Greta Thunberg utsedd till årets kvinna av svenska folket

08 mar, 2019 
AvSofia Börjesson
Den 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg har utsetts till årets kvinna 2019. "Jag är ju fortfarande ett barn", säger hon till Aftonbladet.
Annons

Aftonbladet och Inizio gjorde en undersökning där 1 000 svenskar fick rösta fram årets kvinna – och flest ansåg att Greta Thunberg borde få utmärkelsen.

– Oj, det är otroligt! Det är väldigt överväldigande och svårt att tro, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

– Det är bekräftelse på att det jag försöker göra gör skillnad och påverkar på ett positivt sätt. För något år sedan hade det nog inte blivit en klimatmänniska som utsågs och det är skönt att se. Och att jag är så ung är också roligt, jag är ju fortfarande ett barn.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Just nu är Greta Thunberg hemma och fokuserar på sina studier inför stundande nationella prov, men om en vecka, den 15 mars, är det dags för en global skolstrejk för klimatet. Då kommer människor att strejka samtidigt på 700 platser i 72 länder.

– Och sedan ska jag fortsätta min strejk varje fredag, säger hon.

Det flesta som har röstat fram Greta Thunberg som årets kvinna är andra kvinnor och äldre människor. Män och yngre människor röstade oftare på Ebba Busch Thor som kom tvåa i omröstningen.

Annons

Män i alla åldrar väljer i större utsträckning idrottskvinnor och sina fruar, medan kvinnor i alla åldrar hellre lyfter fram kvinnor som Sara Danius.

Årets svenska kvinnor 2019

1. Greta Thunberg, klimataktivist, 23 %

2. Ebba Busch Thor, partiledare, 22 %

3. Frida Karlsson, skidåkare, 9 %

4. Magda Gad, journalist, 5 %

5. Sara Danius, litteraturprofessor, 5 %

6. Annie Lööf, partiledare, 4 %

7. Fru/sambo, 4 %

8. Mia Skäringer, komiker, 4 %

9. Mamma, 3 %

10. Kronprinsessan Victoria, 3 %

Källa: Aftonbladet

Läs mer:

Annons