Han ligger bakom Nobelkvällens mest omtalade klänning

Han ligger bakom Nobelkvällens mest omtalade klänning

En av Nobelfestens stora snackisar var, förstås, Sara Danius svartvita klänning. Pär Engsheden har skapat den.
11 december, 2017

Sara Danius gör det – igen. För tredje året i rad valde Sara Danius att klä sig i Pär Engsheden under Nobelfirandet och vi älskar det.

Sara Danius makalösa Per Engsheden–klänning

Sara Danius, Svenska Akademiens chef, den ständiga sekreteraren och Kultur-Sveriges allra mäktigaste, brukar inte spara på krutet i Nobelsammanhang, så inte heller i år. Klänningen har en vacker vit bas med svart mönster, en tidlös och stilren färgkombination. Utöver de vackra puffärmarna så stack även rosetterna vid handlederna ut lite extra. Den ljuva, ceriserosa färgen blev en snygg kontrast – och hintade över ett riktigt statement som gömde sig på klänningens baksida.

 

”Ingen kan bära upp en så dramatisk kreation som Sara Danius”

Klänningens baksida lämnade inte någon oberörd med sitt vackra mantel – och ett släp. Banbrytande, snyggt och i en klass för sig. Den enastående klänningen är, enligt uppgift, inspirerad av författaren Virginia Woolf, en av Sara Danius stora förebilder.

Saras Nobelklänning blev, som så ofta förr, en riktig snackis. Och den hyllades av många experter, däribland ELLEs moderedaktör Jenny Fredriksson.

– Det finns ingen som kan bära upp en så otroligt dramatisk kreation med puffärmar och släp, som Sara Danius, sa Jenny till Svenska Dagbladet under Nobelkvällen.

Foto IBL

Läs mer:

Sara Danius: ”Jag är alltid på jakt efter en snygg knytblus”

Årets bäst klädda kvinna Sara Danius: ”Livet är kort, ta ut svängarna!”

Sara Danius i stor intervju med ELLE – om akademien, litteraturen och modet