Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Från det här klockslaget jobbar kvinnor gratis – varje dag

13 feb, 2019 
AvEmma Castman
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor minskar, men det går väldigt långsamt framåt. I dag presenterades ny statistik på hur jämställda lönerna är i Sverige, och siffrorna visar att kvinnor nästa jobbar en hel timme gratis – varje dag.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I dag har en genomsnittlig man betalt till klockan 17:00 på sin arbetsplats, men så är det inte för kvinnor. Faktum är att en genomsnittlig kvinna jobbar gratis i ungefär en timme – varje dag.

Organisationen Sveriges kvinnolobby driver bland annat projektet Lön hela dagen, och varje år presenterar de statistik på löneskillnaderna mellan kvinnor och män – med det självklara målet att även kvinnor ska få lön hela dagen. Men siffrorna talar sitt tydliga språk – det går väldigt sakta framåt:

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Från det här klockslaget har kvinnor jobbat gratis de senaste åren:

2012 från klockan 15:51

2013 från klockan 15:52

2014 från klockan 15:53

2015 från klockan 15:56

2016 från klockan 15:57

2017 från klockan 16:00

2018 från klockan 16:02

Så jämställda är lönerna i Sverige 2019

I dag manifesterade Sveriges kvinnolobby mot ojämställda löner på Sergels torg i Stockholm – och i samband med det presenterade de 2019 års statistik på löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Från klockan 16:06 jobbar kvinnor gratis – i ett av världens mest jämställda länder. Det är en förbättring med fyra minuter från föregående år, men siffran är fortfarande långt ifrån tillräcklig.

Annons

Med den genomsnittliga förändringstakten som varit under de senaste åren kommer vi alltså att nå jämställda löner om ungefär 25 år. Men förhoppningen är så klart att det kommer att gå betydligt fortare än så.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen höll tal

På plats på Sergels torg under manifestationen var bland andra jämställdhetsminister Åsa Lindhagen och komikern Josefin Johansson. Åsa Lindhagen höll tal om vad regeringen planerar att göra för att utjämna löneskillnaderna, och Josefin Johansson peppade alla kämpar på plats med feministisk allsång.

”Löneskillnaderna rör sig om flera miljoner om man tittar på livsinkomster”, sa jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, bland annat under manifestationen på Sergels torg.

Se ett klipp från manifestationen här:

Lön hela dagen 2019Brand logo
Lön hela dagen 2019

Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Jämställdhetsminister Åsa Regnér: ”Jag blir inte tagen på lika stort allvar som män”

Feministiska framsteg i Sverige och världen 2018

11 exempel på att män INTE är bättre på att hantera makt

Annons