Fina detaljen i kronprinsessan Victorias Polarpris-outfit

I går gick kronprinsessan på utdelningen av Polarpriset i en röd klänning från Stylein, hennes smycken kommer från Maria Nilsdotter. Noterar du den fina detaljen i hennes outfit? Det hela är faktiskt en blinkning till Astrid Lindgren.
15 juni, 2018

1973 kom Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta. En roman om ondska och godhet, rädsla och mod, kampen för frihet – och om en kärlek som överlever döden. Över 40 år senare inledde filmregissören Tomas Alfredson och konstnären Jesper Waldersten ett gemensamt sökande efter en ny bildvärld kring Astrid Lindgrens berättelse. Det unika samarbetet ledde fram till att Jesper Waldersten fick uppdraget att illustrera den nya utgåvan av boken.

Maria Nilsdotter har därefter, som första smyckesdesigner, fått lov att tolka någon av Astrid Lindgrens berättelser. Maria Nilsdotters smycken är, liksom Astrid Lindgrens författarskap och Jesper Walderstens konst, tidlösa, kontrastrika och gjorda i en gedigen hantverkskvalitet. Den nya kollektionen är inspirerad av Bröderna Lejonhjärta – såväl texten som de nya illustrationerna.

Blinkning till Astrid Lindgren

I Bröderna Lejonhjärta-kollektionen (även kallad Brothers Lionheart) av Maria Nilsdotter ingår ett par örhängen som går under namnet Cherry valley (Körsbärsdalen, den plats där stora delar av Bröderna Lejonhjärta utspelas). Dessa örhängen bar kronprinsessan Victoria i går under Polarpriset.

Det hela är förstås en blinkning till Astrid Lindgren och hennes författarskap. Kronprinsessan tyckte mycket om Astrid och delar varje år ut hennes pris, ALMA-priset. Victoria har också avslöjat att hon läser Astrid Lindgrens böcker för prinsessan Estelle.

Läs mer:

Det bar Victoria, Madeleine och Sofia på Polarpriset

Polarpriset 2018: Gästerna på röda mattan 

Se nya trailern till årets mest efterlängtade film – ”Unga Astrid”

Foto IBL, Stella Pictures