Greta Thunbergs klimatkamp blir dokumentärfilm

Greta Thunberg

"Hela världen skriker efter den här dokumentären." Så säger Fredrik Heinig, vd på B-Reel Films, om den kommande filmen.
29 maj, 2019

I augusti 2018 inledde Greta Thunberg sin skolstrejk utanför Sveriges riksdag i Stockholm. Med sitt plakat ”Skolstrejk för klimatet” ville 16-åringen uppmärksamma den brinnande klimatfrågan, något som i dag gjort henne världskänd.

Sedan strejken utanför riksdagen har Greta deltagit i flera internationella klimatdemonstrationer, tilldelats priser för sitt engagemang och även prytt omslaget på tidningen Time Magazine. Och nu ska hennes klimatkamp bli film.

I en intervju med tidningen Expressen berättar Fredrik Heinig, vd på B-Reel Films, att man arbetar med en dokumentär om Greta.

Enligt Heinig ska dokumentären skildra den växande klimatrörelsen, men också Gretas resa från skolelev till internationell klimataktivist.

– Att det skulle bli så här kunde vi nog aldrig drömma om, men man förstod att hon hade en kraft så vi ville följa henne, säger han till Expressen och fortsätter:

– Dels skildrar vi ju hela rörelsen men det handlar också ganska mycket om Greta och vad som händer med henne när hon hamnar i allt det här.

Dokumentären förväntas ha premiär någon gång under 2020 och ska bland annat visas på SVT:

– Hela världen skriker efter den här dokumentären, nu handlar det mer om var vi ska placera den och vilka vi ska jobba med, tillägger Heinig för tidningen.

Läs mer:

Greta Thunberg utsedd till årets kvinna av svenska folket

Skådespelare och filmarbetare i upprop mot branschens klimatpåverkan

Res utan dåligt klimatsamvete – 5 tips som gör skillnad

Foto: TT//Michael Campanella