Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Hannah och Amanda om ekonomi, misslyckande och karriärstips

24 aug, 2021 
AvNina Nyström
Hannah Widell och Amanda Schulman
Få entreprenörer har haft fler så många järn i elden samtidigt som Hannah Widell och Amanda Schulman haft de senaste 10 åren. Vad de är gör så blir det en snackis. Vi haffade dem för 9 snabba frågor om karriären och framgångsreceptet – men också vikten av att våga misslyckas.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Hannah och Amanda om framgång och misslyckandenBrand logo
Hannah och Amanda om framgång och misslyckanden

I över 10 år har duon Hannah Widell och Amanda Schulman varit några av medievärldens största profiler och inspiratörer. (Och i många år innan dess, men då mer bakom kulisserna i tv-branschen och inte i det powerformat som duon blivit.) I 500 avsnitt av succén Fredagspodden har vi fått följa de två systrarna genom succéer, misslyckanden, småbarnsår, renoveringar, kärlekslycka, svåra stunder och mycket mer. Hela livet, helt enkelt.

Hannah och Amandas succéer – och stormar

Under åren har de jobbat med pr och personliga varumärken, skrivit ett flertal böcker, gett ut magasin och satt upp shower – och inte minst producerat poddar under varumärket och bolaget Perfect Day, som de nyligen sålde.

Annons

Utöver det har de även lanserat klädmärket Daisy Grace, sminkmärket All I Am Beauty, startat modellagentur, släppt eget vin... – ja listan på satsningar som entreprenörssystrarna hoppat på genom på genom åren är LÅNG. Vissa har gjort stor succé, andra har det stormat rejält kring och utfallet har inte blivit som systrarna tänkt, exempelvis satsningarna på salongerna Daisy Grace och kosttillskottet Hers.

Vi träffade dem för en exklusiv intervju inför premiären av den senaste satsningen – serien Två Systrar, som har premiär på Viaplay 5 september. Förutom serien pratade vi också om systrarnas långa karriär, hemligheterna bakom att orka resa sig upp efter ett misslyckande och mycket mer.

Hannah och Amanda

Hannah Widell och Amanda Schulman om granskningarna, att få respekt och att "Fake it 'til you make it" – 9 snabba frågor

Många ser er som riktiga powerkvinnor. Hur ser ni på det?

Amanda: – Jag ser mig verkligen inte som en powerkvinna alls. Vi har ju varit med om massor av misslyckanden och saker som inte alls har gått bra. Det låter som att vi har någon form av superkraft som inte andra kvinnor har, och det har vi ju absolut inte.

Annons

Alla kvinnor är powerkvinnor

Hannah Widell

Hannah: – Jag tänker att bilden av oss är att vi jobbar på. Vi har bra dagar och dåliga dagar, sen är det ju superkul när vi skapar innehåll som folk tycker om. Men världen måste också gå lite snabbare framåt i jämställdhet och feminism. Man kan vara framgångsrik och så vidare på många olika plan, men jag tror att det är farligt att kalla kvinnor för powerkvinnor. Alla kvinnor är powerkvinnor.

Vad tycker ni har varit de viktigaste nycklarna för att få makt och respekt i karriären?

Amanda: – Jag vet inte hur mycket makt och respekt vi har, men jag tror att det handlar om att man måste bevisa sig. Nu har vi ju jobbat jättelänge och gjort både bra och dåliga saker – men vi GÖR det ju fortfarande.

Hannah: – Ja, det jag är mest stolt över är just det att vi aldrig har gett upp och att vi fortsätter. Man måste köra vidare, man måste få misslyckas: ”Fail fast and carry on” liksom. Jag önskar att vi hade massor med pengar att misslyckas för varje år, för ur det så kommer det en massa saker. För oss har också alltid transparensen varit viktig, i Fredagspodden har man fått följa med på allt. När något hänt har vi inte gömt oss under en sten, utan vi har varit i det.

Annons

När man har trampat i klaveret – stå still, så att det inte låter så mycket.

Jan Guillou

Ni vågar ju verkligen testa och misslyckas, det är inte alla som gör?

Amanda: – Det är en diagnos, haha! Det är ju vårt sätt att göra det här på.

Hannah: – Vi är ju riskbenägna. Det är på gott och ont. Det tar oss till en massa platser, men ibland så blir det ju pannkaka.

Amanda: – När vi gör saker så försöker vi ju synas och höras kring det, för annars når man ju inte ut, och då blir det ju extra jobbigt när det inte blev så bra. För då syns och hörs ju det också. Det är hårt.

Hannah: – Jag säger som Jan Guillou sade till mig en gång: ”När man har trampat i klaveret – stå still, så att det inte låter så mycket.”, haha!

Hur hanterar ni att ni som kända profiler granskas hårdare än vanliga företagare?

Amanda: – Det har ibland känts orättvis och tufft att vara med om. Samtidigt är det ju pressen som hjälpt oss att komma ut med bolag och poddar.

Hannah: – Är man företagare ska man tåla att bli granskad, men ibland har det ju gått lite till överkant, när man kan känna att det är nyhetstorka och det är vi som får stå för mycket av nyheterna. Och så känner jag överlag att det måste vara lika mellan män och kvinnor, för vi har ju fått ta mycket för att vi är just kvinnor. Men så blir man ju mer hårdhudad efterhand såklart. Och så är det skönt att vi är två. Ensam i det där hade ju inte varit kul.

Annons

Vilka är era största lärdomar under karriären, och hur har det hjälpt er sedan dess?

Amanda: – Att livet går vidare. Även om en dag känns skit, så kommer det en ny dag. Ibland tror man ju inte att det ska göra det.

Hannah: – Det bästa tipset jag har att ge är att man måste bara börja. Att man måste bara in där. För det ena ger det andra, och det är jättejätteviktigt.

Om ni kunde sätta er ner med er själva för 10 år sedan, vilket råd skulle ni ge till ert yngre jag?

Hannah: – Tro jättejättemycket mer på er själva! Det finns inte en massa andra som kan göra det som ni tycker att ni är väldigt bra på. Tanken ni har tänkt ÄR bra och riktig. Och ta hjälp med sådant man inte är så bra på. Annars fastnar man.

Amanda: – Ja, att inte vara så hård mot sig själv.

Apropå att leja ut sådant man inte är bra på, en klassisk sådan grej är ju ekonomin – sköter ni det själva?

Amanda: – Nej, inte jag!

Hannah: – Jag har med åren blivit bra på att göra en budget av kreativiteten, se till att den följs och hålla ordning på pengarna. Men när det kommer till riktig ekonomi, så är jag tack och hej. Där behövs det någon annan. Det finns ju människor som är så duktiga på det här. Som kreatör tror jag man inte ens ska vara i det.

Vem är spara och vem är slösa?

– Vi är slösa båda två, haha!

Hannah och Amandas karriärstips – så boostar du dig självBrand logo
Hannah och Amandas karriärstips – så boostar du dig själv

Bästa tipsen för att ”Fake it 'til you make it”?

1. Skaffa dig en parhäst

Amanda: – Att vara själv är världens svåraste, för hur ska man peppa sig själv då?

Annons

2. Skratta mycket och ta det inte på för stort allvar

Hannah: – Den stora nyckeln till allt, både när det går bra och det går dåligt, är hur mycket vi skrattar. Går det dåligt så kan man ju såklart deppa lite, men sen så skrattar vi ju oss igenom mycket.

Amanda: – Vi är inte så pretentiösa, och det räddar oss mycket.

Hannah: – Man kan inte vara pretentiös och riskbenägen samtidigt, det går ju inte!

3. Känn dig trygg och snygg

Hannah: – Klä dig i något du känner dig trygg i och ta reda på så mycket du kan om det du ska göra i förhand.

Amanda: – Du ska känna dig skitsnygg. Det hjälper!

Foto: TT

Annons