Hemma hos ELLES skönhetsredaktör Emma Unckel

Varma färger på väggarna, gamla möbler och massor av samlingar. Välkommen till skönhetsredaktör Emma Unckels superfina, inspirerande lägenhet.
26 juni, 2016

Emma Unckel har redaktionens tveklöst bästa koll på vad som gör håret glansigt och huden strålande – inte så konstigt eftersom hon är skönhetsredaktör och lever som hon lär – och dessutom frilansar hon som modestylist. Hon är estet ut i sina välmanikyrerade fingerspetsar och det syns förstås i lägenheten hemma på Gärdet. Att Emmas man Nils är ännu mer intresserad av inredning (och älskar nätauktioner) gör förstås inte deras hem mindre snyggt.

Berätta om lägenheten, Emma!

– Tidigare bodde vi mitt på Östermalm med vår son Harry. Men när jag blev gravid igen kändes trean aningen trång och behovet av lite mer utomhusmöjligheter var påtagligt. Nils var sugen på hus men jag kände småpanik över villalivet. Så då hittade vi denna etagelägenhet på 126 kvadratmeter på Gärdet – eller det är snarare som ett litet radhus i två våningar, byggt på taket på ett bostadshus. Det fanns enbart på ritning, men vi fick bra mycket mer yta för pengarna, mer grönområden, terrass, balkong, smarta lösningar och sovrum till hela familjen. Så vi skrev på och så var det bara att vänta i ett år på att lägenheten skulle bli klar. Men det var en rolig väntan och vi fick välja en del material och på plats se hur lägenheten växte fram. Vi har nu bott här i två år.

Emma Unckel om inredningsinspirationen

Var får du inredningsinspiration ifrån?

– Nils får mest inspiration från inredningsmagasin och auktionshus. Jag reser en del i jobbet och blir inspirerad av nya miljöer, hotellrum, showrooms och så. Vi jobbar brett helt enkelt och bildar ett rätt härligt team!

Hur var det när ni flyttade in?

– Ett sprillans nytt hem där man fortfarande kunde känna doften av de kritvitmålade väggarna. Plötsligt kändes det vita minimalistiska för omysigt, allt det nya och ljuset från de stora fönstren bländade oss nästan. Vi bestämde oss snabbt för att mysa till det hela. Vi startade förvandlingen med att måla flera rum i olika mörka nyanser. På ritningen hade vi också lagt till ett brunsvart kök av just den anledningen. Så den stora skillnaden gjorde färgskalan på väggarna som går i grått, grönt, varmrosa och duvblått i olika rum. Det var lätt att hitta den varma, mysiga färgskalan hos Farrow & Ball. Allt eftersom har vi fyndat skulpturer, vaser, keramik och roliga pryttlar på olika auktionssajter. Vi gjorde en del nya investeringar också, mest skandinavisk design, och mitt bidrag till det hela är att styla ihop det och så har jag låtit förstora en del printar från modejobb som blev till personliga tavlor ur min ”karriär”.

Beskriv stilen!

– Vi vill att vårt hem ska kännas varmt och välkomnande, lite fransk romantik möter svensk funktion, typ. Ombonat med skandinavisk design och auktionsfynd i en salig blandning.

Vad gör du helst hemma?

– Absolut ingenting. Jag drömmer på riktigt om att bara få vara hemma i en vecka. Gå runt och skrota, pyssla och dona. Rensa garderoben, som jag varje helg dyrt och heligt lovar mig själv att jag ska ta tag i, och göra den så där härligt perfekt som man ser på bild. För jag är rätt pysslig av mig, gillar att piffa, plantera blommor på terrassen, baka och sådant där. Men livet kommer liksom alltid emellan just nu.

Terrassen – favoritplatsen hemma

Har du någon favoritplats hemma?

– Terrassen! Jag längtar varje dag efter att få gå upp dit och andas efter jobbet. Allra bäst är det att slå sig ner där en fredag efter jobbet med hela familjen och pusta ut, grilla och dricka vin. Vi har precis gjort om den, förra året hade vi en modern sittgrupp med bord och stolar. Men det blev för obekvämt och hårt. Nu har vi sålt det och köpt en hederlig träsoffa med mjuka kuddar från Ikea. Alla får plats och allt känns så mycket mysigare. Det blir ju som ett extra rum under sommarhalvåret. Sådan vardagslyx!

Vad har du för utsikt?

– Lidingö, Frihamnen och Kaknästornet. I och med att vi bor så högt så ser vi ändå vattnet, och den där industriella miljön väljer jag att tänka på som lite arty, Brooklyn, chict på ett rufft vis… hahaha!

Vad är du mest stolt över hemma?

– På övervåningen är badrummet så där onödigt stort och det känns lyxigt. Det rymmer både ett stort badkar och dusch, hela familjen får plats och det tycker jag är bra. Det är där inne vi samlas på något vis. Vi förstod aldrig på ritningen att det skulle bli så pass stort, det blev en härlig överraskning.

Vilken lösning är du mest stolt över?

– På ritningen var det inritat ett fjärde sovrum med platsbyggd garderob som tog massor av plats på neder- våningen bredvid kök och badrum. Först använde vi det till kontor/gästrum, sen insåg vi att vi sällan utnyt-tjade rummet. Så vi rev ut garderoben, målade rummet mörkgrönt och flyttade in matbordet. Numera är det alltså ett lagom trångt och härligt litet matrum.

Samlar du på någonting?

– Glas! Jag gillar att ha många olika sorter att välja mellan. Nyligen fyndade vi vinglas från Reijmyre på auktion, vi fick tolv nya vinglas för priset av två. Mycket nöjda. En annan glasfavorit är danska Frederik Bagger, det finns inget godare än att dricka en iskall gin & tonic ur hans crispy highball-glas. Vi samlar på Eames träpallar. Och keramikpryttlar och porslin. Lisa Larson och KH Würtz är några favoriter. Sedan älskar jag vårt julporslin från Royal Copenhagen.

Har du någon möbel som betyder extra mycket för dig?

– När Nils och jag köpte vår första gemensamma lilla lägenhet för snart tolv år sedan köpte vi ett gustavianskt skåp på auktion för 5 000 kr. Det var vitt, superskitigt och vägde 300 kg. Men det kan sluka ett halvt bohag innanför de gnisslande dörrarna. Under dessa år har skåpet genomgått många förvandlingar och verkligen tjänat sitt syfte. Vi har förvarat allt från kläder, lakan och handdukar till allt vårt porslin i det. Nu använder vi det som tv-skåp. Det är ommålat i samma grå nyans som resten av vardagsrummet. Jag kommer aldrig att göra mig av med det skåpet. Love it!

Begagnat eller nytt?

– Både och såklart! Det är ju på riktigt regeln för att få ett personligt och härligt hem enligt mig.

Emma Unckel om den bästa presenten att få och ge bort

Bästa presenten att få och ge bort?

– Jag gillar att få och ge bort saker som man inte alltid prioriterar att köpa. Ett härligt doftljus, lyxiga marmelader, en vacker bukett eller frukostbröd som gör en lycklig att få sätta tänderna i dagen därpå. Om det är någon högtid som jul, påsk eller midsommar runt hörnet älskar jag att ge bort pynt i present. Vem blir inte glad för en vacker midsommarkrans i stället för en vanlig blombukett, kitschiga julkulor från Harrods eller ett porslinsägg till riset från Royal Copenhagen?

Tittar du efter något speciellt när du reser?

– I en storstad som Paris, Milano eller New York gillar jag att shoppa kläder. På ett lite mer udda ställe vill jag hitta personliga souvenirer. Nyligen var jag i Osaka i Japan och där gick jag loss på helt galna skönhetsprodukter. Dessutom hittade jag ett för mig nytt japansk märke som heter RMK som jag älskar. Sådant gör mig lycklig.

Bästa inredningstips?

– Om du som jag har mycket pryttlar, gör då massor av små olika stilleben. Växter, skålar, vaser, ljus, tavlor och vackra parfymflaskor. Allt, helst i salig blandning.

Bästa städtips?

– Sopa under mattan? Lucky me som är gift med en städgalen pedant.

Vad gör livet värt att leva?

– Barnen. Det finns inga prylar, klädmåsten eller crèmer som kan mäta sig med våra två små prinsar.

Hemma hos Emma Unckel.

Hemma hos Emma Unckel.

Hemma hos Emma Unckel.

Hemma hos Emma Unckel.

Hemma hos Emma Unckel.

Hemma hos Emma Unckel.

Hemma hos Emma Unckel.

Hemma hos Emma Unckel.

Hemma hos Emma Unckel.

Hemma hos Emma Unckel.

Av: Mari Janson
Fotograf: Peter Phillips

Läs mer:

Emma Unckel och Frida Fahrman har släppt ny beautypodd

Exklusivt: Alexa Chung avslöjar sina bästa beautyhacks och hårknep

ELLEs beautyexpert: Här är månadens bästa beautyprodukter

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: