Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Forskning: Arbetsdagar borde egentligen vara 3 timmar långa

02 okt, 2017 
Hur många timmar jobbar du varje dag? Trots att de flesta har en arbetsdag på cirka åtta timmar så visar en ny studie att vi egentligen jobbar ynka två timmar och 53 minuter om dagen.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Vad gör vi då om vi bara jobbar knappa tre timmar, men är på kontoret åtta? Enligt studien går den resterande arbetsdagen åt till att läsa nyheter, socialisera med våra kolleger, surfa på sociala medier samt till att äta, röka och till och med till att söka efter ett nytt jobb.

Läs också: Därför säger de bästa upp sig från jobbet

Det är en brittisk undersökning, som 1989 brittiska kontorsarbetare deltog i under år 2016, som har kommit fram till resultatet – och övrig forskning går på samma linje som studien. Våra hjärnor kan nämligen inte koncentrera sig mer än några timmar åt gången, menar psykologer.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vissa studier menar att vi endast kan koncentrera oss i 20 minuter på en uppgift innan vi behöver en mindre paus. Vi är helt enkelt inte gjorda för åtta timmars arbetsdagar på kontor och arbetsdagar på fem eller sex timmar kan vara ett bättre alternativ för vår hälsa, visar studier.

Enligt K. Anders Ericsson, forskare i psykologi och erkänd för sin forskning kring prestation, börjar prestationen sjunka under slutet av arbetsdagen.

Annons

– Om du pushar människor långt över den tid som de allra högst kan koncentrera sig, så är det mycket troligt att de utvecklar dåliga vanor, säger K. Anders Ericsson till Business Insider.

Läs också: Därför ska du ha sex – för karriärens skull

Dessa dåliga vanor kan enligt honom spilla över på de timmar som en person arbetar produktivt. Exempelvis, om en person spenderar mycket tid i sociala medier under eftermiddagen, så är ribban för att göra det nästa morgon lägre.

I Sverige har sex timmars arbetsdagar provats inom kommunal äldreomsorg i Göteborg mellan februari 2015 och januari 2017. De anställda fick gå ner i tid, från åtta till sex timmar, men behålla full lön. Resultatet? Effektivare arbete, bättre arbetsmiljö och bättre hälsa bland personalen. Dock fick 17 nya personer anställas, något som höjde kostnaderna rejält.

Läs också: Vässa CV:et och få drömjobbet – 10 tips

Trots det återstår hälsofördelarna med kortare arbetstid: lugnare och mindre stressade arbetstagare, högre produktivitet och bättre hälsa och mående.

– Arbetsgivare kan få ut betydligt mer ur sina anställda om de bara jobbar 50 eller 75 procent av deras nuvarande arbetstimmar, säger K. Anders Ericsson till Business Insider.

Artikeln publicerades först på Femina.

Annons