Populärt: SerietipsTrenderFilmtipsIntervjuerResguider

Finska Sanna Marin blir världens yngsta statsminister

09 dec, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Sanna Marin blir världens yngsta sittande statsminister och kommer att regera med inte mindre än fyra andra kvinnliga partiledare. Här är allt vi vet om Finlands nyvalda statsminister.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Finland har just röstat fram Sanna Marin till sin nya statsminister och i och med det kommer Finland att ha den yngsta sittande statsministern i världen. Sanna Marin är 34 år och är alltså ett år yngre än statsministern Oleksij Hontjaruk i Ukraina.

Finland väljer en ny regering nu eftersom den förra statsministern Antti Rinne lämnade in sin avskedsansökan förra veckan efter en förtroendekris som orsakas av tveksamma uttalanden i samband med en poststrejk.

Gedigen politisk bakgrund

Men bara för att hon är ung är hon långt ifrån en dununge. Sanna Marin började jobba med politik i tjugoårsåldern och sitter i dag i regeringen som trafik- och kommunikationsminister och är vice ordförande i finska socialdemokraterna. Dessutom har hon suttit som ordförande i Tammerfors stadsfullmäktige.

– Nu är det dags att blicka framåt. Kamrater, nu behövs det förtroende och stabilitet i Finland och i SDP. Vi har ett bra regeringsprogram. Nu behövs det förutom ord också handling, sa Sanna Marin när valresultatet blivit klart.

Annons

Ligger nära Feministiska partiet

Socialdemokraterna har haft det lite tufft med dalande röstsiffror och nu hoppas man att den unga statsministern ska kunna vända den utvecklingen och framför allt locka yngre väljare. Kanske kan hon också får fler kvinnor att rösta på socialdemokraterna eftersom hennes politik ligger nära det Feministiska partiet, enligt YLE:s valkompass.

Nu ska bara Finlands riksdag rösta igenom den nya regeringen, vilket nästan är helt säkert att de kommer att göra eftersom skillnaderna i regeringen inte blir så stora och flera av ministrarna sitter kvar. Sanna Marin blir då den tredje kvinnliga statsministern i Finland efter Mari Kiviniemi och Anneli Jäättenmäki.

När hon fick frågan om sin ålder efter valet svarade Sanna Marin att åldern inte är en fråga:

– Jag har aldrig tänkt på min ålder eller mitt kön. Jag tänker bara på anledningarna till att jag började med politik och de saker som gjorde att jag valdes.

Tre snabba fakta om Sanna Marin

  • Hon växte upp i en regnbågsfamilj med två mammor i närheten av Tammerfors.
  • Hon står för en grön socialdemokrati och är engagerad i miljöfrågor och vill till exempel förbjuda fossila bränslen och minska köttkonsumtionen.
  • Hon lever med man och dotter i Helsingfors.

Fem kvinnliga partiledare i täten i Finland

Finland är verkligen ett föregångsland när det gäller kvinnliga makthavare. Det blev tydligt när Tuomas Niskakangas, politisk skribent på Helsingin Sanomat la upp den här bilden på de fem partiledarna som styr den nya finska regeringen. Det är sannerligen nya tider.

Källa: SVT, BBC

Foto: TT

 

Läs mer: 

15 feministiska framsteg 2019

Unika kändisbilderna i Sagolika kvinnor-kalendern 2020

Annons