Här bär kronprinsessan drottning Silvias Nobelklänning från 1995

Här bär kronprinsessan drottning Silvias Nobelklänning från 1995

Återbruk – på en helt ny nivå. Under Nobelfesten 2018 valde kronprinsessan att göra något historiskt. Vad? Att bära drottning Silvias Nobelklänning från 1995.
10 december, 2018

23 år har drottnings Silvias makalösa Nobelklänning på nacken. Men vad gör det? Den är minst lika modern i dag som 1995, då drottning Silvia bar den. Klänningen, från Nina Ricci, med rosa liv, grönt band i midjan och grå kjol i sidentaft är en riktig favorit i kungliga sammanhang. Inte minst på grund av sin otroliga baksida, med en stor smällig rosett, också den i sidentaft.

Drottningen på Nobel 1995.

Då drottningen bar klänning för 23 år sedan valde hon att kombinera den med Drottning Sofias diadem samt ett briljantcollier kring halsen. Victoria väljer istället prinsessan Sibyllas diadem. Kronprinsessan Victorias val är historiskt. Det är första gången någon ur kungafamiljen bär en annan medlems klänning under Nobelfestligheterna. ELLEs chefredaktör Cia Jansson är imponerad.

”Ett fantastiskt statement”

– Det är ett fantastiskt statement!, slår hon fast.

Cia Jansson fortsätter:

– Så rätt i tiden.

Cia Jansson passar också på att hylla klänningen – och dess design.

– Nina Ricci-klänningen är så modern just nu. Dessutom har den en fantastisk färgkombination och pricken över i är såklart det underbara midjebandet.

Det är inte första gången kronprinsessan Victoria väljer att bära drottning Silvias gamla plagg. Den senaste tiden har hon satsat på inte mindre än tre klänningar som drottningen tidigare burit i slutet av 1970-talet och början av 1980-talet. Hållbart – och medvetet!

Också prinsessan Madeleine har burit en klänning som drottning Silvia haft på sig tidigare. På bröllopsfesten under sitt bröllop 2013 hade prinsessan Madeleine på sig den vita Nina Ricci-klänning som drottningen bar på sitt och kungens silverbröllop samt på Nobel 2001.

Prinsessan Madeleine i sin vita klänning på sin bröllopsfest

Madeleine i sin Nina Ricci-klänning på sin egen bröllopsfest

Läs mer:

Nina Ricci – en kunglig favorit i Nobelsammanhang

Starka budskapet bakom Alice Bah Kuhnkes Nobelklänning

Kolla in ELLEs Cia Jansson under Nobelfesten ikväll

Se drottning Silvias alla Nobelklänningar – från 1976 till 2017

Foto IBL, SVT