Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Hemliga kärleksdetaljen i diademet – det betyder den

08 apr, 2022 
AvSara Ericsson
Kronprinsessan Victoria och drottning Silvia har båda burit kamediademet vid sina bröllop.
Det vackra kamédiademet bar både drottning Silvia och kronprinsessan Victoria när de gifte sig. Och vi förstår varför – diademet bär på en hemlig kärleksdetalj. Här kan du läsa allt om den!
Annons
Här är den dolda kärleksdetaljen i diademetBrand logo
Här är den dolda kärleksdetaljen i diademet
Kamégarnityret är en samling smycken som har funnits inom kungafamiljen i snart 100 år. Diademet, som burits av både drottning Silvia och kronprinsessan Victoria på deras bröllopsdagar, har en detalj som döljer budskap om kärlek. Se vilken det är och mer om det vackra diademet här, när Royalistan förklarar dess historia.

Att gifta sig är stort oavsett om man är kunglig eller ej. Inför den stora dagen är det mycket som ska planeras och fixas. Inför de kungliga bröllopen är det mycket fokus på vad bruden väljer att bära för design och smycken. Och vissa traditioner behöver bockas av innan den personliga touchen kan kliva in.

En sådan tradition är myrtenkvisten som alltid bakas in i den kungliga håruppsättningen eller i brudbuketten i samband med bröllopet. En tradition som sträcker sig tillbaka till kungens farmor kronprinsessan Margaretas tid.

Kungen och drottning Silvias bröllop

Kungen och drottning Silvias bröllop 1976.

Efter att kungen och Silvia varit förlovade i tre månader stundade bröllop i Storkyrkan i Stockholm den 19 juni 1976. Silvia Sommerlath skred in i kyrkan iförd en klänning i sidenduchesse signerad Marc Bohan för Dior.

Annons

Den Bernadotteska spetsslöjan, ett arv efter drottning Sofia bars av Silvia och drottning Josefinas kamédiadem var placerad på den blivande drottningens huvud. Två av kungens systrar, prinsessorna Désirée och Birgitta bar även de kamédiademet när de gifte sig.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel gifte sig 19 juni 2010.

Exakt 34 år efter kungen och drottningens bröllop var det dags för deras äldsta dotter, kronprinsessan Victoria att säga ja till sin Daniel Westling. På samma datum, i samma kyrka och iförd samma brudslöja och diadem gifte sig kronprinsessan Victoria med prins Daniel.

Victoria valde likt sin mamma att bära en bröllopsklänning i sidenduchesse. Kronprinsessans klänning designades av Pär Engsheden och bestod av ett fem meter långt släp och en utåtvikt krage.

Historien bakom kamégarnityret

Kronprinsessan Victoria med det vackra kamédiademet.

Att drottningen och kronprinsessan valde att bära samma diadem på den stora dagen var givetvis ingen slump. Det bär på en gedigen historia och ett hemligt och kärleksfullt budskap.

Annons

Kamédiademet är en del av kamégarnityret som består av diadem, halsband, örhängen, brosch och två armband. Och dess historia sträcker sig till slutet av 1700-talet.

Kejsaren Napoleon gav sin hustru kejsarinnan Joséphine de Beauharnais det vackra garnityret som tillverkades av franska hovjuveleraren Nitot. Joséphine lät garnityret gå i arv till sitt barnbarn som senare kom att bli Sveriges drottning Josefina genom giftermålet med Oscar I.

Det vackra garnityret gick vidare i arv från Josefina till dottern Eugénie. Hon var inte så förtjust i smycken och sålde många av sina praktjuveler för att finansiera Eugeniahemmet, Sveriges första institution för barn med funktionsvariation.

Prinsessan Eugénie gifte sig aldrig och fick heller inga barn. De smycken som finns kvar efter henne är kaméerna som hon testamenterades till brorsonen prins Eugen. Även han förblev ogift, men i samband med prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibyllas bröllop år 1932 gav han bort smyckena i bröllopsgåva till paret.

Annons

Idag är det kung Carl XVI Gustaf som ärvt diademet efter sin mamma prinsessan Sibylla och det var kungen själv som insisterade att drottning Silvia skulle bära diademet vid parets bröllop 1976.

Hemliga detaljen i kungliga diademet

Kronprinsessan Victoria vid bröllopsdagen 2010.

Diademet är mäktigt och består av guld, pärlor, briljanter och stora kaméer.

– Det kräver sin plats och sitt tillfälle, sade kronprinsessan i SVT:s program Kungliga smycken.

Frontkaméen föreställer två kärleksgudar – mor och son som inom grekisk mytologi kallas Afrodite och Eros. Hon är kärleken, skönhetens och fruktbarhetens gudinna. Sonen står för äktenskaplig och trogen kärlek. Diademet bär på en kärleksfull detalj och gör det därför till det perfekta bröllopsdiademet.

Annons

Napoleon själv ville inte bli bortglömd och valde därför att beställa en av kaméerna i ett porträtt av honom själv vilket återfinns i diademet.

Kronprinsessan Victoria vid bröllopet 2010.

– Precis som alla äktenskap så är det också väldigt skört, väldigt delikat. Det röda guldet är så mjukt, och så pärlorna, man måste vara väldigt försiktig med det, sade drottningen i SVT:s Kungliga smycken.

På grund av att diademet är så skört får det sällan följa med på kungliga resor. Men det har hänt vid några få tillfällen. Drottning Silvia valde att bära det vid ett statsbesök i Frankrike. Det på grund av dess fina koppling till landet och Napoleon.

Foto: TT

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons