Ghosting – den tysta göra-slut-strategin

Ghosting, eller att bli ghostad, är ett begrepp som gått från okänt, via använt – till att bli någon sorts epidemi i relationsvärlden. Bland millennials (oftast definierat som personer födda på mellan 1980-2000) är det (tydligen) ett helt rimligt sätt att avsluta en relation på nu för tiden.
30 mars, 2016

Den relativt nya göra slut-strategin (aka att bara sluta kommunicera; inga sms eller telefonsamtal, inga snaps, inga mejl – inget avslut i någon form alls) växer bland millennials. I en ny, amerikansk undersökning som genomförts via dejtingappen Plenty of Fish bland ca 800 singlar mellan 18-33 säger 80% att de någon gång blivit dumpade utan förklaring.

Ökningen är uppenbarligen direkt relaterad till det ökade användandet av dejtingappar. Logiskt på många sätt.

– Eftersom det är så lätt att swipa eller gilla nya människor*, nästa person som kommer kan ju vara bättre så är det också lättare att bara sluta höra av sig, berättade en anonym användare för Mashable. Det kanske är lite elakt, men vi dejtar ju bara, det är inte som att vi är i ett förhållande.

*För de som inte använt Tinder så swipar man alltså de man gillar åt höger och de man inte vill dejta till vänster. 

Antalet ghostare har ökat

Nu ska vi så klart ta i beaktande att det här är baserat på en undersökning bland personer som valt att träffa nya människor i en app, det vill säga, bygga upp en relation med någon man oftast inte har träffat tidigare och som man inte har någon djupare relation med. Det bör ju följaktligen innebära att det är enklare att bara sluta höra av sig rent känslomässigt, än vad det är med, låt säga, en person man har gemensamma vänner med eller har jobbar med. Så hur översättbart detta är till ”verkliga livet” ska vi låta vara osagt.

Antalet ghostare har i alla fall ökat. Att ghosta är idag ett begrepp som folk känner till. Och det är inte avhängigt kön, i en undersökning som låg på ELLE.com redan 2014 var kvinnors och mäns ghosting-beteende förhållandevis lika. Det var visserligen övervägande del kvinnor som som sade sig vara utsatta för ghosting – men det var också fler kvinnor som medgav att de bedrev ghosting själva.

Men är det bara dåligt då? Vi lutar ju åt att svaret på den frågan är ja. Det är inte bättre att fly än att fäkta lite – och det är verkligen inte schysstare. Även om det känns bra för stunden att ghosta en dejt man inte vill fortsätta träffa så känns det inte så funktionellt i längden – och inte särskilt respektfullt mot den man dejtar.

Men det verkar finnas hopp: Undersökningen visade också att 75% av alla millennials använder dejtingappar för att faktiskt hitta ett seriöst förhållande. Att man bara vill träffa någon och hänga med (läs: hångla) är den största missuppfattningen om singlar under 30.

Källa ELLE.com Foto Imaxtree

Läs mer: Vad betyder ”ghosting” och andra ord om dejting?

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE: