Ny hermès-utställning öppnar i köpenhamn

15 okt, 2021 
AvKatarina Matsson
hermes-utställning i köpenhamn
ELLEs Katarina Matsson spanar in den nya Hermès-utställningen i Köpenhamn, som är en hyllning till hantverket. Häng med bakom kulisserna!
Annons

I dag slår utställningen Hermès in the making upp dörrarna på Danish Architecture Center i Köpenhamn. På plats finns inte bara ikoniska produkter som Kelly-väskan, Carré-sjalen och det handmålade porslinet, utan även hantverkarna som skapar dem.

En hantverkare handmålar porslin på utställningen.

20 timmar för en väska

Det franska huset, som inom sina "métiers" rymmer mode, inredningsdesign, klockor, smycken men också hästsadlar, har skapat många klassiker och utställningen är uppbyggd kring arbetsstationer där du får se hur det går till när en sjal trycks, en handske sys eller en väska repareras. Hantverkare med flera decenniers erfarenhet både visar och berättar om som sitt arbete.

Annons

Visste du till exempel att det tar 15–20 timmar för en enskild, skicklig hantverkare att tillverka en av Hermès väskikoner? Vilket jobb som krävs för att göra skinnet i handskarna just så där tunt och följsamt? Eller hur man fäster diamanterna på en Chaîne d’ancre-länk (hej alla skator!)? Att få se hur ett mönster på en exklusiv tallrik växer fram under en hantverkares pensel är fascinerande.

Varje hantverkare har sina egna verktyg som med tiden anpassats efter hens händer.

Hantverk – och reparation

Just hantverket är grunden i allt Hermès gör, ändå sedan de 1837 började tillverka sadlar till hästar. Trots att huset hade mer än 15 000 anställda och en omsättning på 6,8 miljarder euro 2019, tillverkas alla väskor fortfarande i Frankrike, i verkstäder, av hantverkare från landets bästa läderhantverksskolor. Därför har de också alltid erbjudit reparation som en service till sina kunder, något som verkligen ligger i tiden i dag då allt fler varumärken undersöker nya (eller i vissa fall gamla) sätt att bli mer hållbara.

Annons

Köpenhamn är första stoppet för Hermès in the making som pågår fram till den 24 oktober, innan den fortsätter ut i världen.

Hermès lyckas både vara tidlösa och helt rätt i tiden.

Hermès historia – från hästsadlar till beauty

1837: Thierry Hermès öppnar sin verkstad på Rue Basse-du-Rempart i Paris.

1880: Hermès flyttar till numera klassiska adressen 24 Faubourg Saint-Honore.

1902: Thierry Hermès barnbarn Adolphe och Emile Hermès grundar företaget ”Hermès Freres”, bröderna Hermès.

1922: Emile Hermes introducerar blixtlåset i Frankrike. Han blir samtidigt ensam chef för huset, som nu bara kallas Hermes.

1923: Första ”bilväskan” för kvinnor lanseras. Den får senare namnet Bolide.

Annons

1925: Första klädesplagget från Hermès. En golfjacka i mocka.

1927: Första Hermes-smycket, armbandet Filet de selle.

1951: Robert Dumas, Emile Hermès svärson, tar över chefsrodret. Första doften lanseras, Eau d’Hermès.

1937: Första sidenscarfen, Jeu des omnibus et dames blanches.

1967: Första ready-to-wear-kollektionen för kvinnor.

1978: Jean-Louis Dumas blir VD på Hermès. Klocktillverkaren La Montre Hermes grundas.

1977: Väskan Kelly får officiellt sitt nya namn, efter att ha hetat Petit sac pour dame. Väskan fick faktiskt sitt namn efter att Grace Kelly använde den för att skyla sin växande gravidmage på 1950-talet och alla började fråga efter ”Kelly-väskan”.

1984: Avdelningen för dukning startas. Första porslinsserien heter Les pivoines. Birkin-väskan lanseras, uppkallad efter stilikonen och artisten Jane Birkin.

2001: Hermès första e-handelsbutik öppnar i USA.

2013: Axel Dumas, sjätte generationen Hermès, blir VD.

Annons

2020: I mars lanserar Hermes sin 16:e metier: Beauty. Första kollektionen heter Rouge Hermès.

Foto: Claus Troelsgaard

TV: Lotta Agatons tre trendtips
TV: Lotta Agatons tre trendtips
Annons