Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Viktig manifestation på Guldbaggegalan

22 jan, 2018 
AvLisa Arnell
Skådespelerskor hand i hand under Guldbaggegalan.
Guldbaggegalans röda matta blev ikväll mer än ett fototillfälle. Som en del av uppropet #tystnadtagning och MeToo kom en hel rad skådespelerskor ut hand i hand, under tystnad – och trummor.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
#tystnadtagning uppmärksammas på Guldbaggegalan.
Många gick i ledet för #tystnadtagning.

Först kom en rad kvinnor som slog på trummor, i övrigt var det tyst. Längst fram i ledet gick sedan Eva Röse, som tidigare hyllats för sitt tal om samma upprop under Fotbollsgalan. Därefter följde bland andra Hedda Stiernstedt, Helena Bergström, Moa Gammel, Sofia Helin, Mia Skäringer, Saga Becker och många fler – alla iklädda svart. Många i t-shirt med trycket #tystnadtagning.

Annons

ELLEs Johanna Lejon är på Cirkus för kvällens gala.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det var oerhört mäktigt, det var som att Cirkus höll andan medan trummorna lät. Det var fint.

Det var i början av november som hundratals kvinnliga skådespelare tillsammans gick ut och delade med sig av berättelser om övergrepp inom film- och teatervärlden, som del av MeToo och under namnet #tystnadtagning.

Metoo uppmärksammas på Guldbaggegalan

När just Eva Röse i morse blev tillfrågad i TV4 Nyhetsmorgon om kvällen sa hon att hon förväntade sig en angelägen gala som inte bara skulle bli en branschfest utan som skulle hylla och lyfta fram viktiga historier från året. Se klippet längst ner här.

– Självklart kan vi inte ha en filmgala där #tystnadtagning och Me Too-upproret går obemärkt förbi, det vore ju katastrof.

Guldbaggegalan pågår just nu och sänds ikväll på SVT (start 20.00) och vi kan säkerligen förvänta oss fler politiska inslag och ställningstaganden under kvällen.

Annons

Se hela klippet här >

#tystnadtagning är en del av metoo.

Foto SVT

Eva Röse i TV4 Nyhetsmorgon:

Läs mer:

Mia Skäringer hyllas efter inlägget om kritiken om #metoo

Metoo har funnits som rörelse länge – hon är kvinnan bakom den

456 svenska skådespelerskor i upproret #tystnadtagning 

Annons