Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Galamiddag på slottet: Spana in kungligheternas klädval och smycken

26 nov, 2021 
AvSara Ericsson
Kronprinsessan Victoria och drottning Letizia.
Äntligen var det dags för galamiddag på slottet. Kronprinsessan belyste återanvändning, prinsessan Sofia bar en brudklänning och drottningen av Spanien hade inspirerats av Victoria. Vi har samlat allt om de kungliga klädvalen!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
TV: 17 nobelklänningar burna av kungligheterna under kungamiddagarnaBrand logo
TV: 17 nobelklänningar burna av kungligheterna under kungamiddagarna

Spanska kungaparet kung Felipe och drottning Letizia återvände igår kväll till Spanien efter ett två dagar långt statsbesök i Stockholm.

Ett statsbesök är den mest högtidliga formen av ett besöksutbyte mellan två länder. Det markerar goda relationer och syftar till att stärka personliga kontakter och ökat handels- och kulturutbyte mellan länderna. Det spanska statsbesöket syftade även till att hitta lösningar på hur länderna kan samarbeta i återhämtningen från coronapandemin.

Det spanska statsbesöket var det första i Sverige sedan 2008. Då Luxemburgs storhertigpar gästade Stockholm.

Annons
Prinssessan Sofia, prins Carl Philip, drottning Letizia, kung Felipe, kung Carl Gustaf, drottning Silvia, prins Daniel och kronprinsessan Victoria.
Kungafamiljerna samlade innan galamiddagen på Kungliga slottet.

Galamiddag på Kungliga slottet

Under onsdagskvällen bjöd kung Carl Gustaf och drottning Silvia in till en pampig galamiddag på Kungliga slottet. Och gästerna gjorde en flott entré till slottets balsal.

Äntligen fick vi se kungligheterna klä upp i diadem och vackra klänningar. Kronprinsessan Victoria som gärna belyser återanvändning gjorde det åter med glans. Och kanske hade drottning Letizia inspirerats av kronprinsessan.

Kronprinsessan Victoria återanvände klänning

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Kronprinsessan Victoria lyste upp novembermörkret i en fantastisk klänning med blomsterdekorationer.

Annons
Kronprinsessan Victoria med akvamarindiademet.

De turkosa blommorna matchades med akvamarindiademet. Den blomstrande coutureklänningen är designad av Frida Josvens.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel när de firade tio år som gifta.

Och visst känner vi igen den sedan tidigare! Kronprinsessan bar klänningen i samband med fotograferingen som kronprinsessparet gjorde när de firade tio år som gifta 2020.

Annons

Drottning Letizia i H&M-klänning

Drottning Letizia i midnattsblå klänning från H&M.

Drottning Letizia bar spanska kungahusets allra pampigaste diadem Fleur de lys tiara. Ett diadem som bara får bäras av Spaniens drottning.

Letizia bar en midnattsblå klänning från H&M conscious collection. Känner du igen klänningen? Ja, vi har sett den tidigare!

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid fotograferingen i samband med parets tioåriga bröllopsdag 2020.

Kronprinsessan Victoria har burit en klänning i samma färg, från samma kollektion fast med ärm. Även den klänningen bar hon i samband med kronprinsessparets tioåriga bröllopsdag och den fotografering paret gjorde för att belysa jubileet.

Annons

Prinsessan Sofia bar brudklänning

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Vid galamiddagen bar prinsessan en vit klänning med silverdetaljer från brittiska Safiyaa. Den vintervita klänningen utgör en del av märkets brudkollektion. Men visst passade bröllopsklänningen lika bra på den kungliga middagen?

Prinsessan Sofia.

De silvriga detaljerna matchade prinsessan med sitt privata diadem. Sofia fick det som en gåva från kungaparet inför prinsbröllopet 2015. Kvällen till ära hade smaragderna monterats ned och istället pryddes diademets toppar av pärlor.

Annons

drottning Silvia bar tysk design

Drottning Letizia och drottning Silvia.

Drottning Silvia bar en beigebrun klänning från tyska George et Arend. Den tudelade klänningen var smyckad med pärlor och gnistrande stenar. Valet av diadem föll på kungafamiljens kärleksdiadem. Kamédiademet har burits vid flera kungliga bröllop, bland annat av drottning Silvia och kronprinsessan Victoria.

De kungliga ordensbanden

Allt som oftast ser vi de svenska kungligheterna bära serafirmeorden. Men under middagen var det många som iakttog att svenska kungafamiljen bar andra ordnar, och dessutom i olika färger och utföranden.

Annons
Drottning Letizia, kung Felipe, kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Under statsbesöket utväxlades ordnar mellan kungahusen. Spaniens kung Felipe blev serafimerriddare redan som prins 1991, men under besöket tilldelades han serafimeordens kedja. Drottning Letizia utnämndes till utländsk ledamot av orden.

Drottning Silvia fick ta emot storkorset av spanska Carl III:s orden. Kung Carl Gustaf har sedan 1979 varit tilldelad storkorset av Carl III:s orden och han är sedan 1983 riddare av spanska Gyllene skinnets orden.

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.

Kronprinsessan Victoria fick storkorset av Isabella den katolska orden. Prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia tilldelades storkorset av civilförtjänstorden.

Foto: TT

Se också: 7 kungligheter som varit både blonda och brunettaBrand logo
Se också: 7 kungligheter som varit både blonda och brunetta

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons