Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Här är de populäraste hundnamnen 2019

04 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Populära hundnamn 2019
Under 2019 ville vi att våra hundar skulle heta som asagudar och karaktärerna i Game of Thrones. Man kan också se en tydlig Greta Thunberg-effekt med betydligt fler Greta-valpar än tidigare. Hamnar din hunds namn på listan över de mest populära?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Tror du att hundar fortfarande heter Fido eller Pluto? Då har du fel. Eller vissa hundar heter väl det, men det är betydligt fler som heter Bella och Charlie. Det visar en undersökning om de mest populära valpnamnen 2019 som hundvaktsföretaget Rover har gjort.

Det är två miljoner hundägare världen över som har varit med i undersökningen och vi kan därför se trender både i Sverige och internationellt.

Vi påverkas av våra favoritkändisar

– I Sverige betraktar över 92 procent av alla hussar och mattar sina hundar som fullvärdiga familjemedlemmar, så att välja namn på sina valpar kan vara lika svårt som att döpa barnen. Hundar och de namn vi ger dem är en del av hur vi vill framstå själva. Därför påverkas vi också starkt av det som svenskar älskar, allt från vår favoritmat till kändisar, säger Kate Jaffe, trendexpert på Rover.

I Sverige är det just nu en stark vikingatrend bland valparna. De får namn från den nordiska mytologin, som Freja, Balder och Loke eller gamla svenska namn som Signe, Saga och Ragnar.

Annons

Enligt Rover följer ofta bebisnamnen efter hundnamnen, så det är inte helt otänkbart att det blir fler fornnordiska namn hos nästa generation bebisar.

Greta, Bianca och Game of Thrones

Man kan också se vilka fenomen som är populära i olika länder genom att titta på vad vi kallar våra hundar. Det är inget snack om att det finns en Greta Thunberg-effekt – antalet Greta-valpar ökade i år med 171 procent jämfört med året innan!

Man kan också snacka om en Bianca Ingrosso-effekt i och med att namnet Bianca ökade med 500 procent under 2019 och man kan ju tänka sig att många hämtade namnet från just den svenska influencern.

Att det var många i Sverige som tittade på Game of Thrones under den sista säsongen råder det inga tvivel om. Sansa, Arya och Khaleesi gick starkt i hundnamnsracet liksom Sandor och Brienne.

Inte heller den nya Lejonkungen-filmen har gått obemärkt förbi. En ny våg av valpar som heter Simba, Pumba och Nala såg dagens ljus under året som gick.

Annons

De 10 mest populära hundnamnen i Sverige 2019

Vikingar, influencers och filmer i all ära, men när man kollar på vad hundarna i Sverige heter är det andra namn som kommer högst upp på listan. Men visst kan man ana Harry Potter-influenser på plats 3 och 10?

  1. Bella
  2. Charlie
  3. Luna
  4. Milo
  5. Stella
  6. Molly
  7. Bosse
  8. Sigge
  9. Doris
  10. Harry

Populära hundnamn internationellt

Bland de internationella hundarna kan man se en ökning av namn från brittiska kungahuset. Meghan, Diana och Elizabeth har alla tre ökat under året.

Från nöjesvärlden hämtar man också namn till sina valpar. Namnet Lizzo har skjutit upp som en raket under 2019 och man kan väl tänka sig att namnet i många fall är taget från den amerikanska sångerskan med samma namn. Även namn som Beyoncé och Taylor Swift går starkt bland hundarna, framför allt i USA.

Vad heter våra hundar 2020?

Och i framtiden då? Vad kommer vi att ge våra valpar för namn under 2020? Jo, Rover tror att vi fortsätter att snegla mot film- och nöjesvärlden och kalla våra hundar Goose och Maverick när uppföljaren till Top Gun har premiär. Scooby Doo spås också en ljus framtid eftersom den tecknade hunden fyller 50 nästa år.

Kliver vi bort från nöjesvärlden spår Rover att vi också kommer att ge våra hundar namnen Tokyo och Mars efter OS-staden och Nasas planerade Mars-projekt under 2020.

Foto: Imaxtree

 

Läs mer:

Män med skägg bär fler bakterier än hundar

Studie: Kvinnor sover bättre med en hund än en partner

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons