Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Heta listan 2019 – här är trenderna att hålla koll på

15 jan, 2019 
Rynkor, jackfruit, ninjaträning och mikrolugg – här är 22 trender som vi ser fram emot i år!
Annons

p1. Hatten av för hucklet

Vi har sett hucklet trenda på både Stockholms modevecka och i New York och spår en lysande framtid för denna modedetalj i vår! Hur söt är inte Kaia Gerber i huckle på Marc Jacobs visning?

2. Nyfiknare gul

Är det någon färg som verkligen är på inredningstapeten 2019 så är det den gula. Olika nyanser av gul, som accentfärg eller som huvudkulör i ett helt rum.

Annons

3. Powerkvinnor

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

De senaste åren har vi gjort allt för att slippa dem. Vi har peelat och smörjt, botoxat och lyft. Men nu kommer de, så sakteliga, tillbaka – rynkorna! Under Paris modevecka tog svenska 51-åringen Ursula Wångander plats på catwalken då Balenciaga visade sin vår- och sommarkollektion för 2019. Nu blir rynkorna något exotiskt – och rikt. Även i filmens värld våras det för rynkorna. Helen Mirren, Judi Dench, och Isabelle Huppert är flitigt anlitade. Och filmen Mamma Mia! Here we go again med Meryl Streep och Cher har hittills spelat in 400 miljoner – dollar.

Annons

4. Låt vågorna gunga dig

I höstas, under Chanels visning i Paris, förvandlades Grand Palais till en gigantisk strand. Till vågornas skvalpande fick publiken bevittna hur modellerna vandrade, en efter en, i vattenbrynet. Att lyssna på vågskvalp har länge varit ett knep för att finna lugnet, och varva ner. Men vad gör man om man lever i ett land som Sverige, då badsäsongen är begränsad? Jo, man beger sig förstås till badhuset. För några år sedan var löpning det absolut hetaste man kunde syssla med. Nu tar simningen vid som trendsport.

Annons

5. Bo i 90–talet

90-talstrender som glasbordet, svampmålade väggar och färgglada mönster har bubblat strax under ytan en tid, men när Iittala nyligen avslöjade sitt kommande designsamarbete med 90-talsgiganten Jasper Morrison blev det bekräftat – 90-talet är tillbaka 2019.

6. Träna som en ninja

Förra årets trender med boxning och HIIT följs upp av ännu en högintensiv träningsform. Tv-programmet Ninja warrior ligger till grund för träningsformen med samma namn som är stor i USA, enorm i Asien och som nu också kommit till i Sverige. Hinderbanorna med ramper, klätterväggar, rep och stänger i taket kräver både styrka, smidighet och koordination – och är lika svåra som roliga. Många gym erbjuder förberedande ninjaträning som alternativ till de faktiska banorna som fortfarande är rätt få. Om inget öppnat i närheten av dig än kan du köpa ett eget på Ebay, för 76 miljoner dollar blir 70 kvadratmeter ninjagym ditt. Klick klick!

Annons

7. Undervattensfynd

Keramik i olika färger, olika former och med olika ytor

Oförutsägbara former inom keramik var en rådande trend 2018. 2019 ska ytorna se ut att ha eroderats av vatten. Ojämna former, skrovliga ytor och abstrakta mönster

kännetecknar vaser (som dessa från Hay), krukor och koppar i år.

8. Maxa munnen

Koltandkräm från Victor Vassier

Tandblekning, skalfasader, tandställning och nattsvart koltandkräm. Munnen är den nya huden – nu är det tänderna som ska justeras och optimeras i skönhetens namn och antalet tandläkarkliniker som riktar in sig på tandestetik blir allt fler. Går man inte till en tandtekniker eller -hygienist finns en rad nya sätt att putsa gaddarna till perfektion hemma – senaste badrumsvurmen är den svarta koltandkrämen. Det svarta kolet har en naturligt uppljusande effekt på tänderna – hur motsägelsefullt det än kan kännas. Svenska Victor Vassier har dessutom nyligen tagit fram koltandkräm och en mer miljövänlig tandborste (100% nedbrytbar ekologisk bambu) som blir till en riktigt snygg accessoar i badrumsskåpet.

Annons

9. Drömsemestra i Albanien

Spendera sommaren i Albanien

Trots att Albanien ligger granne med Grekland är landet en vit fläck för många – men börjar upptäckas av allt fler. Landet har gått från skräckdiktatur till blivande turistfavorit och bjuder på sagolik natur i norr med gröna alptoppar och turkosa färskvattenfloder samt orörda, lugna och sköna saltstänkta stränder i söder med kristallklart vatten. Maten är fantastisk med många influenser från det italienska köket. De flesta väljer att åka till den livliga kuststaden Saranda men andra albanska pärlor är också stranddrömmen Durres, stillsamma Himara eller trendiga Dhermi.

Annons

10. Den nya hettan

Heta, kryddstarka smaker är en stor trend 2019

Heta smaker kommer vara populärare än någonsin 2019. Men det är ingen vanlig hetta vi talar om. Nu vill vi ha koreanska smaker som gochujang, en vanlig krydda i till exempel bibimbap och kimchi. Den vanliga svartpepparn är dessutom utbytt mot mer exotiska sorter som sanshopeppar med tydliga citrustoner och timutpeppar med blommig smak och inslag av passionsfrukt.

11. Styla ett snäckhalsband

Snäckhalsband förblir en stor trend

Från ingenstans till överallt. Så kan vi summera årets stora kommande sommarhit: snäckhalsbandet. Piffiga och färgstarka influencers har banat vägen genom att fylla flödena med fantastiskt fina snäckhalsband. Det allra bästa är att styla lager på lager. Ha snäckhalsbandet som en choker och addera därefter fler halsband i olika längder. Det skapar en fin dynamik i mixen.

Annons

12. Streama ditt träningspass

Aktivitetsarmbanden blir fler och roligare

2019 är året då kärleksaffären mellan träning och teknik inte spricker – tvärtom blomstrar den som aldrig förr! De smarta klockorna och aktivitetsarmbanden blir fler och bättre, hörlurar kommer i nya trådlösa och träningsanpassade varianter och appar utvecklas för allt du kan tänka dig.

Senaste nytt är streamade träningspass, antingen i enkel form via nätet eller i en något mer avancerad (och dyr!) version där träningscykeln kommer med inbyggd skärm och

din personliga tränare praktiskt taget trampar uppför backen bredvid dig. Tekniken förväntas komma till löpband också.

Annons

13. Nu räddar vi världen!

Klimatklubben tar tag i klimatångesten

Det är dags att låta vår samlade klimatångest leda oss framåt. Att handla mer hållbart, äta mer vego, oftare välja eko. Ett flygfritt år är för många årets nyårslöfte. För att förändra världen och skapa ett gemensamt forum för miljöarbete startade nyligen influencerna Emma Sundh, Maria Soxbo (Husligheter) och Johanna Nilsson (Slowfashion) instagramkontot @klimatklubben.se. De har på rekordtid nått över 20 000 medlemmar – som tillsammans kan påverka på riktigt. ELLE fick en pratstund med Maria Soxbo.

Annons

Hur fick ni idén till @klimatklubben.se?

– Emma Sundh hade bollat idén med sina bloggläsare och tog upp den under en lunch när hon, jag och Johanna satt och spånade vad vi skulle kunna hitta på för att skynda på utvecklingen för ett mer hållbart samhälle. Vi kom snabbt på ett helt koncept, och när sedan FN:ns nya klimatrapport släpptes passade vi på att smyglansera vår första del, instagramkontot @klimatklubben.se. Det tog bara en natt innan vi nådde tusen medlemmar så det märks att vi är något på spåren, nu har vi nått 20 000 medlemmar och växer för varje timme. Vi har också lanserat facebookgruppen med samma namn, och i bakfickan har vi mängder med idéer på hur det här ska fortsätta växa.

Hur kommer ni att kunna förändra världen?

– Nyckeln ligger inte hos oss tre utan i styrkan av att vara många. Klimatfrågan berör alla, och alla måste hjälpa till – från regering och globala företag till den enskilda individen. Som privatperson är det lätt att känna sig maktlös, men tillsammans kan vi både förändra varandras beteenden till det bättre och ställa krav på företag och politiker.

Annons

Framtidsplaner?

– Vi sitter på ett idédokument som växer och växer, men till att börja med fokuserar vi på att växa i följarantal och att springa på de bollar våra följare tipsar oss om, som att offentligt ifrågasätta klimatkorkade idéer från företag under hashtaggen #klimatkorkat. Eftersom vi också är influencers försöker vi påverka vår egen bransch och våra influencerkollegor att inte uppmuntra till konsumtion och flygresor till exempel. Och är vi ändå inte rätt trötta på en livsstil som kretsar kring prylar och konsumtion?

14. Drapera mera!

Färgkavalkad hos Anna Sui

Makeupartisten Pat McGrath är ett geni. Den magiska looken hon skapade för Anna Sui är så vacker med färgkombinationen rosa och gult, applicerad med en skir och mjuk ”drapingsteknik”. Dröm!

Annons

15. Rosa det rosa

Skira rosa toner hos Rodarte i vår

Rosa är designernas favoritfärg i vår. Gärna med volanger, som här hos Rodarte.

16. Lär dig blomsterspråket

Ikebana, den japanska blomsterkonsten, växer sig allt större

Förutom all blomsterprakt vi nu ser på mönster inom mode och inredning börjar intresset för ikebana att blomma. Ikebana är den traditionella japanska konsten att arrangera blommor med millimeterprecision i minimalistisk stil.

Annons

17. Testa en jackfruit

I stället för fabriksgjorda vegetariska halvfabrikat vill vi ha naturliga råvaror som jackfruit. Påminner om kyckling eller pulled pork i smak och konsistens. Hittas i asiatiska hyllan.

18. Skulpturala bord

Skulpturala former syns allt mer i heminredningen

Vi har inte tröttnat på skulpturer och 2019 är det i möbelform vi ser dem. Skulpturala bord (som detta från Liljencrantz x K.F.K.) är stor trend kommande säsong.

19. Mensens makt

Boken Hormonernas Svall av Francine Oomen

– Jag har levt ett helt liv där jag har haft dagar när jag inte orkat gå upp ur sängen, dagar då jag har vaknat av att jag har gråtit. Då jag varit paranoid, inte haft några vänner, varit ful… Fyra dagar senare kunde jag vakna och känna livet i mig: jag kunde planera in saker med kompisar, ringa min kille och säga att jag älskar honom, köpa den där lite för dyra klänningen, berättar Amanda Schulman för sin syster Hannah Widell i deras podd Fredagspodden. Amanda kartlade sin menscykel och vad den gjorde med hennes mående.

Annons

– Nu, när jag har svaret, blir jag ledsen över att jag inte alltid vetat vad jag vet i dag. Det är inte panikångest, det är min cykel! Att systrarna ägnat flera poddavsnitt åt detta är ingen slump: menscykeln, och våra hormoner, är hetare än någonsin. I SVT-serien Klimakteriet – det ska hända dig med intervjuar programledaren Malin Jacobson Båth en rad kända kvinnor om hormoner och humörsvängningar. I höstas kom Marina Benjamins bok Mellantid, om just klimakteriet, och i vår släpper Francine Oomen boken Hormonernas svall. Dessutom har organisationen MENSEN – fått en halv miljon kronor för att skapa ett mer mensvänligt arbetsklimat.

20. Poesi–power

Linnea Axelsson

“Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen, som är mödan värd.” Raden är hämtad från Karin Boyes ikoniska dikt I rörelse men återfinns också i vinterns mysigaste låt, VM 94 av Junior Brielle.

Annons

– Det var den första dikten man fick uppläst för sig, även om man kanske inte tänkte så mycket på det då när man var fem–sex år, men den har funnits med i huvudet hela livet, säger bröderna Röhdin.

Ja, nog är det tid för poesi alltid. Linnea Axelssons Aednan är en av 2018 års mest omtalade och hyllade böcker. Ett lyriskt epos, ett mäktigt diktverk. Lägg också till poesimästaren Elis Burrau som fått till och med svårflirtade Linda Skugge på fall med sina texter. Nu kommer även manusen till tv-serien Skam ut på svenska. Ungdomskärlek i manusform – nog är det också poesi!

21. Maxad mikrolugg

Den korta mikroluggen har aldrig varit hetare

På Guldbaggegalan 1999 visade Alexandra Dahlström, som året innan gjort megasuccé i världens kanske bästa film Fucking Åmål, upp sin nya frisyr: en kortkort lugg. Många var vi som tog med oss en bild på Alexandra till frisören och sa ”klipp precis såhär, tack” (med varierat resultat …).

Annons

I dag, nära 20 år senare, är trendfrisyren tillbaka igen. Baby bangs kallas den och är, precis som namnet antyder, en kortkort lugg. Nu ska luggen visa pannan i stället för att maskera den. Flera stjärnor har redan hakat på trenden. Både Emma Watson, Emma Roberts, Alison Sudol och Sofia Boutella har satt saxen i håret. Och vi spanade bland annat in den på Miu Miu där alla modeller sportade en mikrolugg och ett diadem. Visst blir man sugen på att bara klippa till?

22. Te till allt

Den svalkande tedrinken Sunset

Te har blivit en trendig ingrediens i allt från drinkar till desserter (matcha-glass någon?). Testa till exempel att göra sockerlag med hibiskuste, vilket både ger en vackert röd färg och en lite sötsyrlig smak. Gott till både cocktails och mocktails (alkoholfria drinkar). Värm lika mycket vatten och socker i en kastrull (ca 5 dl) och låt en näve teblad få ligga och dra ett tag.

Annons

Sunset

3 cl sockerlag med hibiskuste

1 cl lingon

2 cl citronjuice

pink tonic, att toppa med

Receptet på drinken Sunset kommer från Bank Hotel.

Läs mer om trender på ELLE:

Annons