Flytta till Bahamas och bistå med att återställa efter orkanen Dorian

Flytta till Bahamas och bistå med att återställa efter orkanen Dorian

Sugen på att fly vardagen och samtidigt göra nytta? Just nu letar man efter personer som vill spendera två månader på Bahamas – och samtidigt hjälpa till med att återställa ön efter orkanen Dorian.
28 januari, 2020

I augusti förra året svepte orkanen Dorian in över Bahamas paradisöar. Förödelsen blev enorm och både liv och bostäder förlorades.

Nu, ett par månader senare, arbetar landets lokalinvånare fortfarande med att återställa det som inte längre finns kvar, ett slitsamt och intensivt arbete som tar tid. Så, för att påskynda processen och snabbare kunna återställa det som varit eftersökes nu frivilliga till ett återuppbyggnadsprojekt. Det är Airbnb och organisationen Bahamas National Trust som tillsammans tagit initiativet till att söka efter hjälp, och projektet har de döpt till Sabbatsperioden på Bahamas.

– Bahamas är öppet för affärer och även om vi fortfarande arbetar med att återställa delar av skärgården som ödelades av orkanen Dorian, är den stora majoriteten redo för besök, säger Eric Carey, verkställande direktör för Bahamas National Trust, och fortsätter:

– Att samarbeta med Airbnb är ett fantastiskt tillfälle att bidra till att vidare bevara vår kultur och våra resurser, och dela vårt mångsidiga land och den bahamanska livsstilen med världen.

Så går arbetet på Bahamas till

Sammanlagt söker man efter fem kandidater, som under två månader (april–maj) kommer att få möjligheten att vistas på tre olika öar på Bahamas, nämligen Andros, Exuma och Eleuthera.

De utvalda deltagarna kommer bland annat få skapa ett restaureringsprogram för korallrev, upprätta olika odlingar samt arbeta med att begränsa invasiva arter som skadar ekosystemet. Nedan listas en tydligare arbetsbeskrivning på respektive ö:

  • På Andros, där världens tredje största barriärrev är beläget, får deltagarna möjligheten att arbeta tillsammans med undervattens- och resefotografen Katie Storr för att skapa ett restaureringsprogram för korallrev i North Marine Park. Därtill kommer man att arbeta med att bygga en barnkammare där korallrevsfragment ska odlas och senare flyttas till drabbade områden runt ön Andros.
  • Exuma, som är hemvist för landets första nationalpark, är känd för sina kristallklara vatten som kryllar av fisk och annat marint liv. Där kommer fridykaren Andre Musgrove att arbeta i nära samarbete med deltagarna för att återskapa ekosystem i Exuma Cays Land and Sea Park. Den parken har nämligen invaderats av drakfiskar, så dessa ska minskas i antal för att andra arter ska kunna frodas. Deltagarna kommer även att få arbeta med att bevara snäckbestånd, traditionellt båtbyggande och segling.
  • Eleuthera är en långsmal ö med rosa sandstränder och många naturliga tillgångar som exempelvis Leon Levy Native Plant Reserve. Tillsammans med Omar Mcklewhite, en erfaren trädgårdsmästare, kommer deltagarna att få lära sig om hur lokala träd förökas samt skapa en teodling, jobba med ananasodling och skörda havssalt.

Sök jobbet – så gör du

Att arbeta som frivillig på Bahamas är inget man får betalt för, men det kostar inte heller något att delta. För att söka en av de fem platserna måste man vara över 18 år, kunna kommunicera bra på engelska samt vara tillgänglig under bägge de månader som projektet fortlöper.

Projektets ansökningsformulär hittar man på Airbnbs hemsida. Sista dag att skicka in sin anmälan är den 18 februari, och de kandidater som valts ut till projektet meddelas den 25 mars.

Foto: TT

Läs mer:

Drömjobbet! Nu kan du ta hand om en öde ö i sommar

Jobb med hög lön? Här är Sveriges 100 bäst betalande företag

Det här dagdrömmer nästan alla om när de är på jobbet