Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Från det här klockslaget arbetar kvinnor gratis – varje dag

25 feb, 2021 
AvElin Jonsson
AvElin Jonsson
Löneskillnaderna mellan män och kvinnor 2021.
I dag presenterades ny statistik på hur jämställda lönerna mellan män och kvinnor är i Sverige, och siffrorna omräknat i tid visar att kvinnor jobbar gratis efter klockan 16:12 varje dag, samtidigt som männen får betalt fram till klockan 17.00.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Från det här klockslaget arbetar kvinnor i Sverige gratis – varje dagBrand logo
Från det här klockslaget arbetar kvinnor i Sverige gratis – varje dag

De nya siffrorna från rörelsen Lön hela dagen visar att kvinnors gratisarbete har minskat med tre minuter sedan förra året, och idag slutar kvinnorna få betalt klockan 16:12. Samtidigt som männen får betalt för hela arbetsdagen fram till klockan 17:00. Vilket i procent mätt visar att lönegapet mellan kvinnor och män idag är 9,9 procent.

Jämställda löner först om 20 år

Det är organisationen Sveriges kvinnolobby som driver projektet Lön hela dagen, där de sedan år 2012 presenterad statistik på löneskillnaderna mellan kvinnor och män. Där målet är att kvinnor ska få betalt hela dagen.

Sedan rörelsen bildades har klockslaget flyttats fram från 15:51 till 16:12. Och i den takten kommer vi att nå jämställda löner först om 20 år. Tick tack...

– Coronapandemin har gjort det tydligt att undervärderingen av kvinnodominerade yrken och sektorer har livs- och samhällsfarliga konsekvenser. Låt detta bli en väckarklocka för det akuta behovet att rätta till de ojämställda lönerna och villkoren en gång för alla, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges Kvinnolobby som är initiativtagare till samarbetet.

Annons

Uppmanar till kamp den 8 mars 2021

Tidigare år har Sveriges Kvinnolobby samtidigt som årets siffror släppts, anordnat manifestationer på plats på Plattan i Stockholm. Men på grund av pandemin anordnar organisationen en internet-manifestation där de uppmanar människor sprida kampanjen via sociala medier istället.

”Vad skulle du hellre göra än jobba gratis från 16:12?...”, skriver organisationen Sveriges Kvinnolobby på sina sociala medier-kanaler och fortsätter:

”Nu står vi upp för kvinnors rätt till lika lön inför 8 mars. Var med och uppmärksamma lönegapet genom att göra din egen bild av klockslaget, dela med #lönheladagen21 och sprid kampanjen vidare genom att utmana fem personer att göra detsamma. Den 8 mars samlar vi alla bilder och skickar till regeringen!”

Från det här klockslaget har kvinnor jobbat gratis de senaste åren:

 • 2012 från klockan 15.51
 • 2013 från klockan 15.52
 • 2014 från klockan 15.53
 • 2015 från klockan 15.56
 • 2016 från klockan 15.57
 • 2017 från klockan 16.00
 • 2018 från klockan 16.02
 • 2019 från klockan 16.06
 • 2020 från klockan 16.09

  Foto: TT/Instagram/Lön hela dagen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons