Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Förtalskassan betalar skadestånd åt kvinnor som dömts under metoo

03 mar, 2021 
AvJessica Rådne
AvJessica Rådne
maria sveland
Som en A-kassa fast för de som dömts för förtal. Så beskriver journalisten och författaren Maria Sveland, 46, den nystartade föreningen Förtalskassan.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
#metoo – på 3 minuterBrand logo
#metoo – på 3 minuter

Maria Sveland, journalist och författare till böcker som Bitterfittan (2007), Hatet. En bok om antifeminism (2013) och Glåleken (2019), är grundaren bakom Förtalskassan. På Instagram beskriver hon hur den nybildade föreningens syfte är att ”ekonomiskt stödja de kvinnor som fällts för förtal i samband med att de offentliggjort sina förövare.”

Hjälpas åt med rättsliga kostnader

På internationella kvinnodagen den 8 mars tar Svea hovrätt i Stockholm upp ett förtalsmål mot en kvinna som dömdes i tingsrätten sedan hon berättat om sin förövare under metoo. Kvinnan dömdes för förtal och straffet blev att betala ut skadestånd till den man hon blivit utsatt av. Nu kliver den Förtalskassan in och tar kvinnas kostnader.

Annons

Maria Sveland beskriver hur kvinnan i fråga åtalats för grovt förtal sedan hon berättat om ett 25 år gammalt övergrepp i en hemlig grupp på Facebook – utan att namnge sin förövare. Uppgifterna spreds utanför gruppen, fast inte av kvinnan själv. Hon fälldes ändå för förtal i tingsrätten och överklagar nu domen.

”Att berätta om ett sexuellt övergrepp ska inte vara en klassfråga eller en fråga om ekonomiska tillgångar. Ingen kvinna ska behöva betala skadestånd till sin förövare. Alltså hjälps vi åt tillsammans”, skriver Maria Sveland.

Bidra genom Swish

Inlägget postades på onsdagen och snabbt fylldes kommentarsfältet med hurrarop. Flera frågar hur man bidrar till kassan och Maria Sveland svarar att den möjligheten snart kommer finnas via Swish.

”Ja! Nu vet jag äntligen vars jag ska skänka skadeståndspengarna från min förövare! (När jag någon gång får dom...) Hurra för detta!”, skriver en följare.

”Åh, så jävla fint vad som händer när kvinnor organiserar sig”, skriver en annan.

Inlägget avslutas med en uppmaning om att sprida info om Förtalskassan i sociala medier och då gärna använd hashtaggarna #ITestifiedToo #förtalskassan #metoo #metoosweden.

Foto: TT

Annons