Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Så tar du bästa bröllopsbilderna med din iPhone – experten tipsar

30 jun, 2023 
AvCecilia Persson
Fota bröllop
Bröllopssäsongen är i full gång och många ska antingen gå på bröllop eller själva gifta sig i sommar. Om du vill fånga några extra fina minnen från dagen så delar bröllopsfotografen Poppy Carter med sig av sex grymma tips för att maxa dina bröllopsbilder!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att gå på bröllop är allt som oftast en minnesvärd tillställning, särskilt om det är du själv som ska gifta dig men även för alla gäster. En dag när alla nära och kära är samlade på en och samma plats är givetvis ett minne för livet, samtidigt som de flesta också vill kunna gå tillbaka till bilder från dagen och festen för att minnas extra bra – särskilt ju längre tid som går.

Förutom att anlita en fotograf som tar bilder såväl inför och under vigseln samt på middagen och festen så är det underbart att även få se dagen från gästernas perspektiv. Och det behövs faktiskt inte någon expertutrustning för att fånga vackra och stämningsfulla bilder från dagen – en mobilkamera kan räcka långt om du använder den på rätt sätt.

bröllop vigsel
Att kunna titta tillbaka på bröllopsdagen från olika perspektiv är guld värt.

Psst: Är du mitt uppe i att planera ett bröllop? Här hittar du en oslagbar checklista att bocka av steg för steg (reklamlänk)!

Annons

Bröllopsfotografens bästa tips

För Apples räkning delar fotografen Poppy Carter med sig av sina sex bästa tips för att fånga de bästa bröllopsbilderna med din iPhone – många fungerar dessutom lika bra med andra smartphones!

1. Håll det äkta

— Fotografi är en berättelsekonst. Undvik alltför uppstyrda och genomtänkta bilder och uppmuntra istället genuin interaktion – försök få folk att skratta och ha roligt. De glada och spontana ögonblicken är ofta mer kraftfulla än det iscensatta.

2. Tänk på ljuset

—Ljussättning är A och O. Lär känna lokalen och var medveten om var ljuset kommer ifrån. Var inte rädd att be folk att flytta på sig om ljussättningen inte fungerar. Med iPhone X eller senare (fungerar även med iPhone 8 Plus), kan du använda porträttljusfunktionen för att applicera ljuseffekter av studiokvalitet på dina bilder i porträttläge. Med porträttläge får du en förhandsvisning av ljuseffekten på din skärm i realtid. Använd porträttläget för att svepa mellan de olika ljuseffekterna som visas i den nedre delen av sökaren.

Vill du ändra porträttljuseffekten för ett foto du redan tagit? Så här gör du:

 1. Öppna appen Bilder och välj sedan det foto i porträttläge du vill ändra.
 2. Tryck på Redigera. Ljuseffekter kommer då visas i den nedre delen av fotot.
 3. Svep över ljuseffekterna för att välja den du vill ha.
 4. Tryck på Klar.

3. Fånga fler ögonblick

Utnyttja Live Photos för rörliga motiv och stiliserad fotografering. Med Live Photos registrerar din iPhone vad som händer 1,5 sekunder före och efter att du tar en bild. Den kan göra underverk när du fotograferar under ett händelserikt bröllop. Den kan också användas för att skapa stiliserade bilder. Med Live Photos kan du försäkra dig om att du inte missar det perfekta fotoögonblicket.

Så gör du:

Se till att Live Photos är på i kameraappen. Efter att ha tagit ett foto:

 • Gå till Redigera
 • Tryck på Live Photo-ikonen
 • Välj den bästa bilden för det perfekta ögonblicket.
 • Du kan även experimentera med de olika Live Photo-effekterna, såsom Loop, Bounce och Long Exposure.

Ovan delar Poppy Carter med sig av sina bästa tips för att få vackra bilder med konfetti efter vigseln – bland annat att kasta eller skjuta ut den i rätt ögonblick.

Här hittar du en konfettikanon med hjärtformad konfetti som ger magiskt vackra bilder (reklamlänk).

konfetti bröllop efter vigseln
Klicka på bilden för att komma direkt till konfettin.

Konfetti i fler varianter i andra färger och mönster hittar du här (reklamlänk)!

4.Oroa dig inte för vädret

– Många fotografer föredrar molnigt väder, det ger nämligen ett mjukt och lite diffust ljus. Men om det är det soligt behöver du inte oroa dig, iPhonekameran är fantastisk i solljus. För att undvika skuggor i ansiktet på de du fotograferar kan du med fördel be dem att ställa sig mot solen. HDR (högt dynamiskt omfång) i Kamera hjälper dig att ta fantastiska bilder i situationer med hög kontrast.

Annons

Så fungerar det:

iPhone tar flera foton i snabb följd med olika exponeringar och blandar ihop dem för att få fler högdagrar och skuggdetaljer till dina foton. Som standard tar iPhone bilder i HDR (för den bakre kameran och den främre kameran) när det är som mest effektivt. iPhone 12-modeller, iPhone 13-modeller och iPhone 14-modeller spelar in video i Dolby Vision HDR för verklighetstrogna färger och kontraster.

Med rätt detaljer kan du dekorera bröllopslokalen eller utomhusmiljön och ge den en magisk inramning. Här hittar du allt du behöver för att dekorera bröllopet (reklamlänk)!

4. Höj kvaliteten

Filma i 4K, kvaliteten är riktigt bra. Beroende på din iPhone eller iPad-modell kan du spela in video i högkvalitativa format, som HD, 4K, HD och 4K.

Annons

Så gör du för att ändra videoformat och bildfrekvens:

 1. Gå till Inställningar.
 2. Tryck på Kamera och sedan på Spela in video.
 3. Välj från listan över videoformat och bildhastigheter som din iPhone eller iPad stöder.

Tips! På iPhone XS, iPhone XR och senare kan du också trycka på snabbväxlingarna i det övre högra hörnet på skärmen för att ändra videoformatet och bildhastigheterna från kameraappen.

5. Lyssna på brudparet

Var uppmärksam på brudparets önskemål. Om paret har bett gästerna att inte dela bilder från bröllopet i sociala medier innan de själva gör det, måste du respektera det. Men skicka gärna ett par av dina bilder till dem nästa dag – de kommer att bli glada över att se deras stora dag från ditt perspektiv, avslutar Poppy.

Vacker bok

Har du många vackra bilder från dagen? Varför inte samla dem i en bok som du delar med brudparet – en gest som garanterat kommer uppskattas! Denna tidlösa variant har vacker guldfolierad text på framsidan. Läs mer och köp boken här (reklamlänk).

bok till foton
Klicka på bilden för att komma direkt till boken.

Källa: Apple

Dekoration för bröllop - inspiration för dukning, blommor och porslinBrand logo
Dekoration för bröllop - inspiration för dukning, blommor och porslin
Annons