Här är relationsexpertens bästa tips och råd inför första dejten

29 aug, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Ta del av dessa tips om du ska på dejt!
Orsaken till att människor klickar med varandra från start är olika. Men enligt relationsexperten Charlotte Sander finns det några faktorer som kan styra en första dejt i rätt riktning. – Ofta handlar det om att man är öppen, samtidigt som man har koll på sina gränser, säger hon och tipsar om bra (och mindre bra) saker att tänka på.
Annons

Pirret i magen är påtagligt och förväntningarna är höga – det är dags för första dejten. Frågorna är många och alla kräver de svar, för hur hälsar man egentligen på varandra? Kommer det att säga klick? Finns det någon klädkod? Finns det ett rätt sätt som man bör bete sig på? Och kanske den viktigaste frågan av de alla: Hur vet man vad som är passande – och vad som kanske är mindre aktuellt – att prata om, när man träffar någon för första gången?

Vi har pratat med relationsexperten Charlotte Sander för att få lite tips och råd på vad man ska tänka på och vad man kanske bör undvika, när du går på en dejt med en ny person.

Ska du på dejt?
Att dejta är ju verkligen charmen med singellivet. Bildkälla: TT

Bra saker att tänka på inför första dejten

1. Variera samtalsämnena

Det är viktigt att man kan vara både intellektuell och känsloorienterad i sina samtalsämnen, det ger ett bättre helhetsintryck och en chans för dig och din dejt att lära känna varandra på riktigt.

Annons

2. Ge och ta

Alla människor vill i grund och botten bara känna sig sedda och hörda. Tänk därför på att inte avbryta din dejt, lyssna i stället klart på vad hen har att säga och ställ kanske en motfråga. För vem vet, något du himlade med ögonen åt för en timme sedan kanske visar sig vara den mest givande konversation du någonsin haft.

– Att visa sig intresserad och närvarande är en viktig byggsten för att göra ett gott första intryck, berättar Charlotte.

3. Sluta leta efter ”den rätta”

Försök lägga bort ”checkboxarna” som ska vara ifyllda om det ska bli något. Till exempel att din blivande partner ska vara si och så eller att hen ska se ut på ett visst sätt. Det kan göra att du missar någon som faktiskt kunde ha varit helt rätt utan att du visste om det.

4. Lämna förutfattade meningar hemma

Här gäller det också att inte tänka för mycket på vad som kan hända eller hur någon kommer att vara, innan du har gett personen en chans. Ibland kan det vara svårt, men försök att lämna förutfattade meningar hemma. Det gör det lättare att vara öppen upp för nya möjligheter.

Annons

– Det är viktigt att gå in med ett öppet sinne när man ska gå på dejt med någon man inte vet så mycket om. Ställ frågor som gör att ni lär känna varandra och döm inte vid första anblick, säger hon.

Hur beter man sig på en första dejt?
Det är helt normalt att känna sig nervös inför en första dejt. Bildkälla: TT

Detta bör du undvika att göra på en dejt

1. Prata för mycket om dig själv

Alla vill känna att man blir lyssnad på och blir tagen på allvar. En riktigt katastrofal dejt är oftast den som bara innehåller den ena personens livshistoria och öde. För finns det något värre än att umgås med någon som bara tänker på sig själv?

2. Glömma att alla är olika

Nej, man behöver inte vara överens om precis allting – hela tiden. Men kom ihåg att vi alla kommer från olika bakgrunder, förhållanden och förutsättningar. Se era olikheter som något du kan lära dig ifrån snarare än en dealbreaker.

Annons

– Redan så här på dejtstadiet är det viktigt att tänka på att var och en av oss har sina upplevelser och uppfattning om olika ämnen, säger hon.

3. Ta upp ämnen som inte är ”dejtanpassade”

Det finns vissa samtalsämnen som inte passar sig på en första dejt. Gör dig själv en tjänst och undvik dem helt enkelt.

– Det kan vara bra att undvika prat om ekonomi och pengar och det kan vara bra att inte prata om gamla ex etcetera, säger hon.

Så vet du om ni kommer att ses igen

När dejten börjar lida mot sitt slut är det dags för elefanten i rummet att ta sin plats. Ja, frågan båda vill ha svar på är ofta densamma: Blir det en andra dejt?

– Man kan aldrig med säkerhet veta hur den andra personer tycker och tänker, och därav inte heller om ni kommer att träffas igen eller inte. Du måste helt enkelt lita på din magkänsla och ta modet till dig och våga ställa frågan själv om du vill ha ett svar, säger Charlotte.

Annons

Ingenting är självklart när man precis har börjat dejta någon – och kanske är det även charmen med det hela? Försök därför bara att vara dig själv rakt igenom och ha kul på vägen, det kommer du alltid längst med i längden.

Relationsexperten svarar
Bildkälla: Dennis Guldstrand, Källa: Charlotte Sander, relationsexpert.

Läs mer:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons
Innehåller annonslänkar