Forskning: Din bästa vän förbättrar din hälsa

Att ha riktigt bra vänner förbättrar din hälsa – inte minst när du blir äldre. Det visar ny forskning!
09 april, 2018

Bra vänner gör det mesta i livet bättre, det kan nog de flesta skriva under på. Men visste du att dina kompisar också bidrar till att förbättra din hälsa och göra dig friskare? En ny studie visar nämligen att riktigt goda vänner påverkar måendet – när vi åldras.

Läs också: 14 anledningar till att dina kollegor är bättre än dina andra vänner

Forskare vid Northwestern University har funnit att vissa äldre människor påpekar att anledningen till deras goda hälsa är att de har riktigt bra liv – socialt. En studie har genomförts där ett antal deltagare blivit ombedda att fylla i ett frågeformulär om sitt psykologiska välbefinnande. Den största skillnaden mellan de människor som åldrats med en riktigt bra hälsa i behåll och andra var att de mer hälsosamma hela tiden tryckte på vikten av att ha tillfredsställande, varma och tillförlitliga relationer.

Läs också: De här 8 vännerna behöver du i ditt liv

Denna forskning ligger i linje med tidigare studier om fördelarna med att ha djupa och meningsfulla vänskaper. En studie från William J. Chopik fann att vänskap – snarare än familjeförhållanden – har en enorm inverkan på din långsiktiga hälsa.

Läs också: Därför är introverta personer så bra vänner – 5 anledningar

– Det finns nu en stor del av forskningen som stöder tanken att nära relationer förbättrar hälsa och välbefinnande under hela våra liv, skrev han i studien.

Foto HBO