Forskare berättar: 8 sätt att få någon att bli kär i dig

Forskare berättar: 8 sätt att få någon att bli kär i dig

Finns det ett hemligt sätt att få någon att bli förälskad i en? Ja, faktiskt. Åtminstone enligt vetenskapen.
30 mars, 2017

Att hitta den rätta kan vara en lång väg fylld av trista dejter, omaka matchningar och besvikelse. Är du trött på det här finns det faktiskt vetenskapliga sätt att få någon att bli förälskad i dig.

Här är 8 tips från forskarna:

1. Var miljöintresserad

Enligt en amerikansk studie från 2014 uppfattas människor som handlar miljövänliga och ekologiska varor mer attraktiva som livspartners. Är du däremot ute efter en kortare relation ska du shoppa lyxvaror. Enligt samma studie uppfattas människor som föredrar dyra och lyxiga varor som fysiskt attraktiva och lämpliga för kortare förhållanden utan förpliktelser.

2. Är du kvinna? Spela svårflörtad!

Kvinnor som spelar svårfångade uppfattas som mer attraktiva av män. Detta har kanadensiska psykologistuderande kommit fram till år 2014 efter ett försök med speed-dating. Nackdelen var att man inte kunde se om mannan redan var intresserad. I testet definierades det nämligen som att mannen själv hade valt att prata med kvinnan och således visade ett visst intresse. Vet du med dig att en man är lite intresserad av dig kan du således vinna på att spela svår – men du behöver andra medel för att få honom helt på kroken, visar samma studie.

3. Utstråla stolthet eller glädje – beroende på vilket kön du är

Enligt ett försök från Department of Psychology vid University of British Columbia i Kanada kunde man se att kvinnor och män attraheras av olika ansiktsuttryck. Kvinnor som utstrålade stolthet var mest attraktiva medan män som utstrålade glädje var minst eftertraktade. Män å andra sidan fann glada och lyckliga kvinnor mest attraktiva och de som ustrålade stolthet hamnade i botten av listan.

4. Är du man? Var en aning mystisk

Psykologer vid amerikanska Harvard University genomförde år 2011 en studie av kvinnors attraktion till män baserad på om männen hade uppgett att de var intresserade av kvinnorna innan. Försöket gick till så att tre grupper av kvinnor fick en samling bilder på män presenterade för sig.

Den första gruppen kvinnor fick höra att männen hade sett kvinnornas Facebook-profil innan och fann dem attraktiva. Den andra gruppen fick samma historia berättad för sig men med uppgiften att männen hade sett kvinnorna som ”genomsnittliga”. Den tredje gruppen fick se bilderna på männen utan att veta männens reaktion på kvinnorna innan och dessa kvinnor fann männen betydligt mer attraktiva än de andra kvinnorna.

5. Rör på kroppen

Inte som i träning, utan gestikulera när du pratar. Se till att du använder din kropp när du kommunicerar! Enligt en undersökning från University of California, Berkeley i USA 2016 anser båda könen att personer med en öppen hållning var betydligt mer attraktiva än de med en stängd hållning. Man såg också att människor på speed-dating kategoriskt föredrog att gå på en andra dejt med en partner som hade använt kroppen aktivt när de pratade.

6. Håll ögonkontakt länge

Det kan kännas lite lustigt i början men vad gör man inte för att få personen man själv åtrår att vilja ha en lika mycket? Psykologen Joan Kellerman bad 96 respektive 72 studenter i två studier att sätta sig parvis med en av det motsatta könet och stirra oavbrutet in i varandras ögon för så länge som två minuter. Studenterna berättade efteråt om ”känslor av intensiv kärlek”, personligt intresse” och ”stor attraktion” för den partner de hade ögonkontakt med.

”Det här indikerar att förlängda perioder med ögonkontakt kan knyta människor samman och även väcka känslor av kärlek i två människor som aldrig tidigare har träffat varandra”, konstaterade Joan Kellerman.

7. Tro det eller ej: lukt

Olika studier, bland annat från University of Southern California, visar att kvinnor under ägglossning föredrar män som luktar det manliga könshormonet testosteron. Är du man kan du strunta i att använda deodorant och parfym i en dag eller två – men det fungerar såklart bäst om du vet när hon har ägglossning innan.

8. Skaffa hund

Ett israeliskt experiment från 2014 visar att en hund gör en man mer attraktiv för kvinnor. 100 kvinnor fick läsa korta beskrivningar om olika män utan att se hur de såg ut. Samtliga män som beskrevs som hundägare värderades som mer attraktiv, omsorgsfull och hade högre potential för att vara en långsiktig partner än resterande män.

Du behöver dock inte äga en hund för att anses vara mer attraktiv, det räcker med att ha en tillgänglig. I ett franskt psykologiexperiment från 2008 lät forskare en 20-årig kille gå fram till främmande kvinnor på gatan, visa intresse för dem och be om deras telefonnummer. Därefter gjorde han samma sak med en hund vid sin sida. Inte helt otippat var det i scenariot där killen hade med sig en hund som han fick positiv respons och betydligt fler telefonnummer.

Läs mer: Experten: 3 saker alla långvariga relationer har gemensamt