Har det tagit slut med din bästa vän? 5 tips på hur du går vidare

När vänskap tar slut

Livslång vänskap. Fint när det funkar, men jobbigt när det skaver. Trots att relationen till en kompis tar slut och man vet att det är för bådas bästa kan det kännas riktigt tufft att bryta. Relationsexperten Jacqueline Joo tipsar om hur du överlever uppbrottet!
06 oktober, 2018

Relationer är sällan självklara och det går aldrig att ta någonting för givet. Livet kan komma emellan, värderingar förändras och känslor bli sårade. Både när det kommer till kärlek och vänskap. Att bryta sig loss från en kompis kan till och med kännas tuffare än när det tar slut med en partner. För många gånger är det vännen man går till när kärleken tar slut.

Nej, även om ett uppbrott är enda utvägen finns det ingenting som säger att det kommer vara lätt. Vi har pratat med Jacqueline Joo, relationsexpert och terapeut, om hur man enklast går vidare efter ett uppbrott från sin bästa vän. Här är hennes fem bästa tips:

Relationexperten Jacqueline Joo tipsar om hur du enklast kommer över ett uppbrott från din bästa vän

Deppig över att det tagit slut med din bästa kompis? Jacqueline Joo tipsar om hur du går vidare!

1. Acceptera att det gör ont – och sörj! 

– Alla vet att det gör ont att bryta upp från sin partner – men vi måste inse att det är minst lika jobbigt att göra slut med en vän. När någon stått dig nära och plötsligt inte gör det väcks en stor sorg, oavsett vad det var som gjorde att ni bröt upp. Sorg hanteras på olika sätt av olika personer, men att ignorera känslan är det sämsta du kan göra. Den kommer alltid att komma ikapp dig. Acceptera att det gör ont och tillåt dig själv att vara ledsen ett tag. Det blir bättre.

2. Boka in saker som ger dig energi

– När vi går igenom sorg har vi många gånger svårt att hitta energi och glädje i vardagen. Isolering är ett vanligt beteende när vi är ledsna, vi stänger in oss och undviker helst sociala sammanhang. Risken är bara att isolering gör att sorgen blir värre. Boka därför in roliga saker som ger dig energi, men kom ihåg att göra det i rimlig mängd. Du måste vara noga med att hushålla med den energi du har kvar. Gör en lista på saker som du tycker om att göra och försök planera in en sak om dagen. Det kan till exempel vara att ta en promenad, träna, träffa andra vänner eller fortsätta med din vanliga fritidsaktivitet. Det viktiga är att du kommer ut och tillåts tänka på annat.

3. Gemensamma kompisar? Gör upp en plan

– Många gånger umgås vi i gäng och din före detta bästis kanske ingår i en grupp som du fortfarande kommer att träffa? Se då till att ha en plan för hur du vill interagera med hen när ni umgås i grupp. Ett tips är att du bestämmer dig för att aldrig ta upp gammalt groll när ni ses och inte heller ignorerar din före detta vän. Försök att alltid vara trevlig och håll så gott det går en positiv, lättsam och neutral ton. Det vinner du alltid på i längden.

4. Tvinga dig själv till att hålla distans

– Från att alltid veta allt om din bästa kompis till att plötsligt inte veta någonting. Ja, efter ett uppbrott kan det vara riktigt tufft att acceptera att du inte längre är en del av din väns vardag. Men hur mycket det än kliar i fingrarna – undvika att kolla upp din kompis på sociala medier och fråga inte era gemensamma vänner om hur hen mår. Det kommer inte hjälpa dig att gå vidare – snarare tvärtom! Se till att distansera dig från personen så gott det går. Din hjärna behöver en paus för att kunna gå vidare.

5. När du känner dig redo – se om det finns något att lära

Vi lär oss något om oss själva och andra människor i alla relationer – och när en relation tar slut finns det oftast någon lärdom att ta med sig från uppbrottet också. Så, när sorgen börjat lägga sig och du känner dig redo – känn efter och reflektera, vad var det egentligen som hände och vad kan du ta med dig in i nästa relation? Vad gjorde du bra och vad kunde du gjort bättre? Försök komma på så många saker som möjligt, stora som små, och skriv ner. Det kommer gynna dig, både nu och framåt.

Läs också:

Anja Forsnor: ”Vänskap är det finaste vi har – men också det svåraste”

Nu kommer Sveriges första handbok om vänskap – ELLE intervjuar författaren

Så håller ni vänskapen vid liv – 5 ovärderliga tips

Artikeln publicerades först på Baaam.