Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Här är det bästa landet att bo i - för unga kvinnor

17 jul, 2018 
AvMalin Ny
Unga i västvärlden har det inte lätt just nu och enligt flera studier kommer de som är unga idag få det sämre ställt än sina föräldrar. I ett av våra grannländer går utvecklingen däremot uppåt, och unga kvinnor tjänar bättre än någonsin samtidigt som de är lyckligare än genomsnittet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Höga studentlån, ökade bopriser, en avstannad löneutveckling. Det ekonomiska framtiden för unga kvinnor i västvärlden ser inte strålande ut, och enligt flera studier kommer de som är unga idag få det sämre ställt än sina föräldrar.

Men det finns ett undantag. I grannlandet Norge blir unga allt rikare och magasinet Vogue menar att landet faktiskt skulle kunna vara ett av de bästa länderna att bo i som ung kvinna. Till exempel har den årliga inkomsten för unga ökat med hela 13 procent jämfört med generationen innan, det vill säga människor födda mellan 1966 och 1980. Det enligt Luxembourg Income Database. Skillnaden mot hur det ser ut i andra länder är stor – i USA har inkomsten till exempel minskat med 5 procent och i Tyskland har den minskat med 9 procent. För personer som är bosatta i södra Europa har inkomsten gått ned ännu mer – med hela 30 procent.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

I Norge har människor i början av 30-årsåldern har en årsinkomst på 460 000 norska kronor, det vill säga ungefär 503 000 svenska kronor. I Washington, USA, ligger samma siffra på 40 000 dollar per år, det vill säga 356 000 kronor.

Annons

Norge toppar listan

Anledningar till att unga har det så pass bra i Norge tros bero på landets snabba ekonomiska tillväxt. Framförallt är det Norges väldiga oljeindustri som ligger bakom den. De har också en relativt låg andel unga arbetslösa – 9.4 procent. Till skillnad från de flesta länder i västvärlden har Norge gratis utbildning på de flesta skolor och universitet, det är lätt för unga att få lån och nyutexaminerade kommer in på arbetsmarknaden snabbt. Dessutom är föräldraledigheten generös och det kostar inte heller särskilt mycket att ha sina barn på förskola. Flera likheter med Sverige, med andra ord.

Norrmän är inte bara rikare än genomsnittet – de är även lyckligare. The World Happiness Report rankade Norge som det näst gladaste landet i år (Finland kammade hem förstaplatsen). Dessutom anses Norge vara en av de vackraste länderna i världen – enligt Rough Guide´s årliga undersökning hamnar Norge på 17 plats när världens vackraste länder ska utses.

Källor: Vogue, Bbc Foto: IBL

Läs mer:

Vill ni gifta er utomlands? Så gör ni!

Här är landet där det är svårast att få nya vänner

Se unga kvinnor krossa fördomar i virala succéklippet!

Annons