konstaterar även att årets största ”strävare” är industrin. Efter att knappt ha rört sig någonting på listan de senaste sju åren har branschen plötsligt lyft andelen kvinnor med hela fyra procentenheter – från 16 till 20 procent.

”Industrins uppvaknande borde hela landet fira men det är också en pinsam skål. Att industribolagen tidigare missat frågan är obegripligt. Törnrosasömnen kan nu vara hävd, mycket tack vare byggsektorns uppmärksammade arbete med att vädra ut machokulturen. Men för att våga prata om ett verkligt trendbrott krävs ytterligare bevakning. Under tiden kan vi snarare tala om en skandal som verkar vara under upplösning”, kommenterar Amanda Lundeteg i rapporten.

Här kan du läsa hela Allbrights jämställdhetsrapport.

LÄS MER:

Metoo-backlash i USA – kvinnor har svårare att få anställning

Sugen på en ny karriär? Poddarna som inspirerar

Sugen på nytt jobb? Här är 40 framtidsyrken