Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Gizem Kling Erdogan i exklusiv intervju i ELLE

07 sep, 2020 
AvELLE -redaktionen
Gizem Kling Erdogan
Från skådespelardrömmar till årets kvinnliga skådespelare i en tv-produktion på Kristallen 2020. Möt skådespelaren Gizem Kling Erdogan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Möt nya tidens filmstjärnor – häng med bakom kulisserna på ELLEs plåtningBrand logo
Möt nya tidens filmstjärnor – häng med bakom kulisserna på ELLEs plåtning

 

Gizem Kling Erdogan och jag tuggar i oss en vegetarisk lasagne och kebabsallad och plötsligt plingar det till i hennes mobil. Hon skrattar och ser överlycklig ut, och säger ”Jag blev precis Kristallen-nominerad!”.

Nomineringen är för rollen som Pervin i SVT:s Kalifat. En otroligt stimulerande utmaning för en skådespelare, säger Gizem. En sådan roll som hon tränat för och längtat efter att testa; Pervin var en drömroll. Gizem pratar om Amed Bozan, som spelar hennes man, konstellationen med honom, regissören och fotografen var fantastisk och gav en enorm trygghet.

Gizem Kling Erdogan i intervju från ELLE, klänning från Alexander McQueen
Stickad klänning, armband, örhängen och boots, Alexander McQueen.

– Vi spelade in brutalt jobbiga scener, som att bli våldtagen och döda mannen som våldtog mig, bära ut honom på gården och slänga honom i brunnen. Vi gjorde tagning efter tagning där jag bar den här tunga mannen, men det var inte ens tungt. Jag hade så mycket adrenalin. På inspelningen fick jag uppleva en sådan bredd som skådis, jag visste inte att kroppen kunde reagera så fysiskt, det blev så konkret, berättar hon.

Annons

– Dessutom filmade vi i Mellanöstern och alla i teamet såg ut som jag, säger hon och tar sig i håret.

– Då blev jag så sugen på att jobba utomlands, i Mellanöstern, England.

Är du sugen på Hollywood?

– Nä, men jag vill simma i internationellt vatten. Jag skulle vilja hitta sammanhangen i Sverige där man kan vara gränslös, men ändå indie, och där det finns pengar. Min dröm är att bli internationell indiefilmstjärna.

Gizem Kling Erdogan om sitt modeintresse

Hur ser en sådan ut? Gizem är intresserad av det tidlösa modet mer än tydliga trender. Enligt henne följer en indiestjärna unga smarta progressiva designer. Men själv är hon för lat.

– Man kan ju gå till Humana för att hitta fina grejer, men det handlar om brist på fantasi och lust. Hade jag fått välja ett high-end-märke att klä mig i hela livet skulle det vara Prada. Svarta stora täckjackor. Men jag gillar att stil är föränderligt, precis som man kan vara som skådespelare. Som tiden vi lever i.

Gizem Kling Erdogan i exklusiv intervju i ELLE
Till vänster: Ärmlös t-shirt, Jeanerica. Jeans, Tôteme. Halsband, Gizems eget.

Intresset för skådespeleri började tidigt för Gizem. Hon tragglade sig igenom trumpet- och gitarrkurser på Högsbo kommunala kulturskola, men märkte att hon var bättre på att hitta på ursäkter för att inte gå. Dessutom var det omöjligt att hitta rätt tryck med läpparna mot trumpeten. Så efter något desperat år på konståkning med ”fula, ärvda träningsoveraller från storebrorsan i stället för dyra småkjolar” började Gizem äntligen på en teaterkurs. Den rastlösa själen fick så mycket uppmärksamhet och bekräftelse och Gizem ville bara fortsätta den leken.

Annons

Från läkarstudier till teaterhögskolan

– I skolan skulle man leka leken att vi snart var vuxna, men på teatern var vi ett gäng nördar som kunde grotta ner oss i Shakespeare med en engagerad dramapedagog i kulturhuset Frölunda torg.

Men i stället för att våga satsa på ett liv som skådespelare tog Gizem det säkra före det osäkra och flyttade till Köpenhamn för att förbereda sig för läkarutbildningen. Det var först när en väninna gick en teaterkurs som Gizem blev så avundsjuk att hon bestämde sig för att strunta i läkarstudierna och söka till Fridhems Folkhögskola. Vid hennes sida stod som vanligt hennes lillebror, som pluggade jazz vid samma skola.

– Han var inte alls lika nöjd som jag, skrattar Gizem.

– Han såg fram emot att utforska livet som vuxen själv, men samma dag vi började skolan fattade han att jag också skulle gå där.

Gizem Kling Erdogan i intervju i ELLE
Skjorta, byxor, örhängen, bälte och skor, Chloé.

I dag är han professionell trumpetare, och Gizem skådis. Hon gick tre år på Teaterhögskolan i Malmö. Tre slitsamma, men roliga år, säger hon.

Annons

– Vi ställde krav på utbildningen, det fanns inte samma komplexitet i de kvinnliga rollerna som i de manliga. Det var konfliktfyllda år, men jag är stolt över hur vi såg på berättande. Har man inte en kritisk blick som konstnär, då kan man sluta jobba med konst.

Fakta: Gizem Kling Erdogan:

Namn: Gizem Kling Erdogan.
Ålder: 33 år.
Familj: Sambon Göran Kling.
Bor: Stockholm.
Utbildning: Teaterhögskolan i Malmö.
Aktuell: I höst med Kärlek och anarki, en svensk orginalserie på Netflix och Den tunna blå linjen, som kommer på SVT nästa år.

Av: Kakan Hermansson
Fotograf: Angelina Bergenwall/Bad Land
Stylist: Marcus Söder/Link Details
Makeupartist: Jeanette Törnqvist/LundLund
Hårstylist: Linda Shalabi/Link Details
Fotografassistent: Rasmus Ståhl, Jacob Thörnäs
Stylistassistent: Jacob Landahl
Hår- och makeupassistent: Jasmine Lundmark
Produktion: Sofia Quintero/Bad Land
Retusch: Tale Tellers

LÄS MER:

Här är alla vinnare på Kristallen 2020

Röda mattan på Kristallen – se alla bilder här

20 frågor till stjärnskottet och skådespelaren Gizem Kling Erdogan

Annons