Gigantisk utomhuspool kan bli verklighet – mitt i Stockholm

Vad sägs om ett kvällsdopp ovanför Fotografiska i Stockholm, med utsikt över Grönan och Saltsjön?
22 maj, 2017

Den prisbelönta arkitektsfirman Ulf Mejergren Architects (UMA) har lagt fram ett ganska spektakulärt förslag till Stockholm Stad. En infinity-pool som sträcker sig från Slussen och en kilometer österut längs klippkanten, till Fåfängan, med utsikt över Saltsjön.

Tanken är att poolen ska sträcka sig från Slussen till Fåfängan längs norra Södermalm. Foto: UMA

Vissa delar av poolen kommer att vara så pass uppvärmda att de går att bada i även under våren och hösten. Foto: UMA

Förslaget är att poolen ska byggas utanför det befintliga gångstråket längs klippkanten, ovanför motorleden ut mot Nacka. Under poolen ska det finnas plats för omklädningsrum, bastu och duschar. Tanken är att underredet ska byggas med stora glasfönster som skapar speglingar av klipporna nedanför.

Omkädningsrum med dusch och bastu kommer att finnas under poolen. Foto: UMA

I vissa delar av poolen, som UMA kallar för Stockholm Infinity Pool, kommer man även att kunna bada under våren och hösten – och under vintertid sänks vattennivån och förvandlar poolen till en lång isbana.

På vintern sänks vattennivån vilket förvandlar den till en isbana. Foto: UMA

Men smakar det så kostar det. Det är nämligen inte en billig historia att bygga en kilometerlång frihängande pool – priset förväntas landa på över en miljard kronor. Enligt UMA kommer dock den ökade turismen finansiera bygget på sikt.

– Med en plats som den här kommer Stockholm att höja sig till några av de mest populära destinationerna i Europa, och den ökade turismen kommer att kunna finansiera projektet, skriver UMA på sin hemsida.

Enligt UMA kommer turismen att finansiera poolen. Foto: UMA

Poolen ska få sitt vatten från Östersjön och den kommer att värmas med hjälp av spillvärme – om förslaget går igenom alltså.

Foto: UMA

Mer från ELLE:

Stockholms bästa badplatser att testa på semestern

Så kommer det nya Sturekvarteret att se ut – se bilderna!

Boka bord på äventyrlig pop-up-restaurang – mitt ute i naturen