2022 förenklar vi livet med teknologi

2022 förenklar vi livet med teknologi

2022 förenklar vi livet med tech! Lär dig allt om AI och nå dina mål, ta hemmaträningen till en ny nivå – och tappa aldrig nycklarna igen.
09 december, 2021
Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022
1:36

Efter reklamen: Här är alla deltagare i Melodifestivalen 2022

(1:36)

Slå på ljud

HEMMATRÄNA PÅ NY NIVÅ

Sats nya träningsintiativ är <i>Mentra rflex</i>, en digital spegel

Mentra rflex workout mirror, 12 990 kronor, eller 469 kronor/månad.

PHOTOGRAPHER DENNIS WERNERSSON

Vi är många som utforskat den digitala träningsvärlden under pandemin och online-pass ser ut att bli en ännu starkare trend i år. Sats nya intiativ Mentra rflex är en digital spegel som förvandlar ditt vardagsrum till en gymsal. Följ instruktioner från ett förinspelat pilatespass eller prata live med din personliga tränare på andra sidan spegelbilden, som taget ur Alice i Underlandet. Hemmaträning på en ny nivå!

Spara personligt

Spara smart och nå dina mål

Budgetering med Revolut

Allt fler ”digital first”-banker tar plats på den svenska marknaden, och det kan vara ett viktigt verktyg för din personliga ekonomi 2022. Ett försprång neobanker (digitala banker utan fysiskt kontor) har jämfört med storbankerna, är att de redan från start lagt fokus på tillhörande appar och personifiering i sina tjänster. Många erbjuder både budgetering (Revolut) och inspirerande sparmål (Dreams), ett användarbeteende de traditionella bankerna ännu inte kommit ikapp.

Håll nya vanor

Att hålla en ny vana längre än de första fem dagarna är svårt, men det finns hjälp att få. Appen Streaks (iOS, Apple watch, MacOS) är en av de mest lovordade apparna på marknaden, framtagen för att du enkelt ska träna upp en ny vana. Den låter dig sätta upp uppgifter som ska slutföras ett antal dagar i följd – missar du en dag går dina poäng tillbaka till noll och du får börja om. Motiveras du av vägledning snarare än tävling kan appen Productive (iOS, Android) vara ett alternativ. Den är designad för att ge dig verktyg, dokumentation och vägledning baserat på dina befintliga utmaningar, som till exempel att skjuta upp saker.

Nå dina mål

Enligt en studie utförd av University of California Irvine, tar det i snitt 23 minuter att återfå fokus efter att du blivit distraherad. För att effektivisera din tid jobbar appen Focuster (iOS) med AI-baserad teknik för att automatiskt schemalägga dina delmål. Genom att läsa av din kalender (Google, Microsoft eller Apples iCal) kan Focuster se hur mycket tid du har att avvara varje dag, och ger dig därefter förslag på hur du ska schemalägga dina dagar för att nå ditt mål enligt utsatt slutdatum. Focuster, från 69 kronor/manad. Appen kommer snart till Android.

Få koll på din ekonomi

Följ @sparbruden på Instagram för bra tips om din ekonomi

Följ @sparbruden för goda råd om ekonomi.

Undersökningar från Internetstiftelsen visar att den dagliga användningen av sociala medier har ökat stadigt de senaste två åren, och med det även vara krav. Instagram är inte längre bara en plats for inspiration, utan även utveckling. Flödet fylls på med allt fler nischade, utbildande konton. @sparbruden på Instagram är ett exempel på det. På ett uppmuntrande satt ger hon tips på hur du kan tänka gällande din personliga ekonomi och delar med sig av vilka aktier hon har köpt under veckan.

Drick smart

Equas <i>Smart bottle </i>hjälper dig hålla reda på hur mycket vatten du dricker

Smart bottle, 740 kr, Equa.

Är 2022 året då du antligen börjar dricka ditt vatten? Tyska varumärket Equas Smart bottle i rostfritt stål kopplas till din telefon via bluetooth, och lyser när det är dags att dricka. Sätt upp ditt dagliga mål och appen räknar ut hur ofta du behöver fylla på baserat på väder och fysisk aktivitet. Knacka på flaskan för att få en uppdatering på ditt vätskeintag. Den bjuder också på andningsövningar för en extra paus vid skrivbordet.

Lär dig förstå AI

Artificial Intelligence – AI – det vill säga teknik som använder maskininlärning och algoritmer för att lära känna sin omgivning och agerar därefter, blir en allt större del av vår vardag. Smarta bilar använder facial recognition för att förstå om du är fokuserad på vägen, videokonferensappar använder porträtt-segmentering för att blurra bakgrunden och smarta telefoner använder AI-teknik för att förbättra dina foton. För att avmystifiera AI-baserad teknik har Googles Digitalakademin tillsammans med Helsingfors Universitet och Reaktor tagit fram en gratis kurs om AI:ns grunder. Kursen Elements of AI finns på Learndigital.withgoogle.com.

Tappa aldrig nycklarna igen

<i>Airtags</i> hjälper dig hitta borttappade nycklar

Airtags, 349 kronor.

Att sätta trackers på sina nycklar och plånböcker är inget nytt. Tile har erbjudit tjänsten i nästan tio år — men funktionen fick ett uppsving när både Apple och Samsung lanserade sina egna trackers. Med Apples Airtags (iOS), Samsungs Smarttag (Android) och Tile (iOS och Android) behöver dina saker aldrig hamna på villovägar igen. Med hjälp av bluetooth och UWB-teknik (Ultra Wideband, en teknik som låter mobila enheter prata med varandra) ansluter sig de små brickorna till din mobil och hjälper dig lokalisera borttappade saker med ljud eller vägbeskrivning.

Optimera hemmakontoret

Uppgradera hemmakontoret med en webbkamera från Logitech

Webbkameran Brio ultra hd pro,2 599 kronor, Logitech.

Enligt Internetstiftelsen tycker åtta av tio som jobbat hemifrån det senaste året att det har fungerat bra och många av oss vill delvis fortsätta framöver. Förbered Zoom-möten med ordentligt ljus (speciellt de mörkare månaderna) och en webbkamera framtagen för videokonferenser. Logitechs 4K-webbkamera har klarare bild, inbyggd mikrofon och justeras automatiskt efter alla ljusmiljöer – så du syns klart och tydligt.

Av: Louise Lundberg Foto: Louise Lundberg m fl