5 frågor alla bör ställa på en arbetsintervju

Frågor att ställa på arbetsintervjuer

Letar du nytt jobb eller har du redan en intressant intervju på gång? Då bör du definitivt läsa vidare. Här är fem tips på frågor som är bra att ställa till potentiella arbetsgivare.
21 mars, 2022

Att känna sig nervös inför en arbetsintervju är inte konstigt. Tvärtom. Många gånger står mycket på spel, samtidigt som det kan kännas som att man inte riktigt har koll på situationen.

TV: 5 frågor alla bör ställa på en arbetsintervju
1:35

Efter reklamen: TV: 5 frågor alla bör ställa på en arbetsintervju

(1:35)

Slå på ljud

Men även om det inte är du som håller i intervjun går det att styra delar av den – och genom att göra det på rätt sätt kan du komma riktigt långt. Nedan listar vi exempel på frågor du alltid bör ställa när du är på anställningsintervju eller samtalar med en möjlig ny chef eller kollega. I alla fall om du vill imponera!

Frågor att ställa på en jobbintervju

"Vilka utmaningar tror du att personen som får det här jobbet kommer möta?"

Genom att ställa den här frågan får du troligtvis reda på viktig information som inte går att läsa sig till i jobbannonsen. Det kan också leda till att du får möjlighet att prata om hur du har tacklat liknande utmaningar tidigare, vilket troligtvis kommer stärka intrycket av dig. Känn dock in situationen innan du börjar sälja in dig själv, du vill inte få det att verka som att du ställt frågan bara för att få följa upp med att prata om dig själv. Genuinitet är oskattbart.

"Kan du beskriva en typisk arbetsdag?"

Är det en specifik del av arbetsbeskrivningen som lockar mer än det andra? Då kan det vara bra att fråga hur en typisk arbetsdag kan förväntas te sig. Fördelas sysslorna 50/50 eller förekommer en del av arbetet endast ett par gånger i halvåret? Försöker intervjuaren undvika att ge ett konkret svar på frågan eller responderar med "Åh, ingen dag är den andra lik. Det kan jag inte svara på" kan det i värsta fall betyda att arbetet är ostrukturerat och en aning kaotiskt.

"Vad hoppas ni att den här personen ska åstadkomma under sina första sex månaderna på företaget?"

Genom att ställa den här typen av fråga får du en känsla för hur din första tid på jobbet skulle kunna se ut. Förväntas du komma in i arbetet direkt eller står övning och inlärning högst upp på schemat? Det ena behöver inte vara sämre än det ändra, utan det beror på hur du är som person.

Frågan kan också ge dig information om eventuella nyckelprojekt som du annars inte skulle ha hört talas om.

"Hur skulle du beskriva kulturen på ert företag? Vilken typ av människor trivs, och vilka gör det inte?"

Det är inte alltid som den som håller i intervjun svarar sanningsenligt på frågan om kultur. Dels för att de inte alltid har superkoll på personalens faktiska upplevelser, dels för att de vill sälja in sin arbetsplats till potentiella nya kollegor. Men fråga bör du, och komplettera gärna med att fråga vilka som trivs och inte trivs. Det kommer ge dig mer avslöjande information om arbetsplatsen.

"Hur ser rekryteringsprocessen ut?"

Sist men inte minst – en enkel fråga som du garanterat kommer vilja veta svaret på. I alla fall om du är intresserad av jobbet. För vet du om det handlar om dagar eller veckor innan du kan förväntas höra något mer om processen kommer allt att kännas enklare. Annars är risken stor att du spenderar stora delar av din vakna tid med telefonen fastklistrad i handen.

Artikelinspiration: The Cut

Foto: TT

Se också: Så hanterar du energitjuvar på jobbet
1:11

Efter reklamen: Se också: Så hanterar du energitjuvar på jobbet

(1:11)

Slå på ljud