Här ska du placera soffan när du inreder

Att placera soffan rätt i rummet är viktigt.

Det finns många sätt att inreda ditt vardagsrum. Genom att hitta rätt plats för soffan gör du rummet mer tillgängligt och inbjudande.
08 november, 2017

Placeringen av soffan är viktigt för upplevelsen i rummet.

Här är de bästa tipsen på hur du ska placera din soffa

1. En tumregel för ett öppet och avslappnat rum är att placera soffan så den välkomnar dig när du kommer in i rummet, alltså inte med ryggen mot besökaren.

2. Det finns flera olika värdeskapande funktioner i ett rum. Många placerar soffan mot tv:n men varför inte vända den mot eldstaden istället? Genom att styra bort fokus från tekniken bjuder miljön in till samtal på ett helt annat sätt.

3. Bor du i en enrummare eller bara vill dela upp ett större rum så att du får två utrymmen går det utmärkt att sätta soffan mitt i rummet. Tycker du dock att det ser tråkigt ut bakifrån, placera en hylla bakom soffan som är i höjd med ryggen.

Ställ soffan i mitten av rummet.

Via Boolia

4. Att ha gott om plats betyder inte att det är enkelt att inreda rummet. Ett tips är att inreda med flera soffor. Skapa olika små grupper så får du en naturlig avdelning och flera små ”rum” i rummet.

5. Släpp in ljuset. Förvånansvärt många väljer att ställa soffan mot ett fönster. Har du stora fönster, prova istället att vända soffan så du ser ut. Ger både en trevlig vy men gör också att du släpper in mer ljus.

Foto:Elsa Billgren

Läs mer:

Nu kan du klä din Ikea-soffa i höstens hetaste material: Sammet

Tom Dixon i samarbete med Bemz – designar överdrag till egna Ikea-soffan

Här är inredningstrenderna du ska satsa om 2018 – Enligt Formex