Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuer

Fotografiskas utställning Nude hyllar den nakna kroppen

03 sep, 2021 
Fotografiskas uställning Nude hyllar den nakna kroppen
Alla kroppar är vackra. Det är utgångspunkten i Fotografiskas nya utställning Nude där 30 kvinnliga fotografer visar upp sina verk.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Presslunch med ELLE: Fotografiskas utställning Nude hyllar den nakna kroppenBrand logo
Presslunch med ELLE: Fotografiskas utställning Nude hyllar den nakna kroppen

Den mänskliga kroppen genom ett kvinnligt kameraöga. Så lyder beskrivningen av Fotografiskas nya utställning Nude som öppnar idag 3 september. Med verk av 30 olika kvinnor från tjugo olika länder världen över ligger fokus på den nakna kroppen i samtida fotokonst.

Syftet är att utmana den traditionellt dominerande manliga blicken och samtidigt hylla den mänskliga kroppen i alla dess former. Det berättar Johan Vikner som är utställningsproducent på Fotografiska.

Fotografiska Nude-utställning Viki Kollerova
Utställningen Nude består av verk signerade 30 kvinnliga fotografer från olika platser i världen.

Det äldsta motivet i konsten

Varför känns det viktigt att hålla den här utställningen?

– Därför att det är ett så otroligt viktigt, vanligt förekommande och starkt ämne i fotografi och i konsten och har varit så i alla tider. Människokroppen är ett av de äldsta motiven genom alla konstformer, säger han och fortsätter:

Annons

– Och det är ju inte så konstigt, för det är ju vi. Såväl kroppsligt och själsligt som personligt. Så det är ett ämne som alltid har funnits med och som förstås också har varit väldigt provocerande.

Människokroppen är ett av de äldsta motiven genom alla konstformer

Johan förklarar att det i valet att prata om den nakna kroppen i konst och fotografi har varit viktigt att göra det på ett nytt och mer balanserat sätt än vi är vana vid historiskt.

– Det har varit väsentligt för oss att få med hela mänskligheten och inte på något sätt försöka återskapa ett ideal.

Fotografiskas utställning Nude, bild av Carlota Guerrero
Syftet med utställningen är att utmana den traditionellt dominerande manliga blicken.

Kvinnor istället för män bakom kameran

Så på vilket sätt skiljer sig den här utställningen från vad vi tidigare har sett?

Annons

– Det är rakt på den kvinnliga blicken som vi lyfter fram här. Vi valde att bjuda in kvinnliga konstnärer och fotografer just för att balansera vågskålen mot historien där det ofta är män som har avbildat kvinnor för en publik – ofta bestående av andra män.

Det är där skönhetsidealen och avbildningen har satts och givits form, medan det egentligen inte ser ut så på riktigt, menar Johan och tillägger:

– Och det var just det vi var intresserade av att lyfta fram. Hur ser det ut på riktigt? Vilka diskussioner kan skapas och vilka berättelser kan bildas om man ger de här kvinnorna en plattform och chansen att visa vad den nakna kroppen betyder för dem?

Vi lyfter fram den kvinnliga blicken.

Arvida Byström visar upp sina verk

En av de medverkande fotograferna är svenska Arvida Byström, som berättar för ELLE att hon visar gamla verk i ny tappning.

– Kan du mina konstverk utan och innan kanske du redan har sett allt, men inte på det här sättet. Att se verken i ett större format utanför en skärm blir dessutom en helt annan upplevelse. Konstverken talar nu också med de andra verken i rummet, vilket jag hoppas ger upphov till nya känslor. Det är en fantastisk samling konstnärer som jag aldrig tidigare ställt ut med.

Arvida Byström är en av fotograferna som ställer ut på Fotografiskas utställning Nude.
Arvida Byström är en av de medverkande fotograferna.

De senaste åren har vi börjat konsumera allt mer konst via appar som Instagram. En plattform som Arvida själv använder för att nå ut med sina verk, men som hon också upplever kan vara begränsande. Bland annat i porträtteringen av just den nakna kroppen.

Annons

– Enkla och generaliserande riktlinjer gör att konst med nakna kroppar marginaliseras. Därför kändes det viktigt och roligt att delta i den här utställningen.

Alla kroppar är värda att porträtteras och visas upp i en utställning.

Vad kan man som besökare förvänta sig av utställningen?

– Jag hoppas att man kommer till en varierad, generös och inbjudande utställning som är representativ på många olika sätt. Att man får ta del av olika kroppsformer, storlekar, färger, tillhörighet, olika sätt att identifiera sig samt olika könstillhörighet, förklarar Johan.

– Vi vill visa att alla vi finns här ute och att allt är okej. Alla är vackra och alla är värda att porträtteras och visas upp i en utställning.

Nude visas på Fotografiska mellan 3 september-28 november 2021.

Foto: Fotografiska/Carlota Guerrero/Viki Kollerova/Elinor Carucci och Arvida Byström.

TV: Se 8 sätt att inreda med den stora medelhavstrendenBrand logo
TV: Se 8 sätt att inreda med den stora medelhavstrenden

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons