Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Här är jobben med högst status i Sverige

26 maj, 2020 
AvEmma Castman
Läkare, vd och advokat – ja, det är yrkena med högst status just nu. Här är hela listan!
Annons

Influencer, fotomodell, meteorolog, flygvärd, krögare och pr-konsult är inga statusyrken. I alla fall inte om man utgår från bemanningsföretaget Randstads senaste undersökning.

Tillsammans med Kantar Sifo lät de 1 300 personer i åldrarna 18-65 år rangordna statusyrken – och resultatet visar att nära två av tre (64 procent) anser att läkaryrket är det som ger högst status just nu.

– I dessa tider när det riktas ett stort strålkastarljus mot sjukvården är det glädjande att se att läkare är ansett som det högst rankade statusyrket, utan konkurrens. Andra yrken med viktiga samhällsfunktioner rankas inte lika högt, dock kan svenskarnas inställning till yrkesstatus komma att förändras efter den nuvarande samhällskrisen, säger Camilla Campelo, hr-direktör på Randstad, i ett pressmeddelande.

Skiljer sig mellan män och kvinnor

Undersökningen visar att uppfattningarna skiljer sig en del mellan män och kvinnor. Betydligt fler kvinnor än män tycker nämligen att advokatyrket har högst status. Även psykolog och influencer rankas högre av kvinnor än av män. Vad det beror på är inte känt.

Annons

Ålder är också en faktor som spelar roll när det kommer till att rangordna statusyrken. Exempelvis svarar 60 procent av de mellan 18-34 år att vd-yrket har högst status, jämfört med 50 procent av de som är mellan 35-49 år och 44 procent av de som är mellan 50-65 år.

Topp 20 – yrkena med högst status

  1. Läkare
  2. Vd
  3. Advokat
  4. Professor
  5. Domare
  6. Ambassadör
  7. Forskare
  8. Statsråd
  9. Pilot
  10. Ingenjör
  11. Chef (såsom personalchef, verksamhetschef och ekonomichef)
  12. Riksdagsledamot
  13. Psykolog
  14. Polis
  15. Idrottsproffs
  16. Tandläkare
  17. Officer/militär
  18. Brandman
  19. Entreprenör
  20. Veterinär

Undersökningen genomfördes under perioden 23-27 januari 2020, och totalt intervjuades 1 319 personer i åldrarna 18-65 år.

Foto: TT

LÄS MER:

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons