Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerBoktips

Första domen i samtyckeslagen har fallit – efter Tinderdejt

30 okt, 2018 
AvSofia Börjesson
Första domen i nya samtyckeslagen har fallit för oaktsam våldtäkt.
Nu har den första domen i Sveriges nya samtyckeslag fallit, och den gäller händelserna under en Tinderdejt i Stockholm tidigt i höstas. Den åtalade mannen dömdes till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Det var i september som en kvinna var på Tinderdejt hemma hos en 34-årig man i Stockholm. Kvinnan uppger att hon blev chockad när mannen, mitt i en konversation, började kyssa henne och ta på hennes kropp. När kvinnan gjorde motstånd upplevde hon att mannen tog det som en utmaning.

Kvinnan såg inga flyktvägar och försökte istället få kontroll över situationen genom att få kontakt med gärningsmannen. Hon försökte skydda sitt underliv med händerna men han tog bort dem gång på gång. När mannen sedan tog ett hårt stryptag om hennes hals fick kvinnan panik och slutade göra motstånd. Då slutade mannen självmant och kvinnan kunde lämna lägenheten.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Mannen nekar brott och menar att de hade ett passionerat och frivilligt samlag, och att han såg ”brottningen” som ett förspel.

Åtalet gällde i första hand våldtäkt, och i andra hand oaktsam våldtäkt. Tingsrätten konstaterar i sin dom att mannen måste ha insett risken för att kvinnan inte deltog frivilligt, men att mannen inte har haft uppsåt till våldtäkt.

Annons

Tingsrätten dömde därför mannen till ett års fängelse för oaktsam våldtäkt, och ett skadestånd om 55 000 kronor till kvinnan. Detta innebär att Sverige har fått sin första dom i den nya samtyckeslagen.

– Domen är viktig mot bakgrund av att den manifesterar lagstiftarens vilja att lägga ett stort ansvar på individen att säkerställa att den andra parten deltar frivilligt och att ett samtycke föreligger, säger kvinnans målsägandebiträde, advokaten Baharak Vaziri, till Dagens juridik.

Samtyckeslagen och oaktsam våldtäkt

Det var i juli 2018 som samtyckeslagen trädde i kraft. Lagen innebär att det numera är förbjudet att ha sex med en person som inte uttryckligen har sagt ja eller aktivt visar att hen vill ha sex. Tidigare har det krävts att förövaren använt sig av hot, våld eller utnyttjat offrets särskilda situation för att göra sig skyldig till brott.

I och med den nya lagen infördes två nya brott: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp vars strängaste straff är fängelse i fyra år. Vid dessa brott krävs inget uppsåt för att dömas.

Läs mer: Det här innebär Sveriges nya samtyckeslag

Annons